…pracovně nazvaná seleninová polífka
Na 1,5 litru vody:
čtvrtka menšího celeru, střední cibule
střední mrkev, pár listů kapusty
plechovka sekaných rajčat
stroužek česneku garam masala
sůl, máslo/olej
petrželová nať
Na oleji nebo másle zpěňte cibuli, přidejte na drobno pokrájenou ostatní zeleninu a česnek. Nechte osmahnout, než začne vonět. Vsypte lžíci garam masaly, mírně osolte a vařte do měkka. Těsně před koncem varu vyklopte do hrnce konzervu sekaných rajčat a případně dosolte. Posypte petrželkou a nechte chviličku stát.
Polévka je dobrá jen tak, nebo do ní snadno zužitkujete zbylou porci vařených těstovin či luštěnin, které v polévce jen prohřejete.
Případnou pálivost můžete srazit lžící zakysané smetany, nebo jogurtu.
Recept poslala BOYE
Hned bych si dala, možná by v tom bylo dobré i kokosové mléko místo smetany :o)
jo, po thajsku s kokosovým mlékem..to bude moc dobrý…..
Moje pondělní zkušenost s ohříváním, ráno jsem 3xkejchla a pak už jsem nestíhala dát ruku jinam než k nosu, prostě rýma jako trám, nosohltan v jednom ohni. Kolegyně mi říkala, že si jednou nalepila na čelo a kořen nosu jakousi zázračnou náplast a do rána byla vyléčená. Tak jsem si řekla, že místo náplasti použiju manželovu końskou zahřívací mast. Natřela jsem si čelo, kořen nosu a mázla jsem i pod nos odřený od kapesníků.
Najednou jsem měla celou hubu v jednom ohni, myslela jsem ,že zhořím. Umývala jsem aspoň pětkrát. Pak jsem si nasadila brýle a čtu, že ta koňská mast byla s chilli. Ale ráno jsem měla po rýmě, opakovat nedoporučuji.
Účinky podobné tygří masti 🙂 🙂 🙂
Tu koňskou zahřívací jsem použila jen jednou a letěla z domu, něco v ní je, co mi hrozně vadí. A to jsem si s ní namazala jen koleno pochroumané v husitské válce.
Oooo, ta je bezva. Prozradis, od které firmy je dobra Garam masala? Já mám nejblíž do ? a tam bude vícero druhu nebo u stankoveho prodejce?
kupuju u Království chuti, Praha-Nuselská…mají e-shop i kamennou prodejnu….
Polevky jsou moje gusto.Tato vypadá moc jedle.
Jedinou co nejím a ani ji nemusím vidět je mlíková se škraloupem ta je hodně brekeke.
A já si občas mléčnou se strouháním udělám a opravdu si na ní pochutnám.
Určitě bude dobře zahřívací, ale já bych musela vynechat to garam masala. Jednou na něčí doporučení jsem to koření koupila, jednou použila do jakéhosi pokrmu a ihned vyhodila. Mně prostě nejde do húst. Určitě by to zahřívání šlo udělat jiným kořením, jo a ty fazole do polévky, to je dobrý nápad.
Já jsem loni koupila malý kelímek Mexická směs (u Starkla v Čáslavi) a myslím že žádná Garam masala se mu nevyrovná. Malou lžičku do guláše a by to mazec.
Taže si myslím, že ten kelímek budu mít na hooooooooodně dlouho.
no jo,ale to je úplně jiné složení koření Jano….
Já netvrdím, že je to stejné, jen srovnávám pálivost. Občas mám pocit, že nečteš pořádně.
jedním okem v práci…a v letu mezi dílnama….
Jejda, Kvetko, já nesnáším koriandr a římský kmín. Pokud to tam je, musíme tam proste soupnout alespoň kurkumu ? . Zajímavé, jak jiní koriandr miluji, pro mě nepochopitelneee. Jesteze jsem se nenarodila v Asii?. Koukala jsem na menu toho brylateho vlasateho porotce Masterchef v jeho olomoucké restauraci a tam koriandr malem všude….
Věrko, souhlas, já taky nee římský kmín. Jednou mi dcera přivezla z dovči košíček exotického koření a ten kmín mi „voněl“ jako zpocené ponožky, takže skončil v koši. Koriandr nevím, zatím jsem ho jako bylinku neměla. Kurkumu můžu, pokud se to s ní nepřežene, ale to je tak se vším.
Garam a jiné masaly: Rovnou přiznávám, že jsem ji nikdy nekoupila. Mám doma dva druhy, které mi odsypala spřátelená, opravdu indická rodina kuchařů, ze svých zásob. Masala je prostě směs koření. Takže pokud rádi/dy experimentujete, stačí se mrknout, co Indové používají a namícht si podle své momentální chuti a případně vynechávat, co nesedne. Co vím, tak lidi, kteří frčí na indických jídlech, nakupují v krámcích, které většinou bývají součástí restaurací (nebo naopak). Už hodně lidí mi říkalo, že si jezdí do Prahy, do krámu v Lipanské na Žižkově (je to na jejím horním konci).
