2 velké cibule
(nebo pytlík cibulky z Ikey)
olej
20 dg hladká mouka světlá
20 dg hladká mouka žitná
20 dg mouka světlá polohrubá
sůl, kmín
voda, 1/2 kostky droždí
Všechny tři druhy mouky si smícháme dohromady a pečlivě promícháme se solí.
Droždí rozpustíme ve vlažné vodě a přidáme cibulku osmaženou na oleji nebo sádle. Cibulku necháme dobře okapat.
Potom přidáváme postupně mouku až vypracujeme docela tuhé těsto, které se nelepí.
Vytvarujeme bochník a necháme kynout (asi 1 1/2 hodiny).
Mokrou rukou ještě jednou „přetvarujeme“, posypeme kmínem a dáme upéct.
A k němu už jenom nějaké dobré masíčko, nejlépe pečené nebo grilované.
Chleba došel při sněhové kalamitě u Macůrků.
Vypadá to moc dobře, hned bych si dala. Jediný problém mám, že nemám doma pravidelně žitnou mouku :o)
Mají ji v Kauflandu a má jednu výhodu – nechutná molům, takže ji lze mít dma i delší dobu. Jedna kilovka ti vystačí na 5 takovýchhle bochníků chleba.
No nevím. Pražský moly žerou všechno. vždy mě překvapí, kde je najdu. Naposledy letěla i ten půl pytlík žitné mouky :o)
Já dnes ráno pekla k obědu k bramborové polévce olivové buchtičky – 300 g hladké mouky, 100 g žitné chlebové mouky, 7 g sušeného droždí, 1 a 1/2 lžičky soli, 1 lžičku provensálského koření, cca 150 ml vody (podle suchosti mouky může být i více či méně), 4 lžíce olivového oleje a 100 g nasekaných černých oliv. Domácí pekárna udělala svou práci a pak jsem z tohoto množství udělala 8 cca 85 gramových buchtiček. Pekáček jsem vymazala tekutým máslem se 2 prolisovanými česneky, vyskládala buchtičky a také je potřela ochuceným máslem. Pak už jen upéct na cca 180 st. asi 20 minut. [heart.png] [heart.png] [heart.png] [heart.png]
Uloženo, sice nevlastním pekárnu, ale to dám. Někdy je vyzkouším, jen ty černé hrůzy tam nedám, páč je nemusím
Tyto buchtičky určitě vyzkouším, ale do poloviny nedám olivy, můj děda je nemusí, mně nevadí. Díky za receptík. 🙂
No asi dojde i na pečení chleba.U nás je bílé ticho čisto a nádherně.Kouzelná zima alespoň na pár dni.Chlebíkxs popraskanými okraji miluju.
Tak u nás halda sněhu taky, ale už mi to tak poetické nepřipadá. Budit se ráno uklízením sněhu, to je brutál. Přijela jsem (spíš doklouzala) míjejíc auta po strouhách, některá zapadaná sněhem (takže tam byly od včera), do práce a nabírala jsem si sníh do kozaček (mám jen do půl lýtek), takže koště, lopata a další rozcvička. Čekám na technika z Budějovic, možná že ani nedojede. Včera to bylo taky úžasné. Silničáři byli poprvé vidět v 9 hodin, za nimi dvě auta a pak dlouho nic. Asi se něco stalo, protože v poledne jelo aut asi deset.
Tak technik právě dorazil, nejhorších prý bylo posledních 15 km. A před firmou s sebou švihnul.
Připomnělo mi to jeden rok, kdy jsme s tátou skončili ve škarpě a když nás vytahoval nějaký pán z Budějic se slovy – to nic, jedu z Budějic a to už jste šestý, který tahám…
Já zimu ráda nemám ale ten první den a noc je to kouzelné.Nezapomeňte děvčata doplnit krmítka.Teď ty chudinky nic nenajdou.A málem bych zapoměla v sobotu už jsem viděla pod lesem sněženky.
Já bych krmila leda holuby … to teda tůůůůůůůůdle 🙂
No to já taky, takže jak říkáš, tůůůdle.
U nás věštinou holubi, a potvory straky, je jich tu asi devět, a prosledujou malé ptáčky – loni chudák kos s křikem vyháněl dvě, a pak mu shodily hnízdo…
Loni jsem ke konci ledna posílala foto sněženek. Letos tak můžu poslat foto „sněženek pod sněhem“.
Krmítka plníme aspoň třikrát denně (a to nejsou malá), včera přilétlo hejno čížků a dvě kosákové si pochutnávaly na jablku. Čejky taky ztratily svoji ostražitost, přilétnou, bafnou kus ořechu a letí si to sežrat kousek dál. K večeru se ukázal strakapoud a snažil se udělat díru do kůlu pod krmítky.
Ještě že dostávám slunečnici od kamarádky, ořechy mám vlastní, pšenici nahrubo sešrotujem, jinak by nás ptáčci přivedli k bankrotu ;-).
