1 bažant
1 malé kuře
2-3 veky
6 vajec
šunkový salám nebo uzené maso
petrželka
máslo, olej
pepř, sůl
Po několika letech jsem dostala 2 kousky prostříleného barevného pťáka, zvaného bažant.
Bažanta jsem oškubala a vykuchala (přiznám se, že to nedělám vůbec ráda).
Připravila jsem si směs na nádivku, tou jsem nacpala to hubené ptáče i to trochu masitější domácí, posolila, narovnala do pekáče vytřeného olejem, pokladla kousky másla, podlila vařící vodou a dala péci. Zbytek nádivky jsem položila mezi ty ptáky, aby se mi ještě na pekáči nepoklovali.
Po hodině a půl jsem bažanta otočila, protože na rozdíl od kuřete byl ještě tuhý, sundala vrchní díl pekáče a další půl hodiny dopekla.
Podávala jsem s vařenými šťouchanými brambory, do kterých se zašťouchala kus másla.
Mladší dceři a jejímu skorochoti pekla: Jana Macůrková
A co zuby, zuby máte fšechny?
Nikdy jsem nepochopila, proč se na tak malého ptáka chodí s brokovnicí, měli by se myslivci naučit chodit se šípy ?
Poprala jsi se s tím velice dobře ?
Asi to byl čistý průstřel, nenašli jsme ani jeden brok.
Já kdysi v dávnověku dostala bažantí slepičku.Nějak jsem jí upekla asi podobně jako kuře.Jen si pamatuju že byla vynikající.Broky měla jen dva ve hřbetě.
Mamka moje dostávala vzdy 2 bažanty a někdy to bylo fakt o zuby.
Ale recept bezva hlavně ta nádivka tu já srašně ráda.
Nejraději mám nádivku samostatně, pěkně připečenou k pekáči, to je taková mňamka.
Nedávám tam žádné uzené a přidávám tam výpek z pečeného kuřete. Nádivku totiž dávám do pekáče až později.
Božínku, hned bych si dala, ale dnes je u nás něco jiného ….. jahodový a borůvkový knedle
Bažanty po několika pokusech je oškubat raději stahuju, vždycky byla kůže jak porvaná od psů. Okořením ho promnutou směsí soli, čerstvě mletého pepře, tymiánu a několika umletých jalovčinek, celého zabalím do plátků anglické slaniny, převážu potravinářským provázkem a dám péct na cibuli a kousek másla. Případný zbytek anglické nakrájím na proužky a dám k cibuli pod ftáka. Peču zvolna i čtyři hodiny, občas podleju a seškrábnu ze stran pekáče přípek, aby byla hezky červená šťáva.
Na poslední asi půl hodiny zvýším teplotu a za častého polévání výpekem ho ošlehnu do červena.
Jsme zvyklí ho podávat s brknedlíkem a červeným zelím a jest to dobré. 🙂
Výsosti co mi to děláte…Toto je taky moc moc lákavé.Červené zelí a brknedlík!Chjo.Mám hlad.Dnes mám pórkovou polévku a vepř.kotlety na penízovkách od fčéra.
No kotlety na penízovkách taky nejsou k zahození, i když penízovku jsem nikdy nejedla, ale to prostě muší bejt dobrý. U nás dnes hovězí plátky na zelenině – v podstatě základ gulášový a do toho co najdu – hrášek, pórek, kapii… A k tomu asi noky.
To je podle mého gusta ? mňam.
