600 g telecí plec nebo kližka
hovězí vývar (bujon)
5 kapek sojové omáčky
lžička škrobu
2 ks listové těsto
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce oleje
forma 24 cm = 3 vydatné porce
Maso nakrájíme na plátky, lehce osolíme a obalíme v hladké mouce. Vložíme na rozpálený tuk a necháme zatáhnout. Podlijeme vývarem nebo vařící vodou s bujonem a necháme dusit, až je maso měkké. Vyndáme z pánve, sos zahustíme 1 lžičkou škrobu (Naturamyl pro masitá jídla) a přidáme 5 kapek sojové omáčky. Promícháme.
Listové těsto vyválíme na sílu asi 3 – 4 mm, vyložíme s ním formu. Na těsto nalijeme 1 cm omáčky, položíme plátky masa a překryjeme druhým plátem listového těsta (ten si okrojíme podle velkého kastrolu na velikost odpovídající velikosti formy. První plát okrojíme podle okraje formy a stočíme jej dovnitř. Potřeme plátkem másla a dáme péct až je listové těsto červené. Podáváme teplé, brambory netřeba, je to hodně syté.
Recept je můj originál. Jana Macůrková
Nádhera, než jsem přečetla text, tak jsem myslela, že je to žemlovka, ale ona to je skoro žemlovka, jen masitá. Když ne brambory, tak snad pivko, ne?
Zdravím,
pivko jsem si hloupě vypil o den dříve, takže nezbylo 🙂 Ale jinak ano, dvojdecka pivka by se k tomuto hodila…
Jinak chápu onu záměnu za žemlovku, také nejprve koukám na obrázek a až pak na text 🙂