(1095) Vajíčková pomazánka bez vajec

… aneb „no vajco pomasanko“

1 jarní cibulka i s natí
2 kyselé okurky
kousek kapie nebo červené papriky
snítka hladkolisté petržele
lžíce hořčice (plnotučná, dijonská)
250g termizovaného sýru bez příchuti (nebo vanička tvarohu)

trochu majonézy
špetka pepře
1/4 – 1/2 kávové lžičky černé soli KALA NAMAK

Všechnu zeleninu posekejte na drobno. Doporučuju začít okurkou a na ni rovnou nasypat 1/4 lžičky černé soli, aby se lépe rozpustila. Do zeleniny vmíchejte sýr, hořčici a majonézu, vymíchejte vidličkou do hedvábna a po pár minutách ochutnejte. Bude li dostatečně slaná i „vajíčková“, máte hotovo. Jinak můžete zesílit „vejce“ opět černou, nebo dosolit obyčejnou. Podle chuti opepřete. Nechte alespoň půl hodiny rozležet.

Recept poslala BOYE po naší „solné diskuzi“ a dodává: „Model na obrázku je z Fénixe. Pro variantu zcela bez vajec udělejte majonézu z mléka. Pro dokonalé oblbnutí smyslů můžete přidat nasekaný kousek mozarelly (nahradí kousky bílku) a špetičku kurkumy nebo kari pro barvu (ale dodá další příchuť – já to nedělám).“

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (1095) Vajíčková pomazánka bez vajec

  1. kveta.batkova napsal:

    Tak jsem si myslela, že tuto pomazánku dnes vyzkouším, ovšem obě dvě prodejny zdravé výživy v okolí 5ti kilometrů zklamaly. Prý je sůl tak drahá, že se nevyplatí ji objednat. No nevím, já koukala na net a v e-shopech se dá koupit 250 g již od 25ti korun. Je fakt, že cena naroste s poštovným a dopravou. No podívám se jinam.

  2. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Já teda nechápu, proč vajíčkovou bez vajíčka …… kecám, chápu, ne každý může vajco, že? ?
    Hele vyzkouším, ááááááč ani jeden z nás není chabrus na vajcata.
    Jen tu černou sůl musím zakoupit ….. (Dr.Max to jistí, to už vím?)

    Jdu dělat ňoky se špenátem, česnekem, šlehnou a sýrem ?

    • BOYE napsal:

      Ani se neptej, proč vznikla: Každé Velikonoce obarvíme milion vajec, rozdáme koledníkům a synci donesou košík nakoledovaných a těšíme se na umazánku. No a tak jsme to před třemi lety udělali zas. Tedy udělaly. Ovšem nedošlo mi, že chlapci poněkud opustili domov a tudíž nemáme ani vajco ale chuť hroznou. Ta dvě, co jsem uchránila do sekané, jsem rozdělila. Jedno do masa, jedno natvrdo. No a pak jsme udělaly tu pomazku a to jediné vejce usekaly a skromně nasypaly jako ozdůbku a oblbovák na chleby…

      • kvetula.v napsal:

        Jak je vidět, správná kuchařinka si dycky uměla poradit ?
        Jelikož jsem dívka zvídavá – nebo zvědavá ? , až budu mít cestu kolem jmenované lékárny, zkusím se poptat. Na černou sůl jsem fakt zvědavá od první zmínky tady. Ve finále třeba ušetřím- vajcata zas tak levná nejsou… Jen jsem zvědavá na reakci chlapa, až mu se slovy „dneska je chleba s máslem a vajíčkem“ předložím černě posolené máslo 😎

  3. kvetula.v napsal:

    Určitě vyzkouším, jen co správné solítko zakoupím. A jestli se povede, vím kde se novým receptem v dubnu blýsknu 😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..