(1094) Pohanková kaše s uzeným vepřovým jazykem

1 sáček pohanky
uzený jazyk
olej nebo sádlo
cibule
světlá jíška na zahuštění
zelenina jako příloha
Vepřový jazyk dáme vařit s 1 – 2 cibulemi rozkrojenými na poloviny nebo čtvrtinky.
Když je jazyk uvařený, vyndáme ho z vývaru a necháme bokem. Oloupeme ho.
Část vývaru použijeme na uzenou polévku, druhou polovinu máme na uvaření pohanky. Pohanku (loupanou) na chvíli namočíme do vlažné vody, poté ji scedíme, nasypeme do vývaru po uzeném  a necháme vařit až je měkká (cca 15 minut).
Když je měkká, odebereme velkou část vývaru, vmícháme 1 – 2 lžičky světlé jíšky a necháme zhoustnout (kdo nemá rád, zahušťovat není nutné). Na talíři posypeme pohanku osmaženou cibulkou, položíme plátky masa a dozdobíme kousky syrové nebo sterilované zeleniny.

Pohanku vyzkoušela: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

51 komentářů: (1094) Pohanková kaše s uzeným vepřovým jazykem

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Já pohanku jinak … jeden díl pohanky, dva díly vody, povařit, strčit „do peřin“ a nechat dojít. Ke konci do ní zamíchám kousek studeného másla. Ale je fakt, že to trvá dýl. Jíšku neeee-e.
    A možná můžeme dodat, že ta zelenina tam není pro ozdobu, ale proto, že v pohance je rutin (vhodný na zdravé žíly a cévy), který lépe působí v kombinaci s vitaminem C – takže sterilovanou radši ne, spíš čerstvou, pokud chcete něco udělat pro své zdraví, než si cévy zase zanesete smaženou cibulkou 🙂 🙂 🙂

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    A ještě jeden recept – à la rizoto: přebrat, vyprat, spařit, opražit na mírném ohni (můžete už na cibulce, dodá pohance lepší chuť). Zalejt ji troškou vody a dusit – a tu vodu postupně po troškách přidávat. Pak to omastíte rozškvařenou slaninou — a veškerý zdravotní účinky jsou v háji, ale je to dobrý 🙂

  3. IvaC napsal:

    Jen jednou jsem koupila pohanku neloupanou. To neslo uvarit, porad byla tvrda
    a ne dobra. Loupanou davam treba do polevek jako vlozku. Ani ji moc nevarim,
    jen proplachnu a sup do polevky, tam se udela. Jako rizoto mne to nenapadlo,
    vsem diky…..

  4. sharka.68 napsal:

    pohanka jde do hrstkové polévky, jde vmíchat do mletiny na sekanou nebo karbanátky, jde s ní nastavit těsto na bramborák… (vždy mám na mysli už tepelně zpracovanou, ne syrovou pohanku), jde udělat i na sladko..

  5. kveta.batkova napsal:

    Nějak se mi nedařilo vecpat do jídelníčku pohanku, až jsem vyzkoušela recept na „falešnou škvarkovou pomazánku“ a to se kupodivu ujalo. Dokonce si to v pátek manžel vyžádal. Takže – hrnek uvařené pohanky smíchat s osmaženou cibulkou a česnekem (ten může být čerstvý), přidat lžíci hořčice, trochu olivového nebo jiného oleje, sůl, pepř a majoránku, 1 lžíci lahůdkového droždí. Vše rozmickovat a na závěr přidat nakrájené kyselé okurky – asi 2 nebo podle chuti. Mažeme na chleba či opečené tousty.

  6. jarybarka napsal:

    Ježíši já se omlouvám že jsem úplně mimo ale teď jsem koukla na radar a na zprávy a půlka republiky má sněhovou kamrlitu.Tady je jak před jarem.

    • Imelda napsal:

      Ano, máme tady sněhovou kamrlitu. (nic ve zlém, mně se to slovo zalíbilo).
      Tady, kde si málokdy užíváme sníh, sněží. Děti budou mít radost.

      • Jana Macůrková napsal:

        Já teď koukala na zprávy, od Svitav na východ a na sever, skoro všechno nesjízdné. Dokonce i silnice z Mikulova na Vídeň. Tam jako obvykle v Drassenhofenu uvízly kamiony.

      • a.rena napsal:

        U nás už je 30 – 35 cm a furt padá a nevypadá, že by chtělo přestat. (UH) Ráno padaly chlopance (vločky se tomu nedalo říct) v průměru 5 cm. Vím, že je voda potřeba, zvlášť u nás, kde máme silný deficit, ale radši ať už je jaro. Nemám zimu a sníh ráda.

