tortilly (osvědčené koupené nebo podle receptu 126)
mleté maso
listový špenát (lze i mražený)
cibule
česnek
sýr na strouhání
koření na fajitas a tortilly
olej
Na trošce oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a opékáme za stálého míchání, maso se musí rozpadnout na jednotlivé „granule“. Když je vypečené na tuk, přidáme trochu kořenící směsi a necháme spolu rozvonět. Listový špenát posekáme, na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Necháme lehce osmahnout, přidáme špenát, promícháme, přikryjeme pokličkou a chvíli dusíme.
Tortilly mírně navlhčíme, aby se nám nelámaly, naplníme směsí masa a špenátu, zarolujmeme, naskládáme do pekáčku, posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a zapečeme.
Samozřejmě lze připravit i bezmasou verzi, pouze se špenátem nebo použít třeba anglickou slaninu 🙂 Haderach
Vypadá to skvěle, hned bych si dala :o)
Dík 🙂
Já se mrknu po neděli, dříve nemožno
Myslím, že si jdu udělat teplou masitou snídani….
Souhlasím, vypadá a jistě chutná skvěle. Vyzkouším, je to rychlé, ale až ve čtvrtek. Dneska máme rajskou, zítra jdu na vyšetření, tak až ve čtvrtek. 🙂
A když má někdo dítě s alergií na pšenici a nekoupí kukuřičné tortily (jako třeba já), zabalí směs do rýžového papíru a tváří se, že to byl záměr… 🙂
Jj, plněné chlebové placky jsou bezva.
Když, těsně po revoluci, byla americkou velvyslankyní v Praze Shirley Temple Black, vařila jednou v televizi. Přesně tuhle směs špenátu a mletého. Jen kořenila pepřem, ne směskou. Hrozně se divila, že se u nás neprodává čerstvý listový špenát, ale nepohrdla mraženým. Radila pojídat to s chlebem. Tenkrát jsem recept adoptovala a v katalogu je pod názvem STB. (Propánakrále, nemyslete hned na nejhorší, to jsou iniciály!).
Ano, na ten pořad se velmi dobře pamatuju a na to, jak tu směs nechtěla solit. Pak na přímluvu sůl přidala a nějak jí ujela ruka… 🙂 Byla to moc sympatická dáma a velká přítelkyně s Květuškou Fialovou. Bohužel, už obě přešly duhový most, ale jsou zase spolu. Ať jim je tam oběma dobře.
Mně zase utkvělo, jak moderátorce vysvětlovala, že není Templeová Blacková, ani Templeová Black, ani Temple Blacková, ale jedině Temple Black. 🙂
Ona ale měla pravdu, mně tohleto přechylování cizích jmen vůbec nesedí. U nás je normální, ale cizích ne.
Tortilla s chlebem mi přijde legrační, ale proti gustu…
To jsi ještě neviděla naše „bratry na věčné časy“. Ti si dávali meloun mezi chleby a nebo špagety (bez omáčky). A to jsme čuměli :-).
A jejich snad boršč v Milovických kasárnách? Po delší době jsme se dozvěděli, že to byla limonáda, horká z červené řepy. A co jsme viděli s Vlastikem, když jsme ve Stráži pod Ralskem byli na předdiplomní praxi a potom tam zpracovávali diplomku? No comment… Jediné, co měli v té jejich kantýně výborný, byly bonbony, jak čokoládový, tak karamely.
Né, to bylo bez tortily. Směska byla. 🙂
Výborně to vypadá, fakt mám chuť si je udělat, jen se mi nechce do obchodu a zakoupit je.
Já je teda také zvlhčím, ale ještě je přihřeju v mikrovlně.
Výborné jsou s houbami, kdo má doma zavařené či v mrazáku. Moje kolegyně z nich dělá „jednohubky“ – pomaže pomatlánkou (dle chuti), poklade šunkou, slaninou, olivama, okurkou kyselou, sýrem, paprikami naloženými ….. každému dle chuti.
Zabalí do roládky, do alobalu a nechá vychladit. Potom nakrájí na cca 1 cm kolečka, rozloží na talíř a nechá nás to spapkat. ?
Ti Mali trpajzlici NIKDO houby nejedí, tak to mas potom těžké. Ale varianta tvé kolegynky je taky super teda
Tak si jí udělej jen pro sebe, smráďata můžou mít plněnou tím masem.
Jo, ta roládka je fáááákt dobrá, někdy zkus. ?
Tortily miluji, nejvíc jsem si na nich pochutnávala na dovolené v Itálii a dávala jsem si vždycky Pikante. Ale pro jednoho člověka , jako pro mne, se nevyplatí se tím patlat, dám si ji občas ve městě v pizerii. Jinak ale za mne?
Helenko, moje dcera z Nemec tam pořad CPE zakysanou smetanu. Hodilo by se to i k té tvé ?? Netuším . Já tortily ještě nepripravovala
Ze zakysky delam dresing to nezapecenejch.
Já už nějaký čas o tortillách přemýšlím.Mám na ně chuť ale dycky pak vytáhnu nějakou flákotu z mrazáku a na tyhle placky nedojde.Tak snad o víkendu.
Tak je dělej nezapecene……udělej si třeba kuřecí steak, nakrájej na proužky, na tortilu dej dresink dle chudí,nakrájený ledový salát,cibulku,papriku ( nebo,co tě napadne), maso a zároveň. Já to stahuju do alobalu a pak jen ukusujes. 🙂
Recept 126 🙂
prostě máme podobné chutě 🙂
Jj jà vím já vim.a udělám.Na dnes jsem nic z mrazáku nevytáhla a jdu k mudr.tak koupím placky a jdu do toho.Helčo a když jsou zapékané nejsou to Enchilladas?ale to je fuk hlavně že jsou mňam
Jsou – ale nechtěla jsem to komplikovat cizokrajnými názvy 🙂
A přitom je to krásná možnost jak zpracovat zbytky vařeného nebo i syrového mletého masa.
Občas si zajdu pro tortilly k Turkovi. Jak si tu tak slintám, najednou mi dochází, že když si je občas udělám doma, že to vyjde levněji a s koupenýma plackama to bude i rychlé. Takže bych si na nich mohla pochutnávat i častěji 😎
K Turkovi se chodí pro kafe…