16 deka hladké mouky
špetka soli
6 lžic studeného másla
1 vejce (prošlehat s 1 lžičkou vody )
5–7 nemoučnatých jablek
11 deka másla
10–15 deka krupicového cukru
Mouku dejte do mísy. Přidejte lžíci cukru, kousky másla, vejce a trošku soli. Hňácejte, těsto dokud se pěkně nespojí a nevytvoří pěknou kouli. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte vychladit v lednici (stačí alespoň hodinka).
Odleželé těsto nechte chvíli povolit při pokojové teplotě. Na pomoučeném válu (nebo mezi dvěma pruhy potravinářské fólie nebo pečicího papíru), ho rozválejte, propíchejte ho vidličkou, přikryjte a vraťte do lednice. Rozválené těsto by mělo mít tvar nádoby, ve které budete koláč připravovat (asi o centimetr z každé strany větší).
Jablka oloupejte a nakrájejte na silnější plátky (v původním receptu jsou poloviny, neosvědčily se mi). Do formy na koláč dejte cukr na karamel. Postavte na střední plamen a počkejte, až cukr začne karamelizovat. Když dosáhne zlatohnědé barvy, odstavte.
Do karamelu vmíchejte máslo a promíchejte. Pak tam postupně naskládejte připravená jablka. Měla by být opravdu na těsno a mírně přes sebe, protože se při pečení srazí. Na jablka opatrně přesuňte připravenét těsto. Po okrajích ho zastrčte směrem dolů jako prostěradlo.
Strčte do trouby rozehřáté na 180 ° a pečte asi 30 minut. Ve finále by mělo být pěkně dozlatova. Po upečení koláč vyndejte a počkejte asi 5 minut. Pak ho přiklopte talířem a opatrně otočte.
Z textu je jasné, že nádoba na pečení je limitována velikostí talíře, jehož pomocí koláč překlopíme. Ideálně se mi osvědčil nízký (koláčový) spodek od remosky, ale může to být i pánev, které jde sundat ucho, atd. Zvolíte-li klasickou koláčovou formu odpovídajícího průměru, doporučuju teflonovou. Haderach
Aha….a já myslela, že jablka se v té karamelové směsi chvíli opékají.
I takový recept existuje – tohle je jaksi rychlejší. Ono je to jako se vším – existuje více receptů, a kdo ví, jakej je ten pravej a jedinej, podle Stéphanie Tatin. Ona už nám to nepoví 🙂
To je právě to, kdo už dneska ví, který byl v tom roce doby malého koně ten skutečně první. Dneska jsem narazila na Kaiseschmorrn dokonce s mákem…
Já to mám hozené tak, že používám oba způsoby. A to podle jablek. Když peču z prvních padanek, bývají tvrdší a kyselejší. Tehdy jim dám karamelovou lázeň ještě před pečením. Zesládnou a změknou. Teď, kdy se dobírají poslední uskladněná jablka, je Haderčin způsob ideální – zbytečným popoháněním ovoce v karamelu toto poněkud zbahní. Ovšem u jablek kupovaných je to vždycky třeba odhadnout. Navíc některá jsou zcela bez chuti a vůně, tudíž je možnost je před definitivním zakoláčováním něčím vytunit: Kořením, citrusovou šťávou i kůrou… Pokud jde o mě, vyjma šumavského jahodáku (borůvkový kynutý koláč tety Anči), jsou jablečné koláče jednoznačný favorit.
Kupuji-li jablka, očichávám. Mnohý obchodník na mne hledí pátravě, ba podezíravě.
Já vlastně očichávám kde co — rajčata pokaždý, okurky, papriky, ovoce. Naposledy jsem v obchodě očuchávala mango. Manageeeeer prodejny čuměl, jako by měl strach, že si kousnu.
To mám od tebe. Možná ještě z PŽ. 🙂
No … jo 🙂
Nejsi náhodou autistka? Ti používají hodně čich. Když jsem dělala v DDM, tak mi chodily pomáhat děti z Astry a jeden z těch kluků , těžký autista, mne vždycky hned celou očichal.
Ne, ale když to nevoní, nekoupím to. Takže třeba španělský skleníkový rajčata FAKT problém
V Reflexu kdysi mívala sloupek Hana Michopulu, docela vtipnej. A odnesla jsem si z toho pár dobrejch rad: nevoní-nekupuj, brambory se před uskladněním nemejou, co hledat na farmářských trzích, atd.
Letos vůbec s rajčaty problém. Drahé – jasné, Fakt příšerně drahé, ale ještě jsem neměla dobre rajče, max snad ta malá datlova. Ale je to katastrofa
Tak já viděla u nás v alber.. jednu babu- jejich ostrahu-jak přehrabuje pečivo a co šlo odlomit to bylo její.Ty rozpečený bagety s anglickou ožďibávala bezostyšně!Nedivím se,že jsou ve střehu i když jen očucháváš.
Běžně se mi to nestává, ale potřebuji vysvětlení …
– 6 lžic studeného másla – mám ho nechat nejdřív rozpustit a potom lžíce nabírat? A tato dávka je do těsta? Protože tam potom píšeš, že „kousky másla“
– 11 deka másla – to patří na karamel?
O plameni se dohadovat nebudu, přestože mám varnou desku. ?
Vypadá to nádherně, zrovna se mi tady válí asi 5 velkých jablek, které už nikdo nechce za syrova, tak bych se do toho pustila.
Studený oddloubat lžící 🙂
A jo, na karamel.
Díky dobrá ženo ?
Tak a já jdu zadělat na sušenky, s perníkovým kořením.
A zadat 20 000, právě jsem vám ho potfory ukradla…
Nic jsi neukradla, na někoho to padnout muselo, měla jsi štěstí. 🙂