Máte větší množství sušených hub, které už v pokrmech nemůžete ani cítit? Nebo nemáte rádi v jídle větší kousky sušených hub a přesto houbovou chuť milujete?
Houby usušte až při dotyku chrastí a praskají. Válečkem na nudle je podrťte na co nejjemnější drť, nasypte je do mixeru a rozmixujte na prach.
Uchovávejte ve skleničkách v chladu.
Recept a houbové koření mi poslala Jana Macůrková (díky!) a dodává: „Nezkoušela jsem drtit tyčovým mixérem, použila jsem starý mixér s nádobou.“ (Což je určitě dobře, jinak by kuchyň vypadala jako za prachové bouře na Marsu.)
Můj tatínek na tohle koření používal Pestřec a na jeho mletí měl jeden elektrický mlýnek na kávu. Bohužel se do toho koření zamiloval tak, že ho cpal snad všude…
Pestřec je jedovatý a může se ho dát jen maličká špetka – tohle plně nahradí houby i v množství větším než malém 🙂
Já pestřec nedrtím, dávám pát plátků a pak je z hrnce vyndám…
No, ono toho taky stačí jenom troška, jinak by to bylo nepoživatelné. Jedovatý sice je, ale oproti jiným jedovatým houbám ne prudce
Ano, ve větším množství způsobí spíš nevolnost, než něco horšího – proto jsem dala přednost pár plátkům do gázy a pak vyndat, abych měla jistotu, že odhadnu „užitné množství“ 🙂
Ale jinak zaplatpánbůh za něj, ta potvora roste i když jiné houby ne a tak je možnost houbovou chuť alespoň trochu nahnat 🙂
Jste moc šikovne holky ! Já babar léta používám houbovy bujon Maggi, za což jsem se již daaaavno tady omluvila ( hlavně Luci BOYE), ale on je tak dooooobryyyyy a tak nakopne ty zeleninové polévky atd a nemá žádnou umělou pachuť, houby houby houby
Tak tady se přidávám na stranu BOYE, právě prot, že jsem ten bujon ochutnala a nemá s houbami pranic společného, jsem zkusila udělat tohle houbové koření.
Moje tchýně ho od někoho dostávala a tak jsem ho znala, ale až teď mne napalo ty houby rozmixovat.
Jani, to je divné, jsou v něm i kousicky hub a já tam ty houby cítím silne. Jinak já opravdu bujony nepoužívám a krabičku masoxu mám na půl roku
Já běžně masox nebo jiné dochucovací kostky také nepoužívám s výjimkou právě toho houbového od Maggi. Taky tam necítím žádnou pachuť, ale jenom houby a houby. No každá/ý máme jiné chutě.
Já rozmixované houby používám celá léta. Poprvé mi je dala dcera, protože má moc ráda houbovou chuť, ale celé houby čerstvé, nebo sušené nemůže. Prý jí to připadá slizké, tak je mixuje a to jí nevadí. Mám je v uzavřené tmavé dóze a vydrží i 4 roky, možná déle. Ale u nás spíš jedou houby čerstvé/bohužel ty jsem už léta neměla/ a sušené – mám od dcery.
A já jsem taky barbar, do polévek používám též houbový bujon, ale pod maso jen houby sušené.
Toto jsem s houbama udělala na podzim, kdy byla taková nadúroda, že už jsem nevěděla, co s nimi. Mám jich tak asi pět šroubovacích zavařovaček. A je to skvělé dochucovadlo.
To s tou bouří na Marsu je hodně přiléhavé, mě ten tyčák napadl na začátku, ale pak jsem raději vzala ten klasický starý ETA 010 s nádobou. I tak bylo prachu všude hafo, jen to přesypávání na síto (ještě jsem to přecedila, aby to bylo opravdu hladké) stačilo na to, že kuchyň byla v závěji. Ale ta vůně vydržela v baráku ještě asi 3 dny, a to jsem větrala jak o závod.
No, a teď si představ, že můj kamarád vyrábí tenhle „prach“ z vysokooktanovejch chilli papriček – v roušce a svářečských brýlích. Poté co poprvé zas*al barák jedovatým prachem tak, že trpěla žena, dítě, pes a papoušek, to musí dělat na zahradě – do baráku s tím nesmí.
