(101) Červená řepa – zavařujeme

Několik velkých červených řep
nálev na okurky (já používám Deko, Nako)
lžička anýzu, křen
Spolarin na doslazení

Červenou řepu uvaříme, necháme trochu vychladnout
a oloupeme (loupe se dobře).
Nakrájíme na drobné kousky – hezké jsou vlnky na vlnkovacím struhadle. Poskládáme do sklenic a zalijeme nálevem na okurky, ve kterém jsme povařili (a nechali) lžičku anýzu. Přidáme-li kousek křenu, zůstane řepa krásně křupavá.

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: (101) Červená řepa – zavařujeme

  1. Katyp50 napsal:

    Nakládanou řepu jsem doma dělávala a neznám lepší mňamku k čemukoliv!

  2. babcahelca54 napsal:

    Takto dělala řepu má babička, dokonce ji prý dávala do zelňáku. Já ji úspěšně dělám každý rok a dokonce se mi chlubil náš ošetřující praktický lékař, který mi před 22 lety zachránil manžela, že si řepičku vypěstoval a podle tohoto receptu udělal 20 sklenic.

    Červená řepa s křenem

    Řepu umyjeme, neokrajujeme a vaříme ve vodě tak dlouho, až je při vpichu špejlí uvnitř měkká.
    Po vychladnutí oloupat a strouhat na okurkovém struhadle.
    Nálev
    1 l 8% ocet
    2 l vody
    100 g soli
    350 g cukru
    Anýz 2g, fenykl 4 g na 1 kg řepy – toto nevážím, takže přiměřeně, přiměřeně.
    Křen – naposledy jsem dala na 2,5 kg řepy asi 15 cm kořene nastrouhaný na křenovém struhadle.

    Doporučuji plnit následujícím způsobem. Do sklenice nalít ¼ objemu sklenice nálev, následně naplnit řepou.
    V lednici vydrží i bez sterilizace, mám teď vyzkoušeno 2 minuty sklenice v mikrovlnce a následně zavíčkovat a nechat vychladnout víčkem dolů.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..