2 druhy těsta –
já měla ořechové (recept č.1014)
a klasické linecké kakaové
Višňový džem s velkými
kousky ovoce
Jedno těsto rozválíme a opatrně po kouskách přeneseme na plech.
Na něj naneseme višnový džem a druhým těstem nastrouhaným přímo na plech jej překryjeme.
Pečeme asi 20 minut v mírně teplé troubě. Na plechu necháme doschnout a potom teprve krájíme na kousky. Je jich moc.
Podle manžela zajímavé cukroví ze zbytků těst pekla: Jana Macůrková
Vypadá to mňamkovitě, jen to numerko jaksi vypidalo ?
Mňamkovité to bylo, alespoň reakce našeho synátora byla vševypovídající – sežral…a číslo je 1014, už jsem to tam dolnila.To je tak, když si člověk, pardon, já, něco předpřipraví…
Mně teda nikdy nic nezbyde, vždy těsta zpracuji, ale není problém trochy těsta nechat. Višňový džem je fajn není tak sladký a promazat, nedivím se, že chutnalo. Cukroví vypadá moc dobře.
Když se blíží ten Silvestr a bylo letos tolik ořechů, tak tady je recept na pomatlánky:
Ořechová:
1 máslo
5 obdélníčků sýra smetanového
1/3 šlehačky
15 – 20 dkg mletých vlašských ořechů
sůl
Umatlat a natírat na pokrájené rohlíky. Navrch zdobit vlašským ořechem.
(Drobné upozornění, tato dávka je do velké zavařovací sklenice, takže dělat tak 1/4 dávky)
Sýrová:
1/4 másla
1 tvaroh
1 smetanový sýr s nivou
1 majolka v pytlíku
10 dkg strouhaného sýra
3 utřené stroužky česneku
trochu červené papriky (sypké)
sůl
Umatlat a natírat či stříkat na pokrájené rohlíky. Zdobit můžete kde čím – např. hroznem, kouskem kapie, kouskem mandarinky z plechu, nebo taky ničím.
Hned jsem si je uložila, když by byla, tak pošli fotku, jinak já doplním nějakou ilustrační z ingrediencí výše uvedených.
Jani, letos to nebude, máme domácí uzené a klobásky, tak nakrájíme, k tomu okurky, křen a hořčici, chléb ….. děti odjely a my dva se tu nebudeme hmoždit s pomatlánkama. ☺
Prima. Na pomatlánky smatlávám kdeco, ale ořechy naslano mne to nikdy nenapadly. Určo vyzkouším.
1/3 šlehačky je cca decka, to znamená na tu 1/4 dávky tam jen cmrndnout. Zkusím použít smetanu, rozdělávat kvůli tomu šlehajdu je škoda.
Taky delam nivovou s orechy-nastrouhat nivu, jeden strouzek cesneku, pridat strouhane orechy(zbyly od
vyroby cukrovi), kapnout slehacku, trochu masla a tak
dve lzice majolky, zdobit orechem. ???
Hihi… majolika v pyltiku…jakej jsi myslela?? Neříkej, že takovej, jako napadl mně??
Koukám, že fantazie jede na plné obrátky ???
Jsem předpokládala, že i u nich mají majolku v pytlíku ….. ale jak je vidět, tak asi jen ve skle ?
U nás mají i v pytlíku , ale při naší spotřebě ji nekupuju. Tak holt udělám podlevočně.
Úsměfko! Obě vypadají móc dobře, a chystám se na ty Tvoje kolbáskové koláčky, ty jsou taky moc dobré!!!!!!
Lakys, to už je asi hodně dlouho, co jsem posílala recept na koláčky, co? Nějak si nemůžu vzpomenout a do receptů se mi teď nechce.
Já včera hledala – 22.4.2017!
Moment, to jsm ještě nefungovali, jedene od 29.4.2017. Tak co jsi našla?
Já ty koláčky chtěla na Vánoce, ale pak na ně nedošlo. Ale byl to jeden z klíčových momentů mé i mimowebové známosti s Lakyskou. Tehdy jsme říkali, že hvězdičky jsou moc vánoční a v odpověď se nám dostalo, že si tam máme vykrojit třeba kosočtverec (Haderach?). Vzápětí – jen co se dá upéct – mi Lakyska poslala foto i s důkazem. A nebyl tam kosočtverec (jsme slušný)… Bylo to daleko drsnější 8-D . A bylo to ještě na PŽ…
Zase mi nevyšel ten šílený smajlik. 8-)není tajný kód 😀
Jani, myslím si, že Lakys jsem ty koláčky posílala mailem, ale já už ho nemám.
