(1104) Česnečka

aneb, ať si chřipka a upíři trhnou nohou

celý česnek, brambory
anglická slanina, vejce
majoránka petrželka
sůl, kmín, chléb
tvrdý sýr

Překrojit palici česneku napůl, zakápnout olejem a dát péct do trouby na malém plechu. V troubě potom opečeme chleba, tak nepojede zbytečně. Po cca půl hodině česnek vyndat, nechat vychladnout a vymáčknout – jde to krásně.

Poté oškrábat a nakrájet na malé kousky brambory, dát vařit do osolené a jemně okmínované vody.

Ve větším kastrolu rozpustit sádlo a přihodit pokrájenou anglickou slaninu/uzené, osmahnout na mírném plameni. Poté přihodit polovinu česnekové hmoty a opět osmahnout. Česnek se nádherně rozvoní. Na to přehodit uvařené brambory i s vodou, přilít hovězí/vepřový vývar (pokud nemáme, tak dolít vodou a přidat bujon), nechat chvíli provařit, přidat rozkvedlaná vejce, majoránku, petrželku, dochutit a přihodit zbytek česneku. Nechat již jen prohřát. Na závěr přidat oříšek másla.

Podávat s opečeným chlebem a pokrájeným sýrem. Strouhaný sýr nedoporučuji, protože udělá v talíři hroudu, nevzhlednou. Někdo dává i cibuli, bobkový list, krupici opraženou na sádle  – co kuchatka, to česnečka.

Chřipku (nebo upíry) zaháněla Úsměvka

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

51 komentářů: (1104) Česnečka

  1. blahovka.h napsal:

    Přesně takovou dělám já. Naučila jsem se jí, když jsme jezdili pracovně do Liberce. Někdy jsme šli na oběd do restaurace v kasárnách a tam ji vařili (dělali taky nejlepší „kaťák“, ať se třeba někdo pohorší, byl super, k tomu hranolky a tatarka). Když jsem jí prvně uvařila skorozeťákovi, tak řekl, že nikdy tak výbornou česnečku nejedl.

  2. jarybarka napsal:

    Tuhle neznám.U nás se dycky dělala jen z vody z brambor lžící sádla a syrovým rozetřeným česnekem a majoránkou.Ta tvoje je luxusnější.Jdu jí zkusit mám na ní strašnou chuť.

  3. Jana Macůrková napsal:

    Já nedávám na závěr to máslo, pouze se sádlem. Jinak klině jao hlavní jídlo, nebo jen s něčím sladkým (palačinky, lívance)

  4. Jana Macůrková napsal:

    Tak holky tohle je sice z jiného soudku, ale stojí to zato:
    Právě se objevilo na netu, že
    Polské závadné hovězí vydávaly pražské restaurace za argentinské steakové….
    Mo comment…

    • sharka.68 napsal:

      chybí mi seznam těch restaurací…..pokud Toman řekl A, měl říct i to B !

      • Haderach Kwisatz napsal:

        A ze stranek restaurace Tomia Okamury zmizely z nabidky steaky, hmmmm

      • Jana Macůrková napsal:

        Jako, že by sis dojela???? Mimochodem jmenovali jednu, no že by to byla zrovna nějaká exrestaurace se říco nedá, už podle názvu to je pěkný pajzl.

        • Haderach Kwisatz napsal:

          Promin, ale ted motas jablka s hruskama. U Moťáka je normalni slusna hospoda s ceskou kuchyni a pouze se k nim taky dostalo maso z tech prasackych jatek. Ale neni to luxusni restaurace s asijskym jmenem, ktera prodavala (lhostejno odkud) polske hovezi jako argentinske steaky, 1000 kc za veceri. Dve uplne odlisne zalezitosti.

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            A z toho vznikají ty „malé“ české klepy ….. se potom jedna diví, co se kde píše a jak to dokáže zlikvidovat běžného českého podnikatele, který se jen snaží uživit. Podotýkám, že bez toho, že by si to ten člověk ověřil.

          • Jana Macůrková napsal:

            První zprávy, že se to dostalo opravdu do hodně nóbl restaurací, což tohle ale není. Já pražské hospody neprocházím,já byla vždycky špatný hospodář.

        • BOYE napsal:

          Jano, sorry, ale když si vezmu podle názvu, tak U Fleků je nejstrašnější pajzl pod sluncem… Není to trochu pod pás, hodnotit takhle na veřejnosti? Jen podle jména?

          • Haderach Kwisatz napsal:

            U Blbejch, U Mrtvolky, U Suchý Dásně, Jedová chýše, Prdel, U Skrblíka, Stará Promiň, U Pižďucha, Žumpa, U chcípáka, U Poutníka i U Proutníka, Tenkrát na Západě, Tenkrát na Východě, Veselá vačice, Žíznivý papoušek, U zlodějky, U vystřelenýho voka, Na Blbým místě, Hrom do police, Hluchá zmije, U Naftaře, Hospůdka Škopeček, Krmelec, Žlutá pumpa, Pivní záležitost, Reset, U Čámrse, U Koule, Bar Barbar, Hladomorna.