Ani se nedivím, a myslím, že měl štěstí, že ho žena vyhodila jen na zahradu, já bych ho zabila.
🙂 🙂 🙂 jsou ještě mladý 🙂 tolerantní 🙂
Tak já, když je dost hub, sušený sortuju. Jednak normální, větší, a jednak drobné. Řekněme půl na půl centimetru. A právě když je vyrábím, házím je na cedník s většími dírkami. Co propadne jde pak do hmoždíře. A hmoždim a hmoždim… Až uhmoždim na konzistenci mletého pepře. Ovšem letos asi budu mickovat (proč mě to nenapadlo?). Nějakej pakůň mi totiž rozbil hmoždítko…
Já jsem měla ve 40 l kýblu sušený houby od předloňska ( loni jsem nesušila, právě proto, že jsem jich měla hafo a bylo je potřeba nějak „zneškodnit“, protože hlavně ten kýbl neustále někde překážel.
Těch skleniček, jak je Helča vyfotila, jsem dělala 7, zbydou mi dvě (2 Helče, po jedné dcery a kontratchýně), ale i tak je to na rok víc než dost.
Kruci, co je KONTRATCHÝNĚ???
Taky jsem se chtěla zeptat…..
No ta tchýně proti. Tchýně tvýho dítěte. Tedy tchyně. Vydry by mě mohly kamenovat…
Ve Španělsku mají přímo název „consuegra“ (nevím, jestli správně píšu) překládáme to jako „spolutchýně“ , jelikož je sice čeština slovně velmi bohatá, ale tento výraz nemá. Občas slýchám – druhá babička 😎
U nás je pro to krásné slovo – svatik – svatka – svatici.
To mají i Slováci a já mám jednu svatku a jednu spolutchýni. Teď ještě nejspíš přibyde Mother in Law. No, když koukám na to složení, jsem zvědavá, jakou jazykovou skupinu si přivedou domu holky… Já jazykově zvládám už jen švígrmutr a svěkróv (azbuku hledat nebudu) 🙂
?
Já mám kratce a srozumitelně švigr ….. a nemusím rozlišovat mužský a ženský rod ??
Před dávnými časy jsem od jednoho vděčného stařečka- vášnivého houbaře- dostala skleničku mletých sušených hub. Jeho žena spotřebovávala jen hlavičky, nožičky sušil a pak je mlel na vyřazeném mlýnku na koření. Používala jsem jako dochucovadlo do polévek i omáček. Pak se mi zbytek nějak zasunul a upadl v zapomnění. Při stěhování byl objeven, očuchán a uložen mezi koření. Zase na chvíli zapomenut… No co budu okecávat že jsem bordelářka, že? Ale jedno můžu potvrdit – v dobře uzavřené sklenici byl houbový prášek výborný i za 5 let ? 😎
Jo ještě dodatek – mít hub, že bych nevěděla co s nima, určitě bych to dělala stejně jako děda Kalina 🙂
Já sušené houby mlela na elektrickém mýnku na maso.Mam takový echtovní starý ruský.A z takto mletých hub byly houbové vločky a bez prachu
No vida, tohle jsem dělávala. Budu muset obnovit, a to co nejdřív, aspoň získám místo ve spíži :-).
Dnes jsem uvařila velký hrnec svíčkové a ještě větší hovězí poblífky. Až se vychladí, bude nalito do krabiček a sklenic. Ještě bych chtěla udělat amarounový (jablečný) dort, ale nějak už mě síly opouštějí :-(. Zítra vyrážíme za vnoučky a vzhledem k tomu, že jsem je díky smutným okolnostem viděla jen jednou, tak se moc těším :-).
A já dnes nevařím, jen dělám rillettes, zítra taky nevařím, páč jedu na výlet ….. tak až v neděli, to bude buď koprajda s vajcetem a bramborem nebo to maso s celerem ?
Teda kočky, jak vy to děláte, že se od pomletých hub dostanete až ke tchýním, to vážně nechápu. A vůbec, co mají společného? Teda kromě toho, že jsou stejně jedovaté ??
A klídek, taky jsem tchýně ?