1 kg hl. mouky
1,5 deka kvasnic
sůl a cukr (do kvásku)
mléko
Těsto zaděláme (nesmí být ani tuhé a ani řídké) a necháme vykynout. Potom ho rozdělíme na části a vyvalujeme na plát. Nakrájíme na kousky (obdélníčky, u kterých víme, že tam náplň zabalíme celou) a na každý vložíme pokrájený salám na větší kousky/mleté maso/uzené se zelím , co má kdo rád. (Autorka dává většinou točeňák od jejich uzenáře, ale ne moc tučný, jinak v troubě vytéká tuk).
Zabalíme kousky dle prvního fota a necháme ještě na plechu kynout. Po cca půl hodině potřeme vejcem, posypeme hrubozrnnou solí a kmínem/mákem/semínky a dáme do rozpálené trouby na cca 200° a pečeme do zlatova.
Recept poslala Úsměvka: „Dají se jíst teplé i studené, ale teplé jsou nejlepší, dají se ohřát i v mikrovlnce.“
On tu dneska vůbec nikdo není?? Není náhodou nácvik s novejma košťatama a mi nikdo neposolil pozvánku?? A to mám podle nového trendu lopatu!!
Tak aspoň kouknu na tu Úsměfčinu dorotu : za mně se sladším zezlím nebude mít chybu..možná by to fingovalo i s Nivou….?
Jakou lopatu? To chceš páchat sebevraždu? Ty nevíš jak dopadla čarodějnice Filipovský v Mrazíkovi? A vůbec….
Tsss- to je rapnosto nový model – nedhrne v začtáčkách a nepelichaj větvičky jako u metly, a můžu vzít sotpaře, héč!
A doma mám telekrtický soprán – jdu s dobou!!
Asi všichni drží Zelené úterý, vlastně ne, to je zelený čtvrtek. A přitom to je takové krásné číslo receptu. To se bude opakovat až zase za 1111 receptů, čili skoro za 3 roky…..
Fšici se vyděsili nad receptem, bo co ??
Brouku, chtěla jsem tu pozvánku posolit, ale dorota ne a ne držet. Jestli to nebude tím, že ta pozvánka byla fingovaná a zezlená …..
A lopatu nech raději na nivu, letos letí motometla ?
Pche….v záloze mám překvapení!!
NESTRAŠ!
Už teď se děsím ??
Teda, Lakys, ty mi zase dáváš! Včera a dnes den blbec, ale komentářem jsi mi spravila náladu. Díky. A recept – bezva, mám je ráda se zelím a mletým masem dohromady.
Já se pirohy dneska dokonce inspirovala, ale nebyli kynuté a pečené, ale z obyč. těsta, plněné špenátovo- sýrovou náplní a uvařené v osolené vode. Podáváno s propuštěným máslem a gran padanou. A ještě byl i experiment, půlka s makovou náplní, usmažené na oleji (foto mám).
Tak tohle bych mohla, ale jen já. Muž by mi řekl, že je to buchta a tím pádem má být náplň sladká. Je tak trochu „konzerva“, z toho důvodu nejí ani pizzu.
Dnes mám pracovní den, to je sice každý den, ale dnes je to za peníze :-).
Tak já to mám doma úplně stejné, myslím s manželem. A při té příležitosti jsem si vzpomněla na hlášku s českého filmu „Děda“, kde bylo řečeno, že pizzu stejně vynalezli valaši, akorát italům došly povidla 🙂
Z českého filmu….. Ach jo, musím si to po sobě líp kontrolovat.
Takovou dobu tady přemýšlím, co tam bylo špatně …… ale už to vím, písmenko S ?
Taky jsem chvíli bádala, co že Nella opravuje ?
Ach, damy, jak ja vam rozumim???
tak do toho dej hustý povidla-co se krájej a netečou a obal je v mandlích-drcenejch, potom zabal do těsta, nahoru místo soli dej krystalky cukru- klidně třtinovej nebo bílej a sezam, nebo zase mandlovou drť…. můžeš namíchat povidla i s tvarohem…to je na tobě:-D
Recept má hezké číslo a hezkou fotku. Jen má velikááánskou chybu – neleží u nás na stole a já musím jít dělat k večeři něco jiného. To už bych nestihla vykynout a umotat 😕
Teprv jsem se trochu zotavila ze zdravotního výletu. MUDr 55km (nejbližší odborník) , počasí na prd, a 2 hodiny čekání na nepohodlných lavicích. Tedy tak dlouhé pauzy mezi jednotlivými pacienty jsem dosud nikde nezažila ?
Tak okouknu dobrotu a půjdu pro dnes uvařit chleba – ale bude se zeleninkou! 😎
Já se zotavuji z práce. Domů jsem přijela hladová jak vlk. Za celý den jsem měla vrchovatý talíř chlebovohoubovozeleninovouzené poblífky a jednu nohavici štrúdlu, Teď po talíři té samé poblífky, hromadou těstovin s houbama a kuřecím stehnem přemýšlím o kopci zmrzliny s datlovým sirupem. A pak asi odpadnu :-).
Tééééda, to je dobrá kombinace … myslím houby a zmrzlina ?
Já dokážu kombinovat nekombinovatelné.
Vše už je v bříšku a počáteční slast vystřídalo pálení žáhy. Jako moučník bude jedlá soda :-(. Ale stálo to za to :-).
Tak aby brzy soda zabrala ?
Těstoviny s houbama jsou v plánu zítra na oběd – zapečené 😎
Já nezapékám, jen promíchám, posypu sýrem, poleju výpekem a nahoru usadím kuřecí stehno.
Tak já hezky zapeču , aby nebylo na první pohled poznat, že stehno ještě někde běhá ?
Květuš, nikomu to neříkej, ale Ty u toho kynout nemusíš, opravdu.??
Solidarita Ti nic neříká Úsměvko? Kyne těsto, kynu já – kyneme si oba dva ??
No a pak ty následky ?
Uznej, že větu: „To už bych nestihla vykynout ….“ jsem nemohla nechat jen tak ležet. ??
A na solidaritu s těstem se vyprdni, abys neskončila v troubě ?
???
Kdo nekyne s námi, kyne proti nám :o)
???
Zitra recept po osme 🙂
Určitě super pro ty naše hladové krky , co nás tak rádi prepadavaji a cele večery pak hrají společenské hry a vedou nekonečne debaty. Je to domácí a to se CENÍ. Alespoň ti moji jsou uznali, haha. Připomnělo mi to “klobasniky”, které pečeme na Velikonoce ?
My pirohy rády, ale od doby, co Dorostenka stávkuje se pšenicí, těm těstům moc nedáme. Teď byla D. pár dní pryč, tak jsme si udělaly vepřo, knedlo, zelo a knedlíky s vajíčkem. V noci se nám vrátila, tak dneska kulajda s velkou množinou brambor a ztracenými vejci. Až když jsem začala ředit jíšku mi docvaklo,že stejně musím načnout ještě jeden kastrol na bezjíškovou variantu. Zahustila jsem rýžovou moukou a děvenuška si libovala. Prý skvělé. Tak máme zas jednu čárku za odzkoušení…