hovězí maso (kousek žebra a kousek předního)
kořenová zelenina (mrkev, petržel a celer)
cibule
petrželová nať, kadeřávek
sůl, pepř celý, nové koření, bobkový list
Na knedlíčky:
vepřová/hovězí játra
2 stroužky česneku
trochu majoránky
žloutek/žloutky
sůl, pepř mletý
trochu strouhanky
petrželka
trošička oleje
Uvaříme vývar – maso, polovina kořenové zeleniny (mohou být velké kusy, ta nakonec přijde pryč – nebo lze použít různé slupky a odřezky), cibule (tu dáme překrojenou na polovic i se slupkou), kadeřávek, petrželová nať. Osolíme.
Cca po hodině scedíme a přidáme zbylou zeleninu na kostičky pokrájenou, cibuli na malé kousky a to vše předem orestované na trošce sádla. Přihodíme i další kadeřávek a nať, ale pokrájené na kousky. Přidáme koření a vaříme další cca hodinu. Když je měkké maso, tak ho vyndáme, obereme a dáme zpět do polévky. Dle potřeby osolíme a opepříme.
Játra namelemne, smícháme se žloutkem, utřeným česnekem, nasekanou petrtelkou, přidáme sůl, pepř, majoránku, zakápneme olejem a zahustíme strouhankou. Vytvarujeme malinké kuličky a vaříme v polévce. Když vyplavou, tak jsou hotové.
Recept poslala Úsměvka a dodává: „Někdo knedlíčky vaří v osolené vodě a teprve potom je dává do polévky, já ne, vařím zrovna v ní. Někdo dělá játrovou rýži (prožene hmotu přes struhadlo), každému to chutná jinak. Jen u nás nesmí být velké koule, to nikomu nechutná, navíc říkají, že jedna koule v talíři nestačí. Každá umí vývar, každá má ten svůj oblíbený recept, u nás nejvíc chutná tento.“
Máš pravdu, každá máme ten svůj precepis. Polévku vařím déle, ale knedlíčky dělám stejně, jen dávám místo želhoutků tloutky?.
Já snad nikdy nevařila poblivku dýl než 4 hodiny ?
A ty želhoutky jsou lepší než tloutky ??
Tak ty čtyři houdiny jsou tak akortàt
No a za 15 minut už nikdo neví, jak to chutnalo ?
Občas koukám na Prostřeno a nikdy nechápu, jak může někdo říct, že se ten vývar netáhnul celý den ….. já to prostě nepoznám. Když se správně vaří a je tam to správné koření, tak stačí občas i ty dvě hodiny ….. záleží na mase.
A to si myslím, že za těch 40 letech vaření už něco málo znám.
To ochucení a měkké maso je to pravé. Podle mne není čas nejdůležitější, ale to je můj názor.
Jak u kterého masa, kližka a 4 hodiny = hašé, ale některému hovězímu nestačí ani ty 4 hodiny.
Zrovna včera jsem v Sázavě koukala na hovězí oháňku. Takže příště.
Vývar z oháňky jsem dělala minulý týden. Dostala jsem krásnou masitou, ale po uvaření jsem si to masíčko pěkně vychutnala, takže v polévce byly jen domácí nudle, ale i tak byla dobrá.
Hned bych si dala, jen ty knedlíčky mám raději z jater drůbežích.
Dělám ho velmi podobně, akorát nechávám tu první fázi podstatně delší – když je možnost, táhnu vývar na noční proud. Zeleninu, která se bude jíst trošku osmahnu na kousíčku tuku a v polívce nechám jen tak patnáct minut, aby změkla.
Kujnik, dala bych si knedlíčkovou!
Taky se vám stává, že když vyndáte maso z polívky a chcete ho vrátit nakrájený, že začne mizet? 🙂 …A to nepočítám ty somrující kočky…
Jó, jó, nějak vysublimuje ;-), a když je poblíž ještě muž, tak je pouze vývar :-(.
Jezdila jsem kdysi na Moravu a tam se maso z polífky hodilo psu a na talíři byl jen vývar, dvě kolečka mrkve, plavaly v něm tak čtyři nudle a trošinku petrtelky. Někdy jsem vařila já a starý pán mohl užpapat. Polífka s masem, spoustou zeleniny a domácími nudlemi mu moc chutnala. K nelibosti staré paní :-).
Nejen z poblivky, i z omáčky. Když byly děti malé, tak jsem to ztrácení sváděla na ně, ale teď musím na férovku přiznat, že to dělá i dědek ???
Milé spolukuchatky, musím si postěžovat. Možná si některá vzpomenete, jak jsem byla rozčarovaná z toho, že nikde nemají vajíčkovou tlačenku. No tak dneska jsem na ni narazila v Bille v Šestajovicích, tak jsem si hned koupila dva plátky. No děvčata to byla hrůza, chuť nijaká, plno plnidla místo zeleniny, šunka tam snad nebyla žádná, prostě zklamání veliké, už to nekoupím. Vůbec nechápu, že tohle prodávají. Hnus velebnosti.
Květuško, nebylo by lepší si jí sama udělat? Zase tolik práce to nedá, navíc si uděláš množství, které spotřebuješ. Potřebuješ pokrájenou zeleninu na malinké kousíčky, vajce, práškovou želatinu, majolku, ocet, cukr, sůl, vývar a koření. Nic víc nic míň ?
