(1096) Pečený vepřový bůček s restovanými bramborovými noky

vepřový bůček bez kosti
bobkový list
nové koření
celý pepř, hřebíček
sůl, pepř
1 mrkev
1 petržel (lze nahradit kouskem celeru)
1 cibule
olej

Maso nakrájíme, osolíme a opepříme. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na malé kousky a spolu s kořením v přiměřené nádobě na oleji orestujeme. Přidáme maso  a dáme péct do trouby na 180 °  cca 40 minut (prostě do měkka 🙂 ).

Noky (podle receptu 204 nebo koupené) uvaříme a před podáváním orestujeme. Dobře chutná s cibuládou.

Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

45 komentářů: (1096) Pečený vepřový bůček s restovanými bramborovými noky

  1. BOYE napsal:

    Ho hó! Tak tohle má několik zásadních kladů: Zelenina – poslední dobou ji cpu úplně všude, vyjma borůvkových knedlíků. Bůček pečený – to je jediná prokazatelně fungující superpotravina. A hřebíček – stačí překonat pocit, že je to koření „do sladkého“ a dají se s ním dělat divy (a navíc krááásně voní!). A kdyby někdo u bůčku váhal, nechť si vytáhne recept na vánoční šunku – ta je ohřebíčkovaná až do alelujá. A bůček od šunky je jen pár centimetrů 🙂

  2. Jiřina napsal:

    Dnešní „papu“ vypadá a určitě je vynikající. Že by se tak pekl bůček slyším prvně. Zrovna se chystám jít pro chleba a tak zakoupím i bůček – jestli bude pěkný. Toto jídlo bude u nás co nejdříve. Díky za receptík. 🙂

  3. Vera M. napsal:

    Kombinace vepřového a mrkve je veeeelika mnamka. Znám, ale už jsem dlouho nepekla, nojo – hlava děravá zapomnetliva. Ale libovy Buček na veliké kostky jsem pekla před 14 dny – plný Pekacek – a k tomu polské zelí ( bramb se slabinou a syrové kyselé zelí = taková řídká lepenice) a i když se děti na to tvarily všelijak, nádherné se vypekl a boule za ušima a zbytky všechno do krabic a sebou domu, klasika )

  4. kvetula.v napsal:

    U nás dnes oběd podobný – pečená krkovice, brknedlík a červené zelí – sterilované, ve sklenici z Lidlu. Díky za tip Hadérko, i nám zachutnalo , jen trochu prohřáté, bez dalších úprav a chutné bude i jako studená příloha.
    Věřím, že pokud neseženu libovější bůček, bude dnešní recept chutný i s tučnější krkovicí. Vypadá ňamozně, určitě vyzkouším.
    A vyzkoušený návod na výrobu chutné cibulády by nebyl? 😉 😎

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jako to je správná porce pro bejka ? (promiň, to fakt nevypadá, že by bylo servírováno na dezertním talířku)
    Ááááá určo zkusím, a určo dám celer, u nás víc letí. Jen tím hřebíkem si nejsem jistá, je dost aromatický, ale ….. neříkám, že to bude ošklivé, to v žádném případku.
    Já ho prostě moc nepoužívám, jen do okurek, když zavářím.

    • kvetula.v napsal:

      U nás to bude taky celer (petrželi se, když to jde, radši vyhnu). Ale proti hřebíčkům nic nenamítám. Přidávám i do rýže ať už vařím, nebo dusím, 3-4 hřebíčky a ještě nikdo neprotestoval, spíš naopak -jsem byla tázána, co v té rýži je, že je dobrá. Byla jsem tak naučena z domova , tak mi to nepřišlo. Do té doby, než jsem vařila rýži u dcerky ve španělích. Tam hřebíčku nět a rýže pro nás chuti mdlé. Jelikož jsem příště remcala, poslala mne na dvorek škubnout bobkový list – a nechutnalo to věru zle. Bylo to jako příloha k masovým kuličkám (recept 751)
      😎

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Já dávám do rýže pár zrnek kmínu ….. také to mám naučené z domova. Teda takto, pokud je to rýže nasladko, tak nedávám kmín, to je jasné.

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Jo, k masovým kuličkám dávám brusinkovou omajdu podle Haderach, to bylo asi ještě na PŽ, ale uchytla se u nás výborně, tak jí dělám, když najíždí smráďata ? (Haderach, uchytla se ta Tvoje i ta moje modifikovaná ?)

        • kvetula.v napsal:

          Tohle je recept se zeleninou , hezky říznej – feferonky a pod… Já vím, že to ty nemusíš, ale i ve španělích to sklidilo velké uznání.
          Brusinkovou majdu nemám …. soukromnice 🙁 To bych mohla zkoušet doma (než zásoba brusinek dojde, už 2 roky v lese nebyly?)
          Ale ten kmín zkusím …. nevadí, že nemám římskej? 😉

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Recept 154

          • kvetula.v napsal:

            Hmmm… tak ten už zmizel v propadlišti dějin. Musím si ho uložit ke svým “ mletým“ receptům.
            Vřelý dík ?
            Jinak musím napráskat dcerku – Jako prezent ke zprovoznění nového zahradního grilu táhnu v kufru krom jiného i angreštové čatní. Holčička ohrnuje čumáček – maso a sladké je pro ni zcela nepřípustná kombinace. Při vysvětlování zavírá uši. No když vidí, jak se všici , kdo to riskli , olizují, jen tak trošičku si smočí… No nebudu to protahovat. Než nám skončil 14 denní pobyt, bylo vše dovezené sežpapáno – už ji nezajímalo o jaké kombinace jde ?