Boženko, ty mi dáváš! Jsem první, kdo dneska vstal, tak ve chvíli, kdy vy ostatní se chystáte obědvat, já tu sedim, tiše snídám bábovku a přemítám, co si dáme k obědu. Nejspíš to nebude žádná sláva, páč nikdo nevyndal maso z mrazáku. A tady takhle vymazlenej bažant a navíc v barvách. Prý červená šťávička i zelí i ten fták. To je nějakejch odstínů… Už mi ta bábovka leze krkem. Jdu si udělat pěkně ČERVENOU topinku a just se nechám inspirovat a udělám chlupatý knedlíky se zelím. Tak! (A toho ptáka si k tomu budu domýšlet 🙂 )
Má milá Boyko, náhodou chlupaté knedlíky se zelím nejsou ale vůbec špatné. Já dnes pekla Boženku! Dostala jsem totiž zmrzlého králíka a na pytlíku bylo napsáno Boženka a datum skonu. Lámu si hlavu, jestli se tak jmenoval ten nebožák, nebo to znamenalo, že je pro mě. 🙂 🙂 Udělala jsem ho (nebo ji?) na cibuli, trošce zeleného pepře, pár snítkách čerstvého tymiánu, kousku másla a celého ho přikryla anglickou slaninou, aby se nestyděl, že je úplně nahatý. Byl se špenátem a brknedlíkem. A jelikož to bylo zvíře ztepilé, mám uvařeno i na zítra. 🙂
Boženko!!! Kroť se!!! Já už se kroutím 🙂
Olalá Boženko… Jen škoda, že brokoftáci už mi na stůl nelítají. No třeba mi někdy jeden vlítne pod kolo auta? Tohle je totiž moc prima nápad, jak se s peřím nemořit a ptáček se nevysuší. 😎
Kuře s nádivkou dělám občas. Hezky ho vycpu a to nejen do dutiny břišní, ale i volátko mu vyplním a to přes celá prsíčka, nejsou tak suchá. Uzené do nádivky neé, jen o Velikonocích. Do nádivky dávám nasekaná játýrka (pokud mám) a když chci být rozmařilá, tak i mandle. S vlašáky to taky není špatné. Pokud mi zbyde nádivka, přidávám jí až ke konci pečení.
Bažanta jsem už pár let nepekla (u nás by se spíš vyskytlo UFO než bažant). Kdysi dávno, ještě když jsem byla na dráze jsem ho dostala od pochůzkáře, že spáchal sebevraždu z nešťastné lásky a strčil hlavu na koleje. Blbost, ten pták se z posledních sil na koleje doplazil. Byl neupečitelný, neuvařitelný, byl stoletý . . . . Tady nepomohly žádné rady. I pes s tím měl co dělat :-).
Nojo když je to stará hajtra tak ani papiňák nepomůže.
U nas se zrejme bude nekolik dni hladovet.. Mam zanet slach, bohuzel na pravacce 🙁 Boli to jako (nic, jsem slusne vychovana). Auuuuuuu. Na Silvestra to vidim na bramburky a orisky 🙁
To je mi moc líto. Tak přeji, aby to co nejdřív přestalo bolet ….. ale to chce klid, nic nedělat.
A vůbec, tento týden jsi již třetí, která to říká, nebude to nějak nakažlivý, bo co?
Proboha, co levá?
To je mi Tě líto. Zažila jsem to jednou a už bych nechtěla. Tenkrát mi místní babka poradila dát na to tvaroh, zavázat a nesundat dokud nebude tvaroh suchý. Ale stejně to pár dní bolelo jak čert. Chce to hlavně klid a ruku nenamáhat.
Drahá, já sice jsem slušně vychovaná, ale časem se mi to podařilo překonat. Ráda bych ti ulevila, což asi nedám, ale napíšu to tady za tebe. Stejně se nic nestane, odčervenal to tu Bláhovčin bažant. SVINĚ! – aby nedošlo k mýlce, to je doplnění věty „Bolí to jak…“
Krom medikamentůch rozhodně rukám absolutní klid. Naštěstí to znám jen od švagrové: Od chvíle, kdy se vykašlala na VŠECHNU práci se jí začalo ulevovat.
Diky vsem. Mam ortezu, protizanetlive leky a chladim. My uz se s tou svini zname, mam to po nekolikate 🙁
Helenko, to je mi lito, at to brzy prestane bolet, ten
tvaroh bych zkusila, urcite ti neublizi, drzim palce✊
To seš holka statečná . . . . poněkolikáté?
Mě to stačilo jednou. Já to tenkrát měla z pletení. A na levé ruce.
Jojo, jsem nejaka nachylna. A karpaly mam operovany na obou uz 🙁
Soucítím a držím palečky ať je brzo líp. Já jsem si se zánětem šlach užívala od nějakých 17ti let – poprvé z badmintonu. Tenkrát sádra od špiček prstů až skoro do podpaží (3x během 2 let na 6 týdnů) . Pak jsem začala s preventivním stahováním před jakoukoliv trošku náročnější prací – i zametání dvora, pletení. Postupně problémy ustávaly jak ubývala fyzicky náročná práce. Čili jak píše Úsměvka – nedělat nic a bude líp. Rodina se jistě ráda zapojí, když bude hrozit hlad! ?
