… aneb „no vajco pomasanko“
1 jarní cibulka i s natí
2 kyselé okurky
kousek kapie nebo červené papriky
snítka hladkolisté petržele
lžíce hořčice (plnotučná, dijonská)
250g termizovaného sýru bez příchuti (nebo vanička tvarohu)
trochu majonézy
špetka pepře
1/4 – 1/2 kávové lžičky černé soli KALA NAMAK
Všechnu zeleninu posekejte na drobno. Doporučuju začít okurkou a na ni rovnou nasypat 1/4 lžičky černé soli, aby se lépe rozpustila. Do zeleniny vmíchejte sýr, hořčici a majonézu, vymíchejte vidličkou do hedvábna a po pár minutách ochutnejte. Bude li dostatečně slaná i „vajíčková“, máte hotovo. Jinak můžete zesílit „vejce“ opět černou, nebo dosolit obyčejnou. Podle chuti opepřete. Nechte alespoň půl hodiny rozležet.
Recept poslala BOYE po naší „solné diskuzi“ a dodává: „Model na obrázku je z Fénixe. Pro variantu zcela bez vajec udělejte majonézu z mléka. Pro dokonalé oblbnutí smyslů můžete přidat nasekaný kousek mozarelly (nahradí kousky bílku) a špetičku kurkumy nebo kari pro barvu (ale dodá další příchuť – já to nedělám).“
Tak jsem si myslela, že tuto pomazánku dnes vyzkouším, ovšem obě dvě prodejny zdravé výživy v okolí 5ti kilometrů zklamaly. Prý je sůl tak drahá, že se nevyplatí ji objednat. No nevím, já koukala na net a v e-shopech se dá koupit 250 g již od 25ti korun. Je fakt, že cena naroste s poštovným a dopravou. No podívám se jinam.
Zní to divně – ale zkus lékárnu DrMax, jestli máš někde v dosahu.
No tak to je telepatie, právě jsem tam doobjednala, cena za 250 g 66 korun a bez dopravného a poštovného. A to mi v jedné z těch biopotravin tvrdili, že sůl stojí okolo 90 korun na 120 g. Díky.
To máš se vším. Ale prima, žes sehnala 🙂
Květo, vydrží ti opravdu dlouho 🙂 To jsou takové ty položky, které se vyplatí i když to na první pohled vypadá strašně. Já si s ní občas posolím chleba s máslem, občas maličko sůlnu salát, ve kterém jsou vejce – takové ty letní zeleninové. Těch 90,- za 120g je fakt lumpárna. Já mám čtvrtkilo nejmíň na rok, tak i těch devadesát by mi neublížilo, ale podporovat je nebudu. Rejžujou na módnosti. 🙁
Moje řeč, ne, že by mě to taky zničilo, ale přesně, podporovat je nebudu. Už mi napsali, že to vyexpedovali, takže co nevidět tu „majdu“ zkusím.
Já teda nechápu, proč vajíčkovou bez vajíčka …… kecám, chápu, ne každý může vajco, že? ?
Hele vyzkouším, ááááááč ani jeden z nás není chabrus na vajcata.
Jen tu černou sůl musím zakoupit ….. (Dr.Max to jistí, to už vím?)
Jdu dělat ňoky se špenátem, česnekem, šlehnou a sýrem ?
Ani se neptej, proč vznikla: Každé Velikonoce obarvíme milion vajec, rozdáme koledníkům a synci donesou košík nakoledovaných a těšíme se na umazánku. No a tak jsme to před třemi lety udělali zas. Tedy udělaly. Ovšem nedošlo mi, že chlapci poněkud opustili domov a tudíž nemáme ani vajco ale chuť hroznou. Ta dvě, co jsem uchránila do sekané, jsem rozdělila. Jedno do masa, jedno natvrdo. No a pak jsme udělaly tu pomazku a to jediné vejce usekaly a skromně nasypaly jako ozdůbku a oblbovák na chleby…
Jak je vidět, správná kuchařinka si dycky uměla poradit ?
Jelikož jsem dívka zvídavá – nebo zvědavá ? , až budu mít cestu kolem jmenované lékárny, zkusím se poptat. Na černou sůl jsem fakt zvědavá od první zmínky tady. Ve finále třeba ušetřím- vajcata zas tak levná nejsou… Jen jsem zvědavá na reakci chlapa, až mu se slovy „dneska je chleba s máslem a vajíčkem“ předložím černě posolené máslo 😎
Určitě vyzkouším, jen co správné solítko zakoupím. A jestli se povede, vím kde se novým receptem v dubnu blýsknu 😎