Zbyly od oběda brambory
zbylo od oběda kousek masa
takže k večeři:
brambory, hladká mouka, sůl = bramborové „tortilly“.
maso na kousky + směs na špagety
Doplňuji pro Ivanku.P – brambory nastrouhat, osolit, smíchat s hladkou moukou na hladké těsto, které se nelepí.
Rozdělit na několik kousků, vyválet tenké placky, upéct na sucho na kamnech nebo na
litinové plotýnce na sporáku.
Maso nakrájet (nebo umlít nahrubo) na kousky, hodit na lžičku oleje, podusit, přidat
1/4 litru zeleninové směsi na špagety (klidně může být ostřejší), ještě chvilku podusit.
Podávat buď samostatně s přiloženými plackami, nebo to do nich zabalit.
Rychlou večeři ze zbytků vařila: Jana Macůrková
Přiznám se, že tenhle recept je takový spartánský …..nutí lidi přemýšlet, jak co udělat :o) směs na špagety je ta zeleninová, co je tu na Bramboračce?
Jano, nezlob se za tu otázku.
Proč tomu říkáš tortilly, název lokše nebo bramborové placky, ti nestačí?
Samy o sobě, jen pomaštěné husím sádlem nebo rozpuštěným máslem, jsou tak skvělé,že k nim nic dalšího netřeba…..pravda, jen mouka je u nich polohrubá, ne hladká….
Čeština má i jeden znak, kterému se říká uvozovky a ty se dají přeložit – něco jako… opět neumíš číst…..
Tak já do brplacek dávám hladkou. Pomastit máslem a k tomu hrnek ledového mléka. Vrchol kulinářského blaha. Někde je mažou povidly, ale to není pro mne. A i nejlepší maso by mi je zkazilo.
Já tam mám taky hladkou, někdo ale dává polohrubou. To co popisuješ je tady jako Bramborové placky nasucho. A recept na tortilly originál tam má Haderach – číslo receptu 126.
Kvůli tortillám jsem měla pod stromečkem kontaktní gril. Vždycky je dělali syn nebo dcera, kteří byli obdarováni grilem dříve. Dcera dělá masovou náplň a synek zeleninovou. Obojí je skvělé. Teď po nich budu muset vyžebrat recept, abych je mohla dělat sama.
Nemaje kamna (jako měla moje babička) a nemaje kam vrazit litinovou plotýnku (maje varnou desku) si musím placky leda tak zakoupit. Fakt je, že by toto šlo i do palačinek a nějaký salátek k tomu. Jo, ještě by to chtělo nějak pomatlat, aby to nebylo suché.
Ale díky za tip.
A v té masové směsi se mi nezdá, že bys měla nějakou zeleninu, spíš mi to připomíná „osmihodinové“ maso. Ale možná blbě koukám. ?
Já mám plyn, ale na brplacky používám staré titanové pánve. Myslím, že by to šlo na jakékoliv silné pánvi. A i se z nich dobře utírá pečená mouka, aby se nepálila.
To byly rozvařený papriky a rajčata, ale byla tam přimíchaná nějaká cuketa, tak je to světlé. Ake zatraceně pálivé. Já si tyhle směsi dělám podle toho, co právě je na zahradě nebo dostanu nějak levnějc. Někdy je to světlé, nekdy tavě červené, nkdy do zelena. Ale vždycky se to využije na špagety, do masa….
Máš pravdu, šlo by to určitě, jen na nich nejsem tak závislá, jako na řádně promaštěných bramborákách ?
Už nejsem nejmladší, tak bych se měla nad sebou zamyslet a začít se stravovat zdravě, si myslím. ?
Takový bramborák (u nás vošouch) pečený na sádle se spoustou česneku, slintám :-). Bohužel je pro mne tabu :-(. To bych musela potom jíst jedlou sodu po lžících.
Tady to bylo dáno tím, že jsem uvařila brambory k tomu Listovnímu tajemství a ono to bylo tak syté, že mi všechny brambory zbyly. A tak přišly k večeři placky (velké, suché, spíš jako ty tortilly – t0 proto ty uvozovky). A ještě ke snídani jsem poslední dvě dojedla.