(1059) Kuře á la bažant a bažant á la kuře … dvojrecept….

1 bažant
1 malé kuře

2-3 veky
6 vajec
šunkový salám nebo uzené maso
petrželka
máslo, olej
pepř, sůl
Po několika letech jsem dostala 2 kousky prostříleného barevného pťáka, zvaného bažant.
Bažanta jsem oškubala a vykuchala (přiznám se, že to nedělám vůbec ráda).
Připravila jsem si směs na nádivku, tou jsem nacpala to hubené ptáče i to trochu masitější domácí, posolila, narovnala do pekáče vytřeného olejem, pokladla kousky másla, podlila vařící vodou a dala péci. Zbytek nádivky jsem položila mezi ty ptáky, aby se mi ještě na pekáči nepoklovali.
Po hodině a půl jsem bažanta otočila, protože na rozdíl od kuřete byl ještě tuhý, sundala vrchní díl pekáče a další půl hodiny dopekla.
Podávala jsem s vařenými šťouchanými brambory, do kterých se zašťouchala kus másla.

Mladší dceři a jejímu skorochoti pekla: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

57 komentářů: (1059) Kuře á la bažant a bažant á la kuře … dvojrecept….

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    A co zuby, zuby máte fšechny?
    Nikdy jsem nepochopila, proč se na tak malého ptáka chodí s brokovnicí, měli by se myslivci naučit chodit se šípy ?
    Poprala jsi se s tím velice dobře ?

  2. jarybarka napsal:

    Já kdysi v dávnověku dostala bažantí slepičku.Nějak jsem jí upekla asi podobně jako kuře.Jen si pamatuju že byla vynikající.Broky měla jen dva ve hřbetě.
    Mamka moje dostávala vzdy 2 bažanty a někdy to bylo fakt o zuby.
    Ale recept bezva hlavně ta nádivka tu já srašně ráda.

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Nejraději mám nádivku samostatně, pěkně připečenou k pekáči, to je taková mňamka.
      Nedávám tam žádné uzené a přidávám tam výpek z pečeného kuřete. Nádivku totiž dávám do pekáče až později.
      Božínku, hned bych si dala, ale dnes je u nás něco jiného ….. jahodový a borůvkový knedle

  3. bozena.fialova napsal:

    Bažanty po několika pokusech je oškubat raději stahuju, vždycky byla kůže jak porvaná od psů. Okořením ho promnutou směsí soli, čerstvě mletého pepře, tymiánu a několika umletých jalovčinek, celého zabalím do plátků anglické slaniny, převážu potravinářským provázkem a dám péct na cibuli a kousek másla. Případný zbytek anglické nakrájím na proužky a dám k cibuli pod ftáka. Peču zvolna i čtyři hodiny, občas podleju a seškrábnu ze stran pekáče přípek, aby byla hezky červená šťáva.
    Na poslední asi půl hodiny zvýším teplotu a za častého polévání výpekem ho ošlehnu do červena.
    Jsme zvyklí ho podávat s brknedlíkem a červeným zelím a jest to dobré. 🙂

  4. blahovka.h napsal:

    Kuře s nádivkou dělám občas. Hezky ho vycpu a to nejen do dutiny břišní, ale i volátko mu vyplním a to přes celá prsíčka, nejsou tak suchá. Uzené do nádivky neé, jen o Velikonocích. Do nádivky dávám nasekaná játýrka (pokud mám) a když chci být rozmařilá, tak i mandle. S vlašáky to taky není špatné. Pokud mi zbyde nádivka, přidávám jí až ke konci pečení.
    Bažanta jsem už pár let nepekla (u nás by se spíš vyskytlo UFO než bažant). Kdysi dávno, ještě když jsem byla na dráze jsem ho dostala od pochůzkáře, že spáchal sebevraždu z nešťastné lásky a strčil hlavu na koleje. Blbost, ten pták se z posledních sil na koleje doplazil. Byl neupečitelný, neuvařitelný, byl stoletý . . . . Tady nepomohly žádné rady. I pes s tím měl co dělat :-).

  5. Haderach Kwisatz napsal:

    U nas se zrejme bude nekolik dni hladovet.. Mam zanet slach, bohuzel na pravacce 🙁 Boli to jako (nic, jsem slusne vychovana). Auuuuuuu. Na Silvestra to vidim na bramburky a orisky 🙁

  6. hrabeboto napsal:

    Bažanty jsem jezdil kupovat do Žehušic. Myslivci vždy prodávali pár -kohouta a slepičku. Mírně prošpiknuté tučnou slaninkou a nádivka do plného pekáčku. Už dva roky jen vzpomínám. Dnes máme jehněčí. Vůně po celém domě. Slintám jak bernardýn Bohouš.

  7. henriet13 napsal:

    Já sem si u „cibule (Boy) a čilli (Lakys) mezi půlky“ málem smíchy cvrnkla do textilu ?????. Můj muž se řehnil taky s komentem, že letošní habanero by bylo na to ideální ??