      • kveta.batkova napsal:

        U nás doma vařila maminka rýži, respektive pekla rýži v troubě a do ní dávala celou cibuli, ve které bylo zapícháno několik hřebíčků. Byla moc dobrá. Já to tedy nedělám, ani nevím proč. Cibuli orestuji na oleji, přidám rýži, osolím, dám trochu kmínu, zaliji vodou a pak buď dusím na sporáku, nebo dám péci do trouby.

        • Usmev.na.moji.tvari napsal:

          Moje babička rýži pekla stejně, doprostřed lupla cibuli, do které byl napíchaný hřebík (kecám, těch hřebíků tam bylo hodně …. ta cibule byla prošpikovaná ze všech stran) …. mamina už ne, asi jí to nechutnalo, bo co. To mi připomíná, že se maminy musím zeptat.
          Mamina dávala a dává kmín, tož já to dělám taky tak. A musím napsat, že mi chutná víc, než s tím hřebíkem (u babičky jsem jí jedla několikrát) ….. ale asi je to o zvyku. Mám v plánu rýži o víkendu, tož vyzkouším ten hřeb ?

          • kvetula.v napsal:

            A já zkusím s kmínem.To jsem fakt nikdy neslyšela. S hřebíčkama (v troubě) znám od dětství, s kurkumou (na kamnech) mne naučil synek loni. Na pokrájené orestované cibulce ji dělám jako přípravu na některé pokrmy. 😎

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Stačí pár zrníček ….. na porci pro dva tak 10. A samo že osolit, to je snad jasné

  6. Vera M. napsal:

    Taky dávám do sedmicky dva kousky a ty gurky jsou lepší , než před hřebíckem. Ani nevím , kdy jsem ho tam začala dávat . Já se tentokrat ale fakt přimlouvám za Helencin recept , protože to vepřové s mrkvi je fakt výborne a už mlcim

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Kočky, teď z ouplně jiného soudku …. objednávám si šaty z jednoho webu (mám tam zkušenosti s velikostí i kvalitou, tož proč ne, že?), ale u nich nastal problém, asi nějaká změna, bo co …..
    Objednala jsem velikost M a dobrý, najednou mi přišel mail, že jako jestli jsem si jistá, zda opravdu chci tuto velikost, že by doporučovala (nějaká ta neviditelná xxxx, která vůbec netuší) velikost L.
    Tak odpovím, že mám tuto velikost vyzkoušenou, že nepotřebuji větší.
    Tož ona mi odpoví, že: „Vážená paní, mojí povinností je Vás upozornit, že před 5 roky jsme museli přečíslovat velikosti podle evropských standardů …… “
    Odpovídám, že jsem objednávala naposledy v listopadu loňského roku a velikost OK, tím nechápu …..
    Odpověď: „Já jsem tu od toho, abych eliminovala vratky zbytečných reklamací z důvodu nesedící velikosti“
    Si to jdu hodit, existují firmy, které zaměstnávají člověka, který „ELIMINUJE“ vratky reklamací ….. holky, toto mě rozhodilo víc, než moje kolbenka, to mi věřte.

    • kvetula.v napsal:

      ?? Asi se tam někdo po 5ti letech zbláznil, ne? Vždyť a) mají na webu tabulku velikostí a lidi se snad změřit dokážou ….. b) že by si nedokázali dohledat, že tam objednáváš a nic nevracíš, takže netřeba eliminovat ?

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Tím to nebude … ad 1) změna velikostí nastala před 5 lety, ad 2) ona PANÍ asi bude akční …… fakt je, že od té doby, co jsem psala, tak se neozvala …… ale, až mi zase přijde hodnocení „komunikace“ s eshopem, tak napíšu, že někdy je kravata lepší než kombiné, ale nejsem si jistá, zda to ONA „nabízečka“ pochopí, že? ?

  8. BOYE napsal:

    Jednou jsem vařila tak trochu v bezvědomí. Už ani nevím, jestli jsem s někým kecala, nebo zrovna řvala na děti, ale jisto je, že místo nového koření jsem ke kuřeti do vývaru vrhla hřebíčky. A od té doby je ke kuřeti dávám vždycky, ke slepici taky a vepře vařím málokdy, ale i ten dostává. Jen u hověziny mi to nijak nezvedá hladinu endorfinu. A často ho dávám i k pečení. Jen tak dva tři hřeby. Ve finále jeden vlastně netuší, co že je to v tom jídle jinak… Proto mě dneska Haderka potěšila 🙂 Jo, a zkuste někdy místo sušeného čerstvý bobkáč. To je jak jiné koření… Dá se normálně koupit, ale když máte v domě zeťáka, který ho má v květníku, no tak mu, holt, někdy přijde listopad. Spíš listotrh, ale neee, že mě prásknete!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..