Do sadry me nikdy nedostali, vzdy jsem trvala na orteze, dnes ty moznosti, zaplatpanbuh, jsou 😉
Helenko, vím, že Ti to moc nepomůže, ale opravdu upřímně Tě lituju. To je bolest až močopudná! Ale pokud máš aspoň levou ruku v pořádku, šlo by v ní snad držet něco jako dirigentskou hůlku (v případě potřeby hůl 🙂 ) a zainteresovat na přípravě silvestrovských dobrot další, o jejichž volátka se také jedná. A Ty bys do té přípravy vložila to nejdůležitější – know-how. Nemysli si, ta představa, že se všechno odbyde brambůrky a oříšky, může leckoho nabudit k netušeným výkonům! 🙂
Ale hlavně Ti přeju, ať máš tlapičku co nejdřív v pořádku.
Dekuju. Jo, manzel to bude muset zvladnout pod primym velenim 🙂
Helenko, to je mi moc líto, co Tě potrkalo! Já sice zánêt ne, ale utržený (a neléčený) sval na ruce je taky super..neoblečeš se, neučešeš..a Dr.mi to nevjéřil…přišel na to až MUDr z pojišťovny…
A po úrazu motat rohlíčky špičkama prstů je taky fajn…
Hlavně NIC NEDĚLEJ, ať se dáš bzrzy do pořádku..
Dekuju 🙂
Jak píše Jiřinka u včerejšího receptu …. nakrájet sýr na kostičky a na to kuličku hrozna. To zvládne každý chlap, si myslím.
Pokrájet rohlíky, natřít máslem, na to klobásku a okurek, to zvládne také.
Rozmrazit a vyválet listové těsto, pomatlat vajcetem, posypat nastrouhaným sýrem, zamotat do ruličky, nakrájet kolečka, dát na pečpapír na plech, potřít vajcetem a strčit do trouby. Jednoduché recepty určitě znáš a Silvestr bude, nebůj.
V nejhorším budou přikusovat k nakrájené večce salám, vajce, okurek a sýr. Přežijou to, vážně.
Zdraví je přednější, ale to víš, že? ?
To zní šílené , mi úplně stačilo , ze jsem si vrazila nůž do prstu . Už týden to lecim a pořad bubeee. A to na levé ruce . To mě mrzí a přeju , ať to zmizí !!! A praní hodně zdraví vůbec není banální !!!
Bažanty jsem jezdil kupovat do Žehušic. Myslivci vždy prodávali pár -kohouta a slepičku. Mírně prošpiknuté tučnou slaninkou a nádivka do plného pekáčku. Už dva roky jen vzpomínám. Dnes máme jehněčí. Vůně po celém domě. Slintám jak bernardýn Bohouš.
Jehněčí? Kam, že to mám přijet?
U nás ho nikdo nejí a tak si ho dopřávám vydatně jen o dovolené v Řecku.
Slintám a závidím :-).
Hele, vy dva jste se hledali, což? Tohle polední mučení by mělo být trestný!!! 😀
Tedy Boy včera jsi mi dala „s cibulí mezi půlky“, řehtala jsem se ještě v posteli.
Jinak cibule do ponožek na noc při počínajícím chcípu je super. Sice ráno v ložnici smrad jak v senkruvně, ale zabírá to. Vytáhne se z těla ten hnus. Je zajímavé, že smrad slábne, když nemoc odchází.
Já sem si u „cibule (Boy) a čilli (Lakys) mezi půlky“ málem smíchy cvrnkla do textilu ?????. Můj muž se řehnil taky s komentem, že letošní habanero by bylo na to ideální ??
Tak kočky, dnes jsme byli v tom „krásném“ sychravém počasí na procházce (cca 10 km) a celou cestu meleme o tom, co si uděláme k večeři – já nádivku bez kuřete, on langoše ….. takže bude oboje. Nádivka je v troubě, langoše kynou, česnekovoolejovo potření připravené, sýr nastrouhaný a kepuč venku z lednice.
Teda, jestli tyto svátky nepraskneme, tak už nikdy
Úsměvko, na tom prasknutí taky usilovně pracuju, ale věřím, že jsme všechny a všichni z poctivého materiálu, který to pnutí vydrží. 🙂 Ale textil se mi nějak
kvapem sráží, ale, potfora, akorát na šířku…. A tu nádivku i langoše bych mohla oboje a v množství větším než malém.