          • BOYE napsal:

            Šmankote, ženská, tys mě někdy sledovala na tahu? 😀

          • Haderach Kwisatz napsal:

            To ses probehla…je to okolo Cech i Moravy 🙂

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Pohlreich ocenil i tyto:
            Na Staré koleji
            U Pavouka
            Šťastný hroch
            U Tlustých
            Vlčárna
            Kotelna
            Černá kočka
            U Zběhlíka
            Ponorka

  5. BOYE napsal:

    I u nás je česnečka ta z vody z brambor… Jak já jí mám ráda! Všechny ostatní česnečky taky s chutí pojím, ale ta nejjednodušší mi jede nejvíc. A jako sváteční ve chřipkové době (a hlavně bez hostů) máme rády i česnečku krémovou. A já tu zrovna teď klohním krémovou květákovku. No, klohním. Jak se to vezme. Všechno mám připraveno, nachystáno… Ale ohniště zatím studené: Včera jsem měla (zdůrazňuji, že mírovou) přednášku na téma nádobí odnášené a nevracené z pokojíčků, vyklepávání filtru v myčce, jakož i rozložení a naložení nádobí tamtéž. Nemám totiž moc hrnců a kastrolů, tudíž potřebuju mít všechny stále v akci, nebo pohotovosti. No a dneska, rozhodnuta vařit onu polífku zjišťuju, že polífkový hrnec jest oschlý u dřezu a v poloprázdné myčce vyráchané nádobí s trochou rýže a několika kuřecími kostičkami. Tudíž energie přednášková, elektrická i práce samotná, všechno na houby. Tak až přijde první ze školy, umyje ten hrnec. Ta druhá vyčistí filtr a doloží myčku. A dokud hrnec nebude, nebude ham. Ale já mám hlad! 🙂

  6. sharka.68 napsal:

    jednoduchou česnečku,takovou tu chudou,tu miluju,ta je na chřipku nejlepší,tahl ehonosná,je spíše pro rozmlsaný…ale mně v ní nejede ten sejra, dáváme totiž tvargle-syrečky, to je bašta, pěkně je pokrájet, zamíchat do pošťouchaných brambor s trochou majoránky, udělat kopeček do talíře a zalejt tou chudou česnečkou a k tomu klidně tu topinku nebo chleba…

  7. sharka.68 napsal:

    onehdá jsem měla krémovou česnečku,z pečeného česneku..no,nebylo to špatný,jemný,hladký…ale jiný…..

  8. kvetula.v napsal:

    Vzpomínka z dětství : Maminka kamsi odjela, 3 malé děti opečovával tatínek. Na stůl postavil kameninový krajáč – takovou menší dvouuchou mísu- do něj hodil lžíci sádla, přisypal trochu pepře, dostatečně utřeného, doma vypěstovaného, česneku , slil vodu z právě uvařených brambor a z pecnu chleba odkrajoval „kousky“ , které házel přímo do mísy… Každé mrně dostalo lžíci a o zbytek se postaral hlad. Chleba se rozmočil, tak se dal lžící uklofnout.. Co bylo tenkrát jako druhé jídlo si nevzpomenu. Tatínek vařit uměl, na jeho jídla jsem se těšili když máti někam odjela, ale asi nerad myl nádobí.

    A ta dnešní česnečka – no luxus. Zítra k obědu dopékám sekanou, tak si tam hned vedle tu rozkrojenou palici upéct přistrčím a jsem zvědavá, co na tu poblifku řekne večer vrchní ochutnávač. Při předčítání recepisu se tvářil velmi vstřícně 😎

    • kvetula.v napsal:

      PS: nemá někdo, kdo má problémy se syrovým česnekem zkušenost s upečeným?

      • Haderach Kwisatz napsal:

        Ja. Cesnek v mnozstvi vetsim nez malem me spolehlive znici syrovej, v jidle, pecenej…

        • kvetula.v napsal:

          Takže pečení problém neodstraní? Tajně jsem doufala, že by tato úprava pomohla 😕
          Já kvůli chlapovi používám sušený granulovaný a nebo medvědí. Tak to radši nebudu večer riskovat. Probdělé noci i s procházkami v dešti v 5hod ráno máme za sebou nedávno.

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Já, syrový nedávám … vlastně ho nedává můj žlučníček. Ale pečený v této poblivce mi fáááákt nevadí. Ale je to asi kus od kusu, musíte vyzkoušet.
            A víš dobře, že jsem touto poblivkou léčila chřipajznu

          • kvetula.v napsal:

            Tak určitě vyzkouším. Jen radši v poledne, přes den se lépe trpí než v noci.
            Dokud u mne ve žlučníku bydlel šutřík ve tvaru ježka, protestoval proti večerním pečeným žebírkům mezi 2-3 hod noční. Jet ráno do práce pak bylo utrpení 😕
            Chřipajznu nemáme ale i prevence je potřeba, že?

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Důležitý je z česneku vyhodit ty zelené prostředky, ty totiž dělají největší problém.
            Já se to naučila a pokud to nepřeháním (jako syrový česnek do bramboráků, mastných, smažených), tak docela pohoda. Ale jak píšu, nesmím to s česnekem přehánět

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..