Zřejmě to budou se zakysankou, ale po takové době už si vážně nepamatuju.
A nebo jsem je lupla ještě tenkrát na PŽ ….. i to je možné.
Boy, no jasněěěěě, Lakys mi to tenkrát posílala mailem ….. to bylo něco, to je pravda ?
Na Bramboračce jem našla dvoje – jedny moje a jedny od kvetuly (354 a 422), ale od Úsměvky nebo lakysy ne, a nebo se schovávají za jiný recept, nebo jsou jen v komentářích.
Nebrdu se chlubit cizím péřïm!! Je to Úsměfčin recepis – ale švanda s tím byla, to jjó?
Tak tohle určitě bude OK, jen obdivuji tvoji rodinu , ze to všechno zvládá . Vloni cukroví pochybelo , přestože ho bylo stejně jako letos a letos se to tady trošičku neztrácí … a včil mudruj a řekni , co jim podstrčit. No zítra na celodenní cestu do Nemec kromě řízků péču boruvkovy tvaroznik . Něco si daji po cestě a něco soupnou rodičům Zetaka . Němci mají rádi sladké , ale doma moc nepecou . Spíše kupuji polotovary
Kdyby tady byl takový výběr a kvalita jako u nich v každém Báckerei, tak bych nepekla taky.
Největší úspěch měla čenseková – smetanový sýr, máslo, nastrouhaný česnek – všechno od oka..zdobení – hroznové víno.
Použití – šéfovy narozky, kdy mu nedorazilo obejda občestrstrvení… Co chcete ffrem vxnysket?
Dokud jsem jednou někde neochutnala, nevěřila bych, že hrozno sedí k různým pomatlánkám. Mám v lednici bezpeckaté kuličky a už se těším 😎
Hrozno je výborné, dokonce i ananas a mandoška se hodí na česnekové pomatlánky
Hrozno jde i k rybičkové. Jiné ovoce jsem k ní nezkoušela.
A jablka k sýrovým a křenovým. Hrušky se sýrovými z modrých a bílých (balkán, akawi, feta). No a čerstvé fíky!
Fíky a parmská šunka! ??
Provokatérko!
Já dělám sýrové roládky plněné nivovou pomatlánkou a do středu naskládám hroznové víno nebo mandarinkový kompot. Nejen, že to dobře vypadá, ale to i chutná.
Vlašské ořechy se taky hodí k nivě nebo hermelínu (takový plněný hermoš s náplní s ořechy je nedostižný.
Trochu podrobnější popis by nebyl? Mám hermelíny i ořechy….
Rozkrojit napůl, lžičkou vydlabat. To vydlabané smíchat s pepřem, špetkou pálivé papriky a gril. koření, trocha rozmarýnu a česnek, nakonec vmíchat kusy ořechů. Vrátit zpět, dát mezi půlky kolečko cibule a spíchnout párátkem. Já je krájím ještě napůl (to je dámská porce). Naskládat do sklenice, proložit feferonkami, cibulí, kouskem rozmarýnu a plátky česneku. Zalít olejem (já slunečnicovým), dát do lednice a vydržet se na něj koukat aspoň tři dny. No a pak otevřít pivko, kus chleba a vrnět blahem.
Díky moc Hani. Na Silvestra už to nestihnu, ale proč si nepošušňat i jindy, že? O nějakém nakládaném jsem uvažovala, zkusím tento. 😎
Bláhovko, sorry, já sice chápu, že na Silvestra je hermelín bezva a taky má být veselo… Ale že by mi přišlo úplně skvělé mít mezi půlkami vložené kolečko cibule… To je prevence vlka v případě sezení před telkou? 😀
Bojínku, mezi půlky je nejlepšejší fiferonka!!
Boy, musela jsem si to 2x přečíst, než mi došlo, co tím chtěl autor sdělit …. njn, je neděle, ráno ?
Ty sýrové roládky je výborný nápad, to určitě zkusím.
Tady občas seženu i menší hermelíny, tak je nemusím krájet na dámské porce. ?
