kořenová zelenina
základní divoké koření
cibule
česnek
vývar (Masox, vegeta)
Nahrubo nastrouhat kořenovou zeleninu a restovat na másle. Přidat cibuli a česnek (ten být nemusí). Hned do základu přidat nové koření, bobkový list a pepř. Zalít horkým vývarem (nebo vodou a přidat Masox) a chvilinku vařit, dochutit solí a přidat petrželku.
Recept poslala Věra M. a ke včerejší chvále kořenové zeleniny dodává: “ Celým domovem se line vůně svíčkové a je z toho nakonec jen polévka, ale to nevadí, je výtečná. Kdo nechce jen zeleninu a vodu, zahustí jíškou nebo krupičkou.“
Se mi zdá že tam vidím ovesné vločky?Ty dávám do polévky raději než jíšku.A taky by tam šla pohanka když už o ní byla tuhle řeč.
Jo, tam par vloček , když jich je trosku, tak je to fajn
teda ty máš oči jako rys :o)
Koukám na to v mobilu a přibližuju a přibližuju?
Moje oblíbená,protože rychlá,nastrouhám tam,co zrovna mám.třeba kedlubnu,přidám pórek,hodím ty vločky nebo rozklochtané vajíčko a je to .
Díky za rychlý a stručný návod na uvaření polévky. to samé je i polévka od Věry.M. Můj muž trvá denně na uvaření polévky (nikdy tomu tak dříve nebývalo, takže nejsem zvyklá). Už nevím jaké polévky mám stále vařit. V poslední době jsem vařila zelnou, gulášovou, kulajdu, držkovou i boršč, ale takto jednoduchá mně nenapadla a vločkám se on nebrání.
Já jsem myslela Věrčinu polévku,jen s různými obměnami,to jsme si neporozuměli.Někdy do té její základní polévky přidám houby,nebo česnek,atd…
Imeldo zkus taky z mletého masa je rychlá a výživná.Jen musíš mir mleté doma nebo od řeznika.Já jednou koupila v kaufu ml.maso a kousek jsem hodila kočce třepla tlapkou a odkráčela.V horké vodě to udělalo šedý cucek a pak už to šlo rovnou do wc.To od řeznika se ve vodě rozdrobi a uvaří rychle kupuji 50/50 hovězí a vepřové.A se zeleninou to je bujon jak stehno.
Já si raději melu maso sama, do polévky na hrubo, krásně se rozpadne. Gulášovku máme teď v zimě dost často.
No jasně doma mleté nemá chybu.Já z toho mletého dělám i sajoby světou zabijačkovou.Maso pepř sůl česnek cibule majoránka kmín kořenovou zeleninu a do hotové dávám vařené ktoupy.
Koukam, ze lakystina je nakazliva. Chvili jsem o tom musela dumat 🙂
Haderach, Ty, taková obchodnice a neznáš sajoby poléfku?? ??
No, obdornice může být i obchodnice..?
Moje kamoska “copruje” klizku na tom super chopper a je to jednodušší, než skládat cely mlýnek …sice se divím, ze to rozcopruje i klizku, ale prý JO ( a pak vaří gulasovku ). Já tam jedu játra na knedlicky a ořechy , strouhanku …
Tak luštitelské taky nejsou špatné, a rajská taky mňam!?
Z luštitelských já nejraději japonskou sudoku a prostou českou osmisměrku. Stačí přidat vejce… A musim se zastat Haderky: Sajobu samozřejmě zná, několikrát jsem ji u ní jedla. Ale ta světá je podivná dezoorientálně ochucená varianta a vyskytla se až letos na blaffestu. A tam se H., bohužel, nedostala, neb zrovna koniášovala Babicovy kuchařky…
Já Piknik slovo ?
Pojednání o Sajobě je naprosto úžasný ???
No vy jste mi teda parta?pláču tady smíchy.jak vás potěši jeden drobný překlep.
Neznalý návštěvník těchto webovek si musí myslet,že zabrousil na stránky nějakého ústavu.???
Lucko, ja z tebe umru 🙂 🙂 🙂
Bramboračku samozřejmě taky vařím a do té občas ty luštěniny přidám. Když vařím hrách a kroupy, nebo čočku a trochu zbyde, dávám do krabiček zamrazit a pak do bramboračky přidám.
Já do zeleninové přihodím v klídku strouhání = těsto na nudle, které nastrouhám.
A do té od Věrky přihodit pár brambor, trochu hub, oříšek másla, majoránku, libeček, tak je z to bramboračka ?