Kalorie jsou malé svině, které nám v noci vlezou do skříně a přešívají nám věci, aby nám byly stále menší…
???
IvaC to nemohla lépe vyjádřit i za mě. 🙂 🙂 🙂
Boženko, a nemáš náhodou rozbitou pračku? Že by to oblečení, potfora, srážela, ne? ?
Jinak výborný textil je – elastan, tož elasťáky to jistí.
A langoše zrovna smažím, tož doraž, než dorazím toho mojeho …. jsem mu tady zrovna povídala, že to je jako když otevře dekl od popelnice a já to tam jen sypu ….. ty bláho, ten je snad bezedný a to byla taková malá procházka. ?
Mno, nádivku budu taky za chvilku vyndávat, tož si pospěš, aby zbylo ?
Kdyby jen pračku – u nás máme i nějakej divnej vzduch ve skříni – srazí se tam i fungl nové- neprané 😕
Ale jestli ještě langošek zbyl, taky bych si doběhla… chuť na něj mám už dloooouho. Chodívali jsme v jednom obchoďáku na výborné – dávali je okýnkem ven. Pak to celé předělávali a od té doby jsme si nedali. Sice je vše uvnitř, ale ještě jsme nedostali odvahu nakouknout, jestli budou stejně dobré – mrchové podražili. Udělat si doma jsem se ještě neodvážila (ale recept od tebe jsem už před 1,5 rokem uložila 😉 )
Ty domácí jsou nejlepší, představa, že mi dají na langoše na přepáleném tuku ….. to si je raději udělám. A zase tolik práce nedají …. zadělat těsto, nechat půl hoďky vykynout a vytahat ty správné rozměry. Potom už jen usmažit do růžova a nazdobit.
Jo, zbyly tady poslední dva, ty už se do něj asi nevešly, tož doraž ?
Moje známá tvrdí, že skříně jsou největší problém, jeden týden to tam vloží a druhý je to menší, že tam má skřítky, kteří to vyměňují ?
No dobrá, však já je uklohňám. Ale až příští rok. Dneska jsem prozatím umatlala tu oříškovou pomatlánku – na zítřejší snídani . Je dobrá ?
No jooooo, jiný kraj, jiný mrav.
My to máme jako hodobóžovou lahůdku a oni to snídaj ….. si to jdu hodit ??
Díky ?
No však musíme ten poslední den pořádně oslavit.
Začínáme hned od rána, aby jsme toho stihli ochutnat co nejvíc 😎
Já ho taky oslavím …. jdu do kolbenky ?
Tož oslavujte i za nás, ju?
Spolehni se – budeme držet palečky abys tam starý rok v klidu dokončila a moc se neupracovala. (No a přitom si budeme pochutnávat 😉 )
No, to my máme jinou odrůdu těch šatoničitelů. Jdu do krámu, koupim Benjamíně kalhoty, pěkně s rezervou (skutečně miluje záložky – občas mě ani nepokouše). Jednou je vyperu, pak nosí tejden něco jiného, načež vytáhne NOVÉ kalhoty a začne řvát, že nemůže do školy, protože se jí zase budou smát, že čeká velkou vodu. Nějaký záškodníci jí vždycky kus ustřihnou. Tak jí doporučuju, ať si víc čte Rychlé šípy a vnímá jejich kalhotovou módu a pokusí se s tím pracovat… Naštvaně si oblíkne minisukni, která jí ještě minulý týden byla pod kolena (to ukously v almaře ty samý bestie) a za nenápadně hodně hlasitého nadávání odchází do školy.
To u nás bylo jednu chvíli taky …… a ještě hrozné byly rukávy na triku či svetru ….. jak ty mrchy ve skříni mizely, tomu snad ani nebudeš věřit.
No prosím- ono je těch bestií více druhů ?
Zřejmě záleží na tom, kde ty skříně zakoupíme ?
My to měli nejen s oblečením, ale i s brtama… Teď to má i prcek – za chvilku bude chodit v tàtových kamerách.
Húúú….kanadách!!!
Já myslela, že „kamery“ jsou nový terminus technikus pro boty a on jen překlep :-).
A já si Dělám po odjezdu děti zase brambsalat jen a jen pro mě, a budu ho jist na snídani , oběd , večeři , je mi to jedno , měla jsem málo , mám deficit ???