Obě pomazánky budou moc dobré, nikdy mi nenapadlo dělat nějakou s ořechy, ale jak je vidět jde to. Co se týká jednohubek dělávám jen na kostky nakrájet tvrdý sýr /jaký kdo má rád/ na to kuličku hroznu a spojit párátkem.
A kdybyste chtěly „retro“ rybí pěnu, vyšlehejte 3 hodně vrchovaté lžíce Ramy (používám tu s máslem a mořskou solí), přidejte malou konzervu tuňáka v oleji (ten vylijte), 3-4 ančovičky a vyšlehejte do pěny. Přidejte 3-4 lžíce mascarpone a ještě prošlehejte. Zdobím cibulkou, citrónem, řezem kapie, někdy přidám očko, někdy trochu kaviáru… Dobrá je na jednohubky, na chlebíčky nebo s ní plním party kuličky (recept tu někde je). Pěna jde dobře stříkat zdobicím pytlíkem, hezky to vypadá.
Tu udělám jsem rybičková.
A já dělám lososovou:kelímek drcené tresky voleji (a lá losos) šlehačku ušlehat se smetanovým sýrem typu lipno a do ušlehané hmoty vmíchat
Taky dobrý, jen u nás jakykoliv taveňák nesmí přes práh, takže používám mascarpone, je chuťově neutrální. V podstatě do základu Rama a mascarpone pak dávám tu křen, tu nivu…co mě napadne.
Já právě teď dostala tvaroh od sedláka, plnotučný ale to je něco tak úžasnýho že kam se i mascarpone štrachá.Ten nepůjde do ničeho jen rovnou do bříška.
Vím že mascarpone a tvaroh není totéž ale on je tak smetanový….
No jejda! Taky jsme brávali tvaroh ze statku, ten jsme jedli samotný a šel rovnou do ledvin! Jasně že se to s mascarpone nedá srovnat.
Ani já nechci srovnávat tvarohy a mascarpone a taveňáky (k nám smí jeden německý – holky taveňáky rády, ale vědí 🙂 – výjimečně)… Ale já teď ujíždím na ricottě. Naše pomazánky tedy většinou stojí na tvarohu, ricottě a strouhaných sýrech. No a když jsem četla o retrorybopěně, tak jsem usoudila, že budu muset vzít na milost Ramu – margariny, to je artikl, který zase nesmí k nám 🙂 , ale je fakt, že nelze retro chuť udělat z másla…
Já ji normálně taky nepoužívám, ale z másla lehká pěna nejde (tedy aspoň mně ne) a zkusila jsem ramu a povedlo se. Mascarpone je pro nastavení a nadlehčení.
„Lososa“.podávám na večce jen s plátkem citronu a snítkou kopru.
Omlouvám se ale nejde mi psát delši komentář tak to je na 2x
Asi zlobí mobil čico
No nadelaly jste chutě , taky jsem rybickova ?. V nějaké Kuchařce, které všechny sbírám , píše Stela Zazvorkova, ze když má chutě , otevře si pikslu sardinek ?
Děvčata díky za všechny příspěvky s pomatlánkama- kopíruju, ukládám a postupně využiju pro případné návštěvy a pro nás – dělám různé na opečený tousťák velmi často k snídani. Dozvěděla jsem se různé vychytávky – to se zase pomějeme… Olalalá 😎
Protoze vcera byly dcera s vnuckou a jejich partnery, a dlouho nebyli, tak jsem trochu vyvarela. Byla husta hrachovka s klobaskou a opecenym ces-
nekovym chlebem na kosticky a plnena kureci stehna nadivkou s vlasaky
(to jsem delala poprve) s brkasi. Na stole vanocka, cukrovi, domaci tycinky
z nivoveho testa a z listoveho a 4druhy jednohubek s pomazankami loso-
sovou, nivovou s orechy, strouhany syr s cesnekem a klobasovou. Neprejte
si videt toho nadobi, umyla jsem az dnes rano. Ale sklidila jsem pochvalu
a ty nacincane talire si skorozetak vyfotil. To cloveka potesi, tak jsem se trochu pochlubila, nevadi?
To jsi teda tu latku dala hodně vysoko a teď to budeš muset opakovat opakovat opakovat …. ???
Jednou za cas se to da. Delam to tak skoro vzdy. Mam
je rada a navic mne to bavi, jako vas vsechny. Co bychom pro ne neudelali, ze? Rikam si, ze na to jednou budou vzpominat, snad….
Mám to přesně tak ??