Mrkvancová nať, nať z dnes zakoupených ředkví a zbytek řapíkatého celeru pokrájený, vraženo do dvou sáčků a už si lebedí v mrazáku. Ještě jsem zvažovala tam přihodit to zelený od jahod, ale nakonec jsem tuto myšlenku zavrhla. Zítra část hodím do vývaru, uvidím, co to udělá.
Zelený od jahod, ale tentokrát listy, ne jen ty řapíky, dát usušit a vařit jako krásně voňavý čaj.
To jo, ale v kupované vaničce je cca 10 jahod, z toho moc nenasuším.
Jé, někam se mi zatoulal komentář. Tak znova takovou polívečku dělám často, ale dávám buď zeleninový, nebo hovězí bujon, ale to je celkem jedno. Zahušťuji většinou červenou čočkou, nebo kuskusem, vejcem, nebo strouháním těstem na nudle a dávám skoro vždy nakrájenou bramboru. Lucinka tady jednou zmiňovala kvasnice na dochucování polévky, od té doby používám dost často, musím zase objednat, jeden balíček jsem dala dceři a už nemám skoro nic. Chce to objednat větší dávku, poštovné je dražší než kvasnice.
Talířek je moc pěkný. 🙂
Holky, od 1. ledna je toto teprve ČTVRTÁ poblivka (a to mi věřte, já to fakt spočítala. Teda ty oficiální, v komentících jich asi pár bude, to souhlasím) ….. nějak to flákáme ?
Co vyhlásit poblivkový týden? Máte na uvaření, vyfocení, popsání a poslání celý pátek, sobotu a dopolko v neděli.
Teda takto, nepatří mi to tady, tak můžu vykřikovat jak Zaňáková v Krysaři ??
Mam jich v zasobe,klidne vas prepolifkuju, staci rict.
Tak počkáme na názor většiny, ne? ?
Tak mi to přijde, že v dnešních moderních rodinách poblivky nežerou, bo co ….. asi nevědí, co je dobrého, že?
Počkej, až ti tam daji sekerkovou, neee , to je blbost , ale napadla mě třeba pivní , neznám , neumím
Sekerková je jednoduchá ….. maso, zelenina, sádlo, koření, vývar ….. a na závěr přihodíme chvilku vyvařit sekerku. ??
Hele, to bylo v nějaké pohádce, co?
A pivní jsem nikdy nevařila, asi bych namočila chleba do piva, k tomu přihodila nějakou zeleninu, přidala vývar, mrskla na plotnu a čekala, co z teho vyleze ?
No jasné, ty jsi Paní kuchařka
A ještě hodně nati, třeba i ty z toho mrazáku !! Suprovka, mnamka
Pokud se ale dobře pamatuji – je to polévka z Drdovy Němé barikády a naopak nejprve dali vyvařit sekyrku a potom postupně od „lakomé hospodyně“ vydyndali všechno to ostatní.
Věrko, nejsem, jen si na ní hraju ???
A to zelený tam přihodím, nebůj, mám tam toho víc než dost ?
No….ne. Ve fimu bylo jen pouzito. Puvod je starsi a nejasny, objevila se napr. v Polévka ze sekery – povídka od Iriny Valer’janovny Karnauchove z knihy Chytrý sedláček a jiné pohádky, vydano v roce 1951.
Jsi sečtělejší než já …. takže souhlas, ale …… já to znám z filmové pohádky, ju?
Němá barikáda vyšla ještě o 5 let dříve – 1946.
Jo…a Ruska to z toho opsala. Jak rikam…puvod nejisty, stejne jako Popelka, Snehurka atd.
Není to pohádka o Hloupém Honzovi, nebo Honza málem králem a hlavní roli hrál Korn.
Jasně, máš pravdu Honza málem králem ?
Ne, viz vys 🙂
O polívce ze sekyrky už vyprávěli mojí babičce (1898), když byla ještě malou vnučkou… Ale sekyrkovej grog vaříme na vodě a fakt tam ta sekyra hraje důležitou roli. Až bude rum a počasí na oheň, tak vám ho šoupnu. Je to rituálek, sranda a grog velmi dobrý…
Jinak polífkovej záchvat klidně beru. Jen mi odjel foťák do Anglie, fotit se bude až příští tejden. 🙂
Ano, hrál to Jiří Korn a ještě to bylo v pohádce O Svatojánské noci ( nebo tak nějak), hrál tam mladý Václav Postránecký vojáka, který se vrací z vojny. Odehrávalo se to ve valašském skanzenu. Moc pěkná pohádka.