kuřecí prsa
vinná klobása
kapie
pórek
žloutek
sůl
pepř
máslo + olej
hladká mouka
Kuřecí prsa prořízneme, mírně naklepeme, osolíme, opepříme. Vinnou klobásu vytlačíme ze střívka, v misce smícháme se žloutkem, nadrobno nakrájenou kapií a pórkem a naplníme připravené „kapsy“. Uzavřeme párátkem.
Troubu si předehřejeme na 190° a než se ohřeje, naplněné maso obalíme v hladké mouce a opečeme na másle s trochou oleje, aby se zatáhlo. Pak naskládáme do pekáčku, podlijeme výpekem z kastrolu a trochou vody a pečeme asi 30-40 min., až je maso měkké.
Hotové maso vyjmeme z pekáčku a kdo se nespokojí jen se šťávou, výpek zahustí moukou rozmíchanou v trošce vody a krátce povaří. Příloha: brambory vařené, pečené, šťouchané nebo rýže
Haderach
Tak tomuhle rozumim. Vinnou klobásu můžu na kilometry a když rozveselí v základu poměrně nudná prsa, začíná chuťový mejdan. U nás rejžožroutů by dneska zvítězila brkaše. A protože moje první vzpomínka na „opečeného hada“ je spojená s hlávkovým salátem, tak je to jasná kombinace. 🙂
Haderka jede!
Má někde zasyslený recept na kuřecí rolky se sušenou švestkou a mandlemi. Musím najít a uveřejnit. Jedla jsem to na Slovensku a taky mňamka.
Já nevím proč, ale k vinné klobáse mám odpor. Možná je to tím, že nevím, co kdo do ní nacpal. Možná vzpomínka na poslední macechu, která uměla opéct jen to klobásu a nebo sekanou. Takže, když jsem tam přišla, byl klobásou cítit celý byt. Plněná kuřprsa máme rádi a nechá se do nich nacpat snad kromě hašlerek cokoliv.
Zkusím příště marshmallows 🙂 🙂 🙂
A teď vážně – kdybys nevěděla, že je to plňka z vinné klobásy, díky ochucení bys to nepoznala. Ale jinak máš recht, kuří okozí lze plnit libovolně 🙂
Nejstarší synek rád experimentuje. Jednou je naplnil očkem i s kaprdletem a tuším i cibulí (už je to dávno, byl čerstvý absolvent hotelovky). Snědla jsem to, neb pokud to nemusím vařit, tak sním všechno (téměř).
Moc se mi to líbí.Kuřecí prsíčka dělám docela často.Většinou jako nugetky s pokaždé jinou zeleninou.Tyhle plněné budou jako vítaná změna.
Poslední dobou nějak nemusím masové kapsy něčím naplněné, áááááále, tady asi udělám výjimku.
Jen si říkám, že bych to před opečením ještě obalila v hlmouce promíchané s paprikou či nějakým kořením. Co myslíš, šlo by to?
Dík, takhle vypadá debil v praxi. Samozřejmě, vypadnul mi kus receptu, nemám to psát poránu – doplněno.
?? Ale sleduješ, jak jsem se jemně zeptala, jo?
Klídek, debil v akci vypadá ouplně jinak. Dnes jsem šla k lazebnici a v kolbence nechala ležet na stole prkenici ….. tož jsem zatnula sekeru u lazebnice ? To se může stát jen mně.
Jsi diskretnost sama 😉
Tak kdyz te zna…
Příště, nějak mi to nedocvaklo, myslela jsem, že je to schválně ?
Tenhle recept spojuje u nás nepříliš oblíbené cecany s velmi oblíbenou provinilou klobásou. Běžně kupuji pouze zadní čtvrtky a když se mi dostane pod ruku kuře celé , končí jeho prsa v „číně, gyrosu“ a pod. Tímhle naplněním by mohly přijít o suchost a nevýraznou chuť, takže ukládám a příležitostně vyzkouším 😎
Tak je zkus někdy přes noc naložit do majolky, získají úplně jinou chuť a nejsou vysušené. Jo, pečou se potom v troubě.
Zkusím, ale inokedy. Teď se chystám na králičí hřbet na hořčici z komentů a pečené nožky s bůčkem – tam zkusím zaexperimentovat se zeleninou. Oblíbená králičí polífka bude klasika. Čímž zase na dlouhou dobu s tímto masíčkem mého dětství budu muset skončit 🙁 . Následně přijde na řadu krůtina . 😎
Já teda jedu dneska na pjasáka …. chleba s máslem a malinovým džemem ? Co bude dál netuším, ad 1 se mi nechce vůbec myslet, ad 2 se mi nechce zapínat mozek a ad 3 zítra se uvidí. ?
Ten hřbet mají teď u nás v akci, ale to nemůžu, páč v kolbence je hodně „králíkářů“ a ti by mi dali co proto.