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak kočky, dnes jsme byli v tom „krásném“ sychravém počasí na procházce (cca 10 km) a celou cestu meleme o tom, co si uděláme k večeři – já nádivku bez kuřete, on langoše ….. takže bude oboje. Nádivka je v troubě, langoše kynou, česnekovoolejovo potření připravené, sýr nastrouhaný a kepuč venku z lednice.
    Teda, jestli tyto svátky nepraskneme, tak už nikdy

    • bozena.fialova napsal:

      Úsměvko, na tom prasknutí taky usilovně pracuju, ale věřím, že jsme všechny a všichni z poctivého materiálu, který to pnutí vydrží. 🙂 Ale textil se mi nějak
      kvapem sráží, ale, potfora, akorát na šířku…. A tu nádivku i langoše bych mohla oboje a v množství větším než malém.

      • Haderach Kwisatz napsal:

        Kalorie jsou malé svině, které nám v noci vlezou do skříně a přešívají nám věci, aby nám byly stále menší… 

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Boženko, a nemáš náhodou rozbitou pračku? Že by to oblečení, potfora, srážela, ne? ?
        Jinak výborný textil je – elastan, tož elasťáky to jistí.
        A langoše zrovna smažím, tož doraž, než dorazím toho mojeho …. jsem mu tady zrovna povídala, že to je jako když otevře dekl od popelnice a já to tam jen sypu ….. ty bláho, ten je snad bezedný a to byla taková malá procházka. ?
        Mno, nádivku budu taky za chvilku vyndávat, tož si pospěš, aby zbylo ?

        • kvetula.v napsal:

          Kdyby jen pračku – u nás máme i nějakej divnej vzduch ve skříni – srazí se tam i fungl nové- neprané 😕
          Ale jestli ještě langošek zbyl, taky bych si doběhla… chuť na něj mám už dloooouho. Chodívali jsme v jednom obchoďáku na výborné – dávali je okýnkem ven. Pak to celé předělávali a od té doby jsme si nedali. Sice je vše uvnitř, ale ještě jsme nedostali odvahu nakouknout, jestli budou stejně dobré – mrchové podražili. Udělat si doma jsem se ještě neodvážila (ale recept od tebe jsem už před 1,5 rokem uložila 😉 )

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Ty domácí jsou nejlepší, představa, že mi dají na langoše na přepáleném tuku ….. to si je raději udělám. A zase tolik práce nedají …. zadělat těsto, nechat půl hoďky vykynout a vytahat ty správné rozměry. Potom už jen usmažit do růžova a nazdobit.
            Jo, zbyly tady poslední dva, ty už se do něj asi nevešly, tož doraž ?
            Moje známá tvrdí, že skříně jsou největší problém, jeden týden to tam vloží a druhý je to menší, že tam má skřítky, kteří to vyměňují ?

          • kvetula.v napsal:

            No dobrá, však já je uklohňám. Ale až příští rok. Dneska jsem prozatím umatlala tu oříškovou pomatlánku – na zítřejší snídani . Je dobrá ?

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            No jooooo, jiný kraj, jiný mrav.
            My to máme jako hodobóžovou lahůdku a oni to snídaj ….. si to jdu hodit ??
            Díky ?

          • kvetula.v napsal:

            No však musíme ten poslední den pořádně oslavit.
            Začínáme hned od rána, aby jsme toho stihli ochutnat co nejvíc 😎

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Já ho taky oslavím …. jdu do kolbenky ?
            Tož oslavujte i za nás, ju?

          • kvetula.v napsal:

            Spolehni se – budeme držet palečky abys tam starý rok v klidu dokončila a moc se neupracovala. (No a přitom si budeme pochutnávat 😉 )

  9. BOYE napsal:

    No, to my máme jinou odrůdu těch šatoničitelů. Jdu do krámu, koupim Benjamíně kalhoty, pěkně s rezervou (skutečně miluje záložky – občas mě ani nepokouše). Jednou je vyperu, pak nosí tejden něco jiného, načež vytáhne NOVÉ kalhoty a začne řvát, že nemůže do školy, protože se jí zase budou smát, že čeká velkou vodu. Nějaký záškodníci jí vždycky kus ustřihnou. Tak jí doporučuju, ať si víc čte Rychlé šípy a vnímá jejich kalhotovou módu a pokusí se s tím pracovat… Naštvaně si oblíkne minisukni, která jí ještě minulý týden byla pod kolena (to ukously v almaře ty samý bestie) a za nenápadně hodně hlasitého nadávání odchází do školy.

  10. Vera M. napsal:

    A já si Dělám po odjezdu děti zase brambsalat jen a jen pro mě, a budu ho jist na snídani , oběd , večeři , je mi to jedno , měla jsem málo , mám deficit ???

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..