Vlastik včera fotil zasněžené krmítko, aespoň budu mít fotku na PF2020, mají tam kus loje, sádlo, nejrůznější semena, ořechy samotné i se sádlem, slunečnici. Unás teď +3, sníh odtává, ale je jasno, takže v noci čekám tak – 8 – 10. Jinak zima nekončí – přiletěly kvíčaly.
„Vezmi asi 24 kvíčal nebo drozdů, čistě je ober a střívka vytáhni, ptáky přemej. Pokrájej několik cibul nebo jednu velkou na nudličky, vymaž kuthan hodně máslem, cibuli naň vysyp, ptáky, trochu osolené, na kuthan narovnej a tak dlouho je péct nechej, až cibulka hezky zčervená; pak je vezmi ven, prsíčka pěkně vykrájej a na jiný kuthan narovnej. Odřízky v moždíři dobře utluč, ke hnědé cibuli dej a chvilenku dusit nechej. Nalej pak na to půl žejdlíka rakouského vína a tři čtvrtky hovězí polívky, přidej k tomu půl strouhané, do zlatova usmažené žemličky, nech trochu povařit, pak na prsíčka proceď, nech ještě chvílku vařit, přidej citronové kůry, pěkně na mísu urovnej, omáčkou polej a věnec z máslového těsta okolo urovnej. Že se kvíčaly takto v domácnosti připravit a celé nechat mohou, netřeba připomenout. V takovém pádu se nanejvejš jedna neb dvě v moždíři utlukou, a ostatní celé se nechají. Prsíčka jen při hojnosti ptáků a při hostině pro ouhlednost se vykrájejí, co hospodyňská kuchařka snadno sama nahlédne.”
Tedy kvíčaly jsem nikdy neviděla, ale mít tenhle recept před 15ti lety…. V předchozím bydlišti vždy v půlce září přilétalo na zahradu hejno drozdů zpěvných, určitě by si nevšimli, kdyby jim z toho velkého černého mraku 24 kamarádů zmizelo. Nám dycky zmizely všecky bobule černého bezu a taky jsme jim nic nevyčítali 😎
Pro květulu.v – pokud dobře neznáš všechny druhy drozdů, pak je docela možné, že jsi za drozdy zpěvné pokládala právě kvíčaly – drozd zpěvný k nim patří. Má kropenatý bříško, s vlkým světle rezavobéžová, flekem pod krkem, velikostí je stejný jako ostatní druhy drozdů. Pokud je na podzim hodně jeřabin, tak dokážou bhem jediného odpoledne obrat celou alej (Viděla jsem to v Holešově), jinak se živí hlavně ovocem. Pokusím se najít fotku a pošlu ti ji.
Ptáky moc neznám, ale ty lupiče, co nám během pár hodin zlikvidovali všecky bobule, jsem si vyfotila a pak prohledávala různé atlasy (net jsem ještě neměla). Nevím, jestli se mi podaří tu fotku najít, možná už ani není. Bylo to přes kameru, digitální je, ale rozlišení nic moc 😕
A já mám zimu moc ráda a ptáčky pravidelně krmím, mám krmítko na dvoře a v zahradě. To snad klepe na dveře jaro, když už jsou sněženky. U nás včera pršelo, všechen sníh roztál, dnes mírně padal, jen tak cukroval. Je ale syrovo a 0°C. Když si vzpomenu, že bude zase takové léto a vedro jako loni, tak je mi špatně.
Chlebík jsem už dlouho nedělala, jsem líná, do obchodu to mám tak 10 minut, chodníky zatím nekloužou, ale co bude zítra, v noci má trochu mrznout, uvidíme …:)
Trochu? V Praglu uz je -6…. 🙁
Je 1/2 3 ráno a v Ledečku – 10, přesně jak jsem večer tipovala.
Pro Haderach – chytat je nepůjdu, ale je jich tam na stovky. Chodí na spadaná a zmrzlá jabka u silnice.
🙂
Pro Helenku – to je kouzelné povídání. 🙂
Přemýšlím, že to vyzkouším z křepelek, ale musím si je objednat.
Sněženky na dvorku jsme chtěly s Dorostenkou fotit, ale nejdřív zapadlo sluníčko a ráno ty kytky. A v noci jsme uvažovaly, zda fotit kočičky u balkonu, ale raději jsme mezi ty mrouskající potvory hodily pár předmětů. Řvaly tak, že se nedalo spát.
No co, holky se taky chtějí trošku pobavit, u nás zatím klid, nebo už stáří klepe na dveře.
Ne že bych tak často chleba pekla, na to jsem tak trochu zdechlá, přiznávám, ale ….. mám recept, kde je teplá voda, sušené droždí, cukr do kvásku, olej a trochu octa + mouky a semena. Fakt je, že je to na celozrnný chléb.
Jinak Haderach, moc pěkné pojednání o jídle ??
Magdalena Dobromila 😉