(1103) Crumble

aneb když hledáte něco rychlého nebo vám zbyde drobenka 🙂

polohrubá nebo hrubá mouka
krystalový cukr
máslo
ovoce

Z mouky, cukru a másla vytvořte hrubší drobenku (můžete ji vylepšit a namlít do ní třeba mandle nebo ořechy nebo slunečnicová semínka, aby byla ještě křupavější). Drobenku rozdělte na dvě části (já do jedné poloviny přidávám ještě nadrcené sušenky, ale není to třeba). Zapékací misky vymažte máslem a dejte do nich první část drobenky. Přidejte ovoce, zasypte druhou částí drobenky a pečte v předehřáté troubě na  180 °, dokud drobenka nezčervená.

Crumble vznikl údajně v Anglii za 2. světové války jako náhražka: nebylo na suroviny na tradiční koláče, takže  jen ovocné náplně zasypali  drobenkou a zapekli. Hodí se borůvky, rybíz, maliny, ostružiny, švestky, jablka, broskve, meruňky… prostě cokoliv, co zrovna dozrává nebo se dá ulovit na trhu. V zimě zase můžete použít ovoce mrazené. To ale před použitím obalte v cukru a až pak nasypete do mističky. S jablky  a švestkami ladí cukr  skořicový, pokud máte lesní plody, dejte cukr vanilkový a třeba i plátky mandlí. Můžete i experimentovat se směsí  čerstvého a sušeného ovoce nebo přidávat ořechy.

Samozřejmě můžete crumble udělat i na menší plech – ale bude se strašně špatně servírovat.
Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

59 komentářů: (1103) Crumble

  1. Ivana P. napsal:

    Crumble dělám strašně ráda, skvělý je s ostružinami. Lepší je ovoce, které je trochu pikantní, protože je to pak dobrý kontrast k té drobence.

  2. lakysa22 napsal:

    Dobrý nápad, v mražáku něco bude, zbytek brůvek určitě, jen nemžůžete občas poslat kousek k chichotání???

  3. blahovka.h napsal:

    S rebarborou a do toho jedna jahoda, to je bašta. Obojí mám v mrazáku. To bude moučníček :-). Když dělám, tak si vždycky spálím hústa, jak se nemůžu dočkat.
    Jinak u nás ráno -15°. Slípky vystrčily zobák z kurníku a mohly se ušlapat, jak hnaly zpět. Kočky vyběhly z kotelny, hupsly do sněhu, obrat o 180° a zpátky do tepla. A to mají letos extra huňaté kožichy.

  4. Jana Macůrková napsal:

    Mně tenhle recept kdysi, když jsem ho četla poprvé, připomněl, jak Lukáš Vaculík říká Hance Seidlový v inscenaci „Sousedka“, že správně uleželý Camembert se jí pouze lžičkou.

  5. kvetula.v napsal:

    To je zajímavý recept. Nikdy jsem o tom neslyšela. Paráda je, že vlastně není nijak vymezený počet porcí a dá se zpracovat cokoliv. Doufám, že letos (po dvou letech ) nějaké borůvky budou – s nima to musí bát veliké olaláááá… Přinejhorším to jistí špendlíky. Ty jsou každoročně a i když ne vždy závratné množství, tak zájem spoluobčanů je tak „ohromný“, že pokaždé mám kolik chci 😎

  6. blahovka.h napsal:

    Dělala jsem často. Je to rychlé, když někdo přijel a neměla jsem nic upečeno. A nebo, když honí mlsná. Maliny se mi moc neosvědčily, moc peciček a moc aromatické. Meruňky, třešně, rebarbora, ta se ale musí osladit víc. Borůvky jsem nezkoušela, to musím napravit. A drobenku dělám z hl. a polohr. mouky, udělají se křupavé kousky. Mandle mne nenapadly, super, to bude určitě ještě lepší, takže příště mandle.

  7. Haderach Kwisatz napsal:

    Zitra recept mezi 8-9. Vstavam pozdeji 😉

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Už jak jsem četla v receptu „Zapékací misky ….“, tak jsem věděla, že jsem v pytli.
    No nic, už jsem o nich několikrát přemýšlela, tož zakoupím misky na muffiny nebo na creme brulée a někdy vyzkouším.?

    A teď z jiného soudku ….. do mého „krásně umytého a vyleštěného okna“ se rozplácnul nějaký pták. Je tam obtisk včetně křídel, jen nikde pod oknem neleží, tak se musel jen trochu ťuknout a odlétnout.
    Mno, teď budu muset umýt okna … někdy …. zjara ….. budu pravidelně koukat na ten mastný flek a říkat si: „Přežil, ptáček“ (neplést si s kuchyňským studiem Ptáček)??

    • blahovka.h napsal:

      My máme krmítka před okny a v určitém postavení sluníčka se okna tváří jako zrcadlo. A tak si ptáček myslí, že odlétá do meze, ale ouha je tam okno. Jeden rok se tak zabili dva dlaskové (to mě bylo moc líto), sýkorky vybírají zatáčku a někdy se strachy po. . . . a na okně je chvístaneček. Jednou to byl strakapoud a toho už bylo víc. V neděli tak skončil čížek, seděl na parapetu a nevěděl chudík co se mu to stalo. Dcera vyběhla a šla zachraňovat, chvilku ho hladila a on odlétl na krmítko se nafutrovat :-).

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Dnes svítilo sluníčko, tak je možné, že mu to asi přišlo, že je tam nějaká ptáčice, bo co. (prostě holka od ptáka, nevím, jak to napsat. Přiznávám, že mám dnes mozek jinde)
        Tento opravdu musel odlétnout, tož to volám do Práglu radostná, že vše OK a prcek slzavé údolí, že jako musím dát okna pryč, že se ptáček zabil …… vůbec neposlouchala, že ptáček přežil. Až po jaké době si to nechala vysvětlit, ale potom už byl klid.

    • kvetula.v napsal:

      U nás má Ptáček koupelny, ale obtisk na okně mi ještě neudělal.
      Jen jednou přesně na prostředku tabule byla pořádná bílá „značka“ . Mi bylo divné, jak to mohl udělat, když tam nemohl sedět ani letět. Tak to možná bylo svědectví nějakého karambolu v mé nepřítomnosti. Být doma, tak by možná byla i značka v obyváku (tedy ta by bílá nebyla) ?

    • jarybarka napsal:

      Já to měla taky.Úplný detailní otisk s roztaženými perutěmi.Vydržel hoodně dlouho.Umýt snadno nešel.Mi to ale nevadilo bylo to zváštní…

  9. Jiřina napsal:

    V minulém týdnu jsem dělala dvojctihodné koláče a zbyla mně drobenka. Pořád ji přehazuji v lednici a nevěděla jsem co s ní. Tak tento recept mi přišel moc vhod. Ještě pořád máme stromeček a na něm cukroví, tak do mističky přidám pár nadrcených kousků, ať se jich zbavím, to by snad nevadilo a uberu trochu cukru, aby to nebylo přeslazené. Díky za receptík. 🙂

    • kveta.batkova napsal:

      Mě se nedávno podařilo udělat zbytečně moc drobenky a protože tak moc často sladké zase nepeču, tak jsem si říkala, co s tím. No vyřešila jsem to mrazákem a musím říci, že příště byla drobenka za chvilku rozmrazená a vůbec nebylo poznat, že není právě udělaná. A protože dělání drobenky mě moc nebaví, tak jí příště udělám cíleně víc a bude vyřešeno.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..