Několik velkých červených řep
nálev na okurky (já používám Deko, Nako)
lžička anýzu, křen
Spolarin na doslazení
Červenou řepu uvaříme, necháme trochu vychladnout
a oloupeme (loupe se dobře).
Nakrájíme na drobné kousky – hezké jsou vlnky na vlnkovacím struhadle. Poskládáme do sklenic a zalijeme nálevem na okurky, ve kterém jsme povařili (a nechali) lžičku anýzu. Přidáme-li kousek křenu, zůstane řepa krásně křupavá.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Nakládanou řepu jsem doma dělávala a neznám lepší mňamku k čemukoliv!
Takto dělala řepu má babička, dokonce ji prý dávala do zelňáku. Já ji úspěšně dělám každý rok a dokonce se mi chlubil náš ošetřující praktický lékař, který mi před 22 lety zachránil manžela, že si řepičku vypěstoval a podle tohoto receptu udělal 20 sklenic.
Červená řepa s křenem
Řepu umyjeme, neokrajujeme a vaříme ve vodě tak dlouho, až je při vpichu špejlí uvnitř měkká.
Po vychladnutí oloupat a strouhat na okurkovém struhadle.
Nálev
1 l 8% ocet
2 l vody
100 g soli
350 g cukru
Anýz 2g, fenykl 4 g na 1 kg řepy – toto nevážím, takže přiměřeně, přiměřeně.
Křen – naposledy jsem dala na 2,5 kg řepy asi 15 cm kořene nastrouhaný na křenovém struhadle.
Doporučuji plnit následujícím způsobem. Do sklenice nalít ¼ objemu sklenice nálev, následně naplnit řepou.
V lednici vydrží i bez sterilizace, mám teď vyzkoušeno 2 minuty sklenice v mikrovlnce a následně zavíčkovat a nechat vychladnout víčkem dolů.