Ty „králikáře“ ti skoro i závidím. K nám se zatoulá králíček už jen ojediněle (jako dnes) , tak si musím dobře rozmyslet, na jaký způsob si na něm pochutnáme. Máme ho rádi oba 😎
Ono všeho moc škodí, ale jsem hrozná, vždy říkám: Hlavu si nech … poslóchej, hlava je nejlepší na poblivku, praví on. Tak říkám: Si jí udělej třeba kotel, ale hlavu s očičkama neberu, jak tam bude, tak nekupuju ?
Ale dnes plato domácích vajec, takže budou o víkendu asi vajcatové hody, bo co ?? Kecám, bude koprajda s vajcety a brambory, už jsem na to přišla
A kde to je „u nás v akci“? Králičí hřbety jsem u nás (tedy v Praze) neviděla nikde. Hned bych do toho šla. A ty králíkáře ti tedy upřímně závidím. Jo a ty hlavy jsou fakt nejlepší na polévku (oči ale nemají) a já bych je nikomu nedala, ty si obírám vždy sama. Promiň, pokud se ti neudělalo volno.
Květuško B. …. udělalo, ale jak je libo.?
Mno, v akci jsou tady u nás, na Vysočině. Hřbet je za 70 Kč, celý, předpokládám, že bude mít tak kilčo, je dost velký.
Ale já koupím od toho „králíkáře“ celého krále (jako králíka bez hlavy) za 120 Kč.
Tak to potom pošli a já to zařadím jako regukérní recept a ne VZK.
Já moc nekupuji stehna, nebo prsa, ale celé kuře. Jsme dva, tak toho moc nepotřebujeme. Prsa většinou na rizoto, nebo na nugetky. Někdy udělám kapsu a do ní kousek másla a šunku, nebo plním usmaženým vajíčkem. Vinnou klobásu jsem ještě nedělala ani nepekla. U nás dříve byla v obchodě jen před vánocemi, ale teď ji vidím často, určitě vyzkouším.
Klobásu vyzkoušej, ale dej pozor, kde ji koupíš. Mně naposledy chutnala z Lid.u, která obsahovala myslím 6 procent vína „Muller Turgau“.
Kočky, jsem proti vám ve výhodě, tady u nás ještě existují soukromé masny (mají vlastní jatka), kde mají i kvalitní vinné klobásky (kromě jiného). Pravda, nedělají je tak často, ale když, tak jsou naprosto dokonalé. ?
Tojeu nás taky, ale některé masny se hodně zhoršily, tak i tak je potřeba si vybrat.
6%, no když jí sežpapáš asi tak 15 kilo, tak nesedej za volant???
Květuško díky, do Lid.u jezdíme dost často a máš pravdu, v pondělí jsem ji tam viděla, tak příště vyzkouším. 🙂
Minulý měsíc jsem nakoupila kilometr kuřat z lepšího chovu… Kosti vařením nezměkly, maso nepouští žádnou vodu a má strukturu masa a opravdickou chuť i bez koření. A jsou to takoví drobečkové malincí. Benjamína je na horách, vaříme pro dvě. Upekla jsem šest křidýlek a měly jsme je na dvakrát. Dorostenka odhadla, že jedno křidýlko má stejný objem masa jako běžně prodáváné stehno.
Jednou někdo v televizi křídla plnil. Moc jsem nechápala. Tak u těhle jsem pochopila. Za 85,- kilo i s drůbky. Jdu do nich znovu. 🙂
Já dneska obhlížela krůtí křídla (než šla do mrazáku), že by nějakou plnku snesla. Poctivý kuře jsem měla naposled z vlastního chovu – dááávno tomu ?. Vařit i píct se muselo dýl, ale ta chuť…
Také jsme mívali domácí. Buď jsme je vypiplali z kuřátek, nebo nedaleko byla drůbežárna na výkrm brojlerů a tam při vyskladňování ty do kila likvidovali. Někdy byli za 10,-Kč a někdy i zadarmo. Podle poptávky a ročního období (v zimě je nikdo nechtěl a my jich měli jednou v kotelně 40, venku by vzhledem k nedostatku peří zmrzli) . My jsme si je dokrmovali a byli z nich kuřátka domácí. Žádné směsky a granule, ale pšenka a brambory se šrotem. Když doba chovu skončila a já koupila první kuře v krámu, tak nikomu nechutnalo, to byl setsakra rozdíl.
Jo, to znám taky. Taky jsme to tak dělávali, máme drůbežárnu za rohem. Už jsme to ale vzdali, není čas na větší chov. Kačeny, husy a morky už taky nemíváme, jen slepice a králíci zůstali. A občas větší prase na dokrm a potom zabijačka.
Já dneska koupila dva „plátky“ hovězího – spíš to připomíná lodní plachty, ale pan řezník rychle pochopil, co chci na neděli vařit a tak mi ukrojil přesně to, co jsem chtěla. A měl tam hovězí uzený maxijazyk, pouhých 2,60 kg. Tak ho mám v lednici.
A nebyl z žirafy ? 🙂