Úsměvko, už jsem to tady psala, nikdo jiný než já to doma nejí, takže dělat si 20 Dkg se jaksi nevyplatí. Zamrazit to bohužel nejde. A pokud si pamatuji, tak dřívávějc se tato tlačenka dělala velice chutná. No co se dá dělat, nechám si zajít chuť.
Ale vyplatí, já si např. dělám koprovku s vajcetem a bramborem jen pro sebe ….. a vůbec mi to nevadí ?
Když mi to chutná, tak si to udělám, ju?
teď jsem otevřela “ bramborajdu “ a co nevidím — to co se mi vaří v hrnci. Právě jsem založila na hovězí polévku , vařím jí pomalu a delší dobu. Koupila jsem u nás v řeznickém krámečku krásné žebro a hrudí — tak ta bude. A protože nejsem “ troškař “ tak jí musím uvařit 4 lt , přijdou si dětičky. Knedlíčky stvořím zítra , do toho množství polévky —- 80 kousků , nejméně. Stejně o ně bude bitva. Recept mám stejný , jen místo oleje dávám máslíčko, na chuti je to znát.
A holky moje, proč jen žloutky? Já tam dávám cela vajcata … A co se tyče knedlickove …. tak snad ani jinou už ode mě mládež nečeká. To by asi nepřežili, kdyby nebyla knedlickova
Ani netuším, já jsem tak naučená, tož dávám jen tloutek …… ale občas se mi podařilo, že jsem také lupla celé vajco. Na chuť to vliv nemá žádný, si myslím.
U nás je též vyžadovaná s knedlíčky, ale také se dožadují se strouháním (místo nudlí to nastoruhám na struhadle a nechám proschnout) a popravdě si myslím, že by mládežníci ani nezjistili, kdyby tam byly nudle kupované. Hlavně že je poblivka, kterou nemuseli vařit ???
Já tedy vývarové polífky všeobecně nemusím (veřejné stravování se svými vývary z kostí tomu napomohlo) , ale na poctivou domácí knedlíčkovou by mne nikdo dlouho ukecávat nemusel. Klidně bych i vlastnoruční domácí nudličky dodala ?
U nás frčí polífky se zásmažkou, krémové a pod… – prostě hustší a knedlíčkovou dělám králičí (ale to už se zadaří málokdy ?). A už je na cestě dršťková – ten největší hrnec co mám (5 l ?) – tak budou chvíli krabičky v mrazáku 😎
Šiš, kdybys řekla, tak hlavy zamrazím ….. kolegyňka hlavy daruje zadáčo, páč je nedává, do ničeho. To bys měla na vývar a játra na knedlíčky bych také sehnala, páč ta zase nemusí několik dalších kolegů ?
Mezi námi, králíka už nemusím ani já …… je nějak překrálíkováno
Jé, kde je ta kolegyně s těmi hlavami? Já už dost dlouho sháním hlavy králičí v Globusu, ale nějak došly. A játra králičí na knedlíčky bych nikomu nedala, neboť ty si sežpapám sama. U mě tedy překrálíkováno není nikdy. Už si myslím, že je to úchylka už od dětství.
Ta játra jsem myslela ne na knedlíčky, ale snědla bych je jen tak orestovaná s chlebem.
Je tady u nás, ona si objedná 3 králíky (od kolegy, který je chová) a hlavy a vnitřnosti rozdává. Další rozdávají vnitřnosti ….. já už jsem fáááákt překrálíkovaná, dám si chvíli oddych, zvěřina už není, tak teď jsou ryby a slepice, kolega je musel vymlátit, tak jsem jich naporcovala do mrazáku celkem 5 ?
Ovšem taková slepice na paprice se smetanou a těstovinami nebo knedlem ….. hmmmmmmm
Úsměvko, nenabízej 2x, nebo Tě čapnu za slovo a budeš mi muset rezervovat místo ve Tvém mrazáčku na zásobu králičích přebytků ??
Teď mimo mísu …. ten můj tady přepíná programy (což bytostně nesnáším, páč z ničeho nic nevím) a hlava a Soukup ….. bože, proč to tam nechal.?
Jeden z nich mi přijde přiopilý a druhý má kravatu přesně mezi nohami ….. to je úroveň.?
A omlouvám se tímto fanynkám hlavy, já ho fáááákt nemusím.
Úsměvko, nenabízej 2x, nebo Tě čapnu za slovo a budeš mi muset rezervovat místo ve Tvém mrazáčku na zásobu králičích přebytků ??
Hmmm… šuplo mi to níž, ale snad je jasno?
božínku ono je to dvakrát?!
???
Hele, já vím, že jsem občas zabržděná ….. stačí mi to připomenout, věř mi
? Hele to nebyl oumysl…. se mi to nepovidlo noo..
Mnoooo, kdybys měla povidla, tak beru kromě švestkových fšecka ???
To sis nenavařila jablíčková? Žes neřekla- mohly být a klidně i dýňová. Pro nás to nevařím, nemám využití.
Květuš, navařila, jen jsem reagovala na to, že se Ti to „nepovIdlo“ ???