Já použila tu ofic. garam z pytlíku pro potřeby receptu, jinak by něco umíchala Benjamína, kterou koření baví a jen ji musím občas držet dál od vanilky. 🙂 Ale určitě by šla použít i třeba některá indická kari pasta a ty se prodávají třeba v hypersuper dost běžně. Pokud jste nedozráli k tvrdé Indii, klidně zvolte výrobek anglický. Ostatním evropanům a Číně bych se vyhnula. Ale jak píše Jana – pokud vám půjde jen o zateplení, klidně dejte Mexiko. Přeci jen je to normální zeleninová polífka. 🙂
A o kokosovém mlíku bych vůbec nepolemizovala. Jen o jeho ceně – to je ta brzda. My dost často, místo smetany, mírníme indický napalm jogurtem.
No vida, a je tu řešení ?
Nevím proč, ale vždy jsem si myslela, že masala je něco podobného jako kari koření, jen v mírnější verzi.
A pokud tam budou ty fazole, tak to Mexiko k tomu sedí.
jsi mi připomněla,že dobrou mají v Govindě…..
kokosový krabicový mlíko u nás mají vietnamci za 80-90 korun, ale stojí to za to..on litr šlehačky vyjde podobně…..
🙂 To jo. Jenomže když načnu šlehačku – kupuju litrovky, trochu použiju, zbytek uložim. Když koupim kokosákovou, trochu použiju a zbytek sežerem… Taky jsem jednou, zcela neekonomicky koupila malý piksličky. Uvařila jsem z jedný. Zbytek „se někam ztratil“… Ale dokážeš jednoho načnout. Chytá mě chuť na tropický jídlo! 🙂
Tak, dnešní dietka nebude a aniž bych četla recepísek, tak také vařím zeleninovou poblivku ….
kousek celeru, cibule, česnek, mrkev, petržel, pórek, řapíkatý celer, koření, 1,5 litru vývaru, zbyteček květáku, máslo na osmažení zeleninky.
Do toho přihodím hrst dětské krupičky a nudle.
Krupička a zeleninka nejsou dietní? ??
Zazdila jsi máslo a nudlééééééé ???
Vývarové polévky u nás v kurzu nejsou (což je fajn, protože vařit pro dva a každému jinou polévku, to bych asi neustála) , ale jak se jedná o cokoliv hustého k čemu se může přikousnout kus pečiva (nejlépe domácí karásek) a je z toho samostatné jídlo, dostává polévka zelenou. Trocha pálivosti posune na žebříčku žádanosti na vyšší příčky.
Díky za tip 😎
Já trochu mimo polévkovou mísu.Dnes jsem spáchala tortilly (rp126) s kuŕecim a zeleninou a bylinkovým máslem.Doma dělané placky chutnaly všem.Tak chválím.
„V hrnci rozpálíme trochu oleje. Vsypeme na něj mraženou zeleninu (existují přímo „směsi na polévku“, ale je to jedno… ale ty jsou nejlevnější a je tam vše potřebné) – je třeba myslet na kapacitu hrnce a počet strávníků (pro jednoho stačí tak 1/5 sáčku) a chvíli smažíme. Respektive párkrát promícháme a až nás to přestane bavit, vlijeme zhruba 3 sklenky vody (platí totéž co u množství zeleniny). Osolíme, můžeme přidat pár kuliček pepře, nového koření, či bobkový list (toto je ale potřeba před servírováním vylovit), případně dochutíme vegetou a vaříme asi 10 minut. Lze přidat třeba ještě trochu oregána či jiného koření – fantazii se meze nekladou. A pro ty, co mají rádi unifikovanou chuť, samozřejmě sojovku na závěr.
A rozmlsaní příslušníci buržoázní třídy, kteří mají vajíčko, mouku a struhadlo si ještě můžou udělat do polévky kapání.“
Může mi některá z vás vysvětlit, proč se s tím vařením pořád tak prdíme, děláme vývary, čistíme a krájíme zeleninu, když stačí tak málo? ? Jestli já nebudu ten rozmlsaný buržoalista ?
No a já tam predtim ještě prdnu na ten olej – já teda raději máslo -trosku vloček a úspěch zaručen. Žádné blbnutí s jiskou a hrnec opouštím a přijdu k hotovemu. Ideální pro unavené a nemocné nebo pro hladové přidat vloček a popřípadě Pohanku, mnaaaam. Zejo ??
A já tam dávám na zahuštění červenou čočku, nebo místo krupičky kuskus. Jinak polévka se mi moc zamlouvá. Garam masalu jsem si už koupila, tak do této zeleninové polévky určitě lžíci dám. Nevadí, když bude trošku pálit. Zítra u nás bude tato polívečka a bramborový guláš – děda si poručil.
já používám pohankovou krupici….vrznu tam 2 lžíce, vypnu sporák a nechám dojít
Školním jídelnám – a že jsem jich prošla spousty – se nepodařilo zhnusit mi ani jedno jídlo. Vyjma polívek ze zmražený zeleniny. 🙁 Brekeke!
Je jediná výjimka: S drožďovými knedlíčky. Ale trefit polífkovou směs, která by byla aspoň trochu podobná původní mochovský směsi, se mi nedaří. Takže sice ji dělám ze zmraženiny, ale dohazuju čerstvou. Je zvláštní, že když jsem se pokoušela dělat ji od základu z čerstvé, nebylo to ono. To jsou ty chuťový paměti z dětství.