8 vajec
280 g cukru, 280 g hrubé mouky
100 g mandlí (oloupaných a nasekaných)
100 g rozinek
100 g kandovaného ovoce nebo citronátu
100 g hořké čokolády
vanilkový cukr, na špičku nože kypřicí prášek
Cukr a žloutky utřeme do pěny, z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Žloutkovou pěnu smícháme s vanilkovým cukrem, nasekanými mandlemi, rozinkami, kandovaným ovocem a nalámanou čokoládou. Potom přidáme mouku a kypřicí prášek a nakonec vmícháme sníh (zlehounka!).
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a dáme do trouby předem vyhřáté na 180° péct asi na 30 minut – zkoušíme špejlí. Množství těsta je na jednu velkou formu nebo dvě malé.
A hotový chlebíček můžeme polít čokoládovou polevou – ale je to skoro zbytečné 🙂 . Haderach
Mňam…
U nás jsou zítra vostatky (masopust), budou koblihy
O-vo-ce! O-vo-ce! (Skandované ovoce)
Jo, ten já mám strašně ráda. A nikdy jsem ho nepekla. Doma ho dělávala máma a když jsem se vdala,vzala jsem si jedince, který nesnáší v těstě rozinky a spol. Jeho děti to podědily. Zkusila jsem to znovu. Totéž a i jeho děti to zdědily… A navíc nemám formu. Ani na srnčí hřbet. Ty před časem dosloužily. Tedy spíš byly zavražděny při stěhovacích pracích. Minulý měsíc jsem vyrazila a mimo jiné si chtěla formu/y koupit. Projevila jsem se jako naprostej tydýt. Buď byly drahé, nebo se mi nelíbily…bla, bla, bla. Nakonec se k tomu přichomejtnul ještě nápad na koláčovou formu s odnímacím dnem a byla jsem v pytli úplně. No, šla jsem domů s prázdnou. Ještě že mám bábovky, na koláče používám víko od skleněné misky a na dorty kastrol. Nový pokus po vejplatě. Tu hranatou formu chci, některým druhům sekaný taky sluší. 🙂
I chleba do ní dělám….
Kdybych si tohle přečetla hned dopoledne, tak jsem ti ji mohla ve sklárnách koupit, byla jsem si tam pro vysoké sklenice na smoothie a měli ji tam – já ji mám a dělám do ní např paštiky, sulc ap.
Musím se přiznat,strašně nerada jsem dělala palačinky,protože se mi trhaly i v nelepícípánvi.Ale teď,je to tak asi 2 měsíce,jsem našla recept,ktrý mně vyhovuje a už se nebojím.
Jsou to 3dl mléka,2dl vody,1dl(může býti i méně)oleje,20dkg hl.mouky(já dávám polohrubou)2vejce a špetka soli.Nechat odstát a péci.Ani ta první se mi nepotrhala a to jsem je dělala už asi 3-4x.Dávám k posouzení,případně k vyzkoušení….
Na litině mám občas problém s tou první. Jinak palačinky byly jeden čas moje doména. (abych se ukázala se svou vrozenou skromností 🙂 ) V tom tvém těstě asi fuguje olej. Někdy dávám rozpuštěné máslo v závislosti na tom, čím se placky následně plní.
Palačinky, do kterých přijde voda? Hmmmm, tak to jsem nikdy nezkoušela. Tož nejvyšší čas.
A zapomnela jsem rict, ze uz se panev nemusi vymazavat…
?
Jé, to by byla dobrá kompenzace toho, co dělám teď.
Dostala jsem asi 10 kg domácího vepřového. Kousek půjde do mrazáku, ale zbytek musím zpracovat jinak. V hrnci se už vaří nožičky, za chvíli tam přidám koleno a k večeři bude ovar s křenem. Ze zbytku udělám sulc. Ostatní maso půjde do sklenic a bude se zavařovat. Dávám ho do skleniček od přesnídávky, to je tak akorát porce na chleba k večeři. Sulcu bude asi víc než stihneme sníst, takže bude hokus pokus a zkusím ho zavařit taky. Dávala jsem ho do mrazáku, ale když jsem si na něj vzpomněla, tak mě chuť přešla než rozmrzl, takhle by to mohlo být lepší a okamžitě k jídlu. Nemáte s tím někdo zkušenost?
Já chci sulc! Už několik dní. Asi budu muset na lov.
Se zavařeným žádná zkušenost, ale asi to bude jako s každým jiným masem. Vaření mu vyloženě prospívá. Toho bych se nebála. Jen dobývání ze sklenice bude asi dobrodružnější…
Abychom se drželi tématu: Nejraději jsem sulc dělávala do formy na biskupský chlebíček… 😀
Já do malých keramických misek, které byly původně určeny na pečení, ale vyklopit z nich jde jen ten sulc a nebo pudink. Formu na biskupa nemám, darovala jsem jí dceři. Upeču ho asi příští týden do formy na bábovku (těch mám několik). Už jsem ho nedělala léta.
Jinak na sulc mám připravené sklenice od jogurtu, jsou rovné a je to malá porce.
Já taky do misek na jednu porci a nejvíce misek jsem snedla já . Ten biskupský totalitní jsem milovala. Je třeba upéct ?
Opočenský jogurt – zdroj dokonalých sklenic! A na větší porce jsou z Lidlu od masa… To jsou podle mého sklenice vymyšlené hlavou. A ne zúžená a klenutá hrdla, ze kterých nevydloubeš ani marmošku.
A ta bábovka to u nás taky jistí – mám staré litinovky a jsou bezva.
Obojí používám, máš pravdu, ale už jsem i kroužpila 500ml a rovná sekelnice.
Pravda pravdouci a nejhorsi sklenice jsou ty
sestihrane, ani vymyt to poradne nejde…
Lakys, tož Ti musím napsat, že jsem si díky Tobě polemtala okozí a klábosnici džusem, rybízovým ….. tak moc jsem se smála u Tvého příspěvku. Díky moc ?
Kdysi jsem ho dávala do sklenic.zavařovala jsem jako maso 1h a druhý den opět 1h.byl dobrý.
Tak toto jsem nejedla ani jako dítě, jsem fáááákt mlsná, přiznávám.
Koblihy bych si ale dala, s meruňkovou marmoškou ….. jůůůůůů.?
Kočky, loučím se, musím do kolbenky ….. tak tady nezlobte, ju? ?
Tak to rychle odpracuj, ať jsi jako správná dívka včas v postýlce ?
Přiznávám, že jsem biskupský chlebíček v životě nepekla. Krom formy (to by jistila bábovková) mám vše potřebné doma. Ale teď už je koupený kefír, tak bude podle plánu Hadérčina kefírovka s kdoulovou marmoškou.
Jen dotaz. Nemám ráda hodně sladké. Bylo by možno ubrat cukru bez toho, že by výsledný produkt doznal nějaké újmy? Nebo to bude muset skoro všecko sežpapat můj obětavý mužský? ?