(1122) Biskupský chlebíček II

8 vajec
280 g cukru,  280 g hrubé mouky
100 g mandlí (oloupaných a nasekaných)
100 g rozinek
100 g kandovaného ovoce nebo citronátu
100 g hořké čokolády
vanilkový cukr, na špičku nože kypřicí prášek

Cukr a žloutky utřeme do pěny, z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Žloutkovou pěnu smícháme s vanilkovým cukrem, nasekanými mandlemi, rozinkami, kandovaným ovocem a nalámanou čokoládou.  Potom přidáme  mouku a kypřicí  prášek a nakonec vmícháme sníh (zlehounka!).

Těsto nalijeme do  vymazané a vysypané formy a dáme do trouby předem vyhřáté  na 180°  péct asi na 30 minut – zkoušíme špejlí. Množství těsta je na jednu velkou formu nebo dvě malé.

A hotový chlebíček můžeme polít čokoládovou polevou – ale je to skoro zbytečné  🙂 . Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

23 komentářů: (1122) Biskupský chlebíček II

  1. 60anda napsal:

    U nás jsou zítra vostatky (masopust), budou koblihy

  2. BOYE napsal:

    O-vo-ce! O-vo-ce! (Skandované ovoce)
    Jo, ten já mám strašně ráda. A nikdy jsem ho nepekla. Doma ho dělávala máma a když jsem se vdala,vzala jsem si jedince, který nesnáší v těstě rozinky a spol. Jeho děti to podědily. Zkusila jsem to znovu. Totéž a i jeho děti to zdědily… A navíc nemám formu. Ani na srnčí hřbet. Ty před časem dosloužily. Tedy spíš byly zavražděny při stěhovacích pracích. Minulý měsíc jsem vyrazila a mimo jiné si chtěla formu/y koupit. Projevila jsem se jako naprostej tydýt. Buď byly drahé, nebo se mi nelíbily…bla, bla, bla. Nakonec se k tomu přichomejtnul ještě nápad na koláčovou formu s odnímacím dnem a byla jsem v pytli úplně. No, šla jsem domů s prázdnou. Ještě že mám bábovky, na koláče používám víko od skleněné misky a na dorty kastrol. Nový pokus po vejplatě. Tu hranatou formu chci, některým druhům sekaný taky sluší. 🙂

  3. IvaC napsal:

    Musím se přiznat,strašně nerada jsem dělala palačinky,protože se mi trhaly i v nelepícípánvi.Ale teď,je to tak asi 2 měsíce,jsem našla recept,ktrý mně vyhovuje a už se nebojím.
    Jsou to 3dl mléka,2dl vody,1dl(může býti i méně)oleje,20dkg hl.mouky(já dávám polohrubou)2vejce a špetka soli.Nechat odstát a péci.Ani ta první se mi nepotrhala a to jsem je dělala už asi 3-4x.Dávám k posouzení,případně k vyzkoušení….

  4. blahovka.h napsal:

    Jé, to by byla dobrá kompenzace toho, co dělám teď.
    Dostala jsem asi 10 kg domácího vepřového. Kousek půjde do mrazáku, ale zbytek musím zpracovat jinak. V hrnci se už vaří nožičky, za chvíli tam přidám koleno a k večeři bude ovar s křenem. Ze zbytku udělám sulc. Ostatní maso půjde do sklenic a bude se zavařovat. Dávám ho do skleniček od přesnídávky, to je tak akorát porce na chleba k večeři. Sulcu bude asi víc než stihneme sníst, takže bude hokus pokus a zkusím ho zavařit taky. Dávala jsem ho do mrazáku, ale když jsem si na něj vzpomněla, tak mě chuť přešla než rozmrzl, takhle by to mohlo být lepší a okamžitě k jídlu. Nemáte s tím někdo zkušenost?

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak toto jsem nejedla ani jako dítě, jsem fáááákt mlsná, přiznávám.
    Koblihy bych si ale dala, s meruňkovou marmoškou ….. jůůůůůů.?

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Kočky, loučím se, musím do kolbenky ….. tak tady nezlobte, ju? ?

  7. kvetula.v napsal:

    Přiznávám, že jsem biskupský chlebíček v životě nepekla. Krom formy (to by jistila bábovková) mám vše potřebné doma. Ale teď už je koupený kefír, tak bude podle plánu Hadérčina kefírovka s kdoulovou marmoškou.
    Jen dotaz. Nemám ráda hodně sladké. Bylo by možno ubrat cukru bez toho, že by výsledný produkt doznal nějaké újmy? Nebo to bude muset skoro všecko sežpapat můj obětavý mužský? ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..