Kotrč – viz foto – roste v borových lesích
nebo několik masáků – muchomůrka růžovka, ev. kdo zná – choroš oříš.
lze použít i mladé bedly
2 velké cibule
2 polévkové lžíce sádla
2 polévkové lžíce sladké papriky
majoránka, česnek, pepř podle chuti, sůl
Očištěného kotrče nebo masáky nakrájíme na větší kusy,
podusíme na sádle asi 5 minut, přidáme ostatní ingredience
a vaříme cca 20 minut.
Můžeme přidat brambory nebo podávat s chlebem.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Výborná polévka, jenže kotrč se najde velmi zřídka, alespoň u nás a když už, tak je to