        • BOYE napsal:

          No, u vás to léto bylo fakt strašný – máme v okolí pár známých. A ty chlopance jsou vodohospodářsky výživný. U nás tohle proběhlo kolem Vánoc a docela nás to těšilo, přestože jsme nadávali, jak je hnusně. Protože nemrzlo, normálě bylo vidět i na spící zahradě, jak se napila a nalila 🙂 Dneska je tak teplo, že už dvakrát jsem z gruntu větrala balkonovými dveřmi a hned ten byt ožil. A ptáci řvou jak protržený a chtějí se pářit, lítají jarní mraky a sluní svítíčko. Nádhera!

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Tady u nás záleží na tom, v které části velkoměsta se zrovna nacházíš ….. někde sníh, někde náledí, někde suché cesty ….. fakt si vybrat cestu do kolbenky a cestu z kolbenky je nadlidský výkon. Ale …. hlásím, nemám nic zlomeného, nepadala jsem ani na zádel, ani na huústa, nerozhazovala jsem v šatičkách nožky ….. takže pohoda (nějak nemůžu najít pyšnící smajlík)

          • a.rena napsal:

            A u nás i ti ptáčci chybí. Letos je krmítko poloprázdné. Kosy aby člověk pohledal (už loni na jaře) a ostatní ptactvo se asi odstěhovalo za lepším živobytím. A to jim podstrojujeme samé laskominy. Jen vrabci a hrdličky se drží, páč máme hospodářství, a tak se přiživují u slepic.

        • Usmev.na.moji.tvari napsal:

          Buď ráda, že padá, až ten sníh roztaje, tak budete mít vodu.
          Ale chápu Tě, taky to nemusím

  7. jarybarka napsal:

    Kamrlita je zkomolenina kluků když byli malí.

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Máme u nás v kolbence jednoho pána, který se jmenuje Pohanka, jsem si říkala, že on není zrovna z těch, co by příspíval na kuchatské stránky ….. no nic, už jsem se probrala. ?
    Tak já zrovna nejsem příznivec mooooc zdravé stravy, ale vím, že když jsem jí chtěla dělat, tak mamina pravila:
    „Pohanku musíš opražit a teprve potom vařit, tak ztratí trpkost. Potom přidej máslo, horkou vodu, sůl, přikryj a nech dojít bez vaření.“
    Já jsem podobně naučená dělat i rýži a těstoviny, ty teda přivedu po vsypání k varu, přikryju pokličkou a nechám mimo plotnu dojít. Rýži přivedu k varu, vypnu plotnu a nechám kastrol na plotně, ona se fakt uvaří.
    Tenkrát jsem pohanku dělala s dušeným špenátem, česnekem, hráškem, zelenou paprikou …. nebylo to špatné, to je pravda, jen trochu moc zelené.?

  9. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jo, všimnul si někdo z vás, jak je ještě teď venku vidět? Ještě nedávno jsem svítila ve 4 odpo a teď je to daleko lepší.
    A zjistila jsem, že mám TEP vrcholového sportovce, tož si můžu v klídku lehnout, páč už dnes nemusím sportovat. HURÁ ???

  10. Jana Macůrková napsal:

    Teď jsem četla na Novinkách, že u Brna v té kalamitě nestačila dojet sanitka k rodičce a tak se klučík narodil v autě na parkovišti, ale prý jsou oba v pořádku.

    • Jiřina napsal:

      Hlásím se 10 km od Brna – tady dneska bylo veselo, sníh od božího rána. Trolejbus se srazil s kamionem a zůstal napříč přes silnici, takže se nedalo jet. Sníh padal fest až do dvanácti hodin. Na naší ulici jezdilo auto s radlicí, ale moc to nepomohlo. Na silnicích spousta rozbředlého sněhu, klouzalo to jak na chodnících, tak na silnici. Musela jsem jít do městečka pro chleba a nakonec jsem valila dvě kabele – holt jsem blbá. Však to znáte, než jsem se nadála košík byl plný. Cesta mi trvala dvakrát déle, než obvykle, ale šťastně jsem přišla.
      Teď už nepadá, je pořád 0°, nefouká, ale v noci asi trochu zamrzne. Ale na zahrádky je to požehnání. Ptáčkům sypu, ať to klouže nebo ne. Nakonec, co bych chtěla je zima, jen to mělo přijít na vánoce.
      Stromeček ještě máme /jedličku/, větve už jsou skoro suché, ozdoby zatím drží, ještě si užívám světýlek než to všechno přijde do sběru.

  11. Haderach Kwisatz napsal:

    Krucinal, poslete ten snih do Praglu. Ja CHCI KALAMITU!!!

  12. Ivana P. napsal:

    No my do polévek používáme pohankovou krupici. jinak z pohanky děláme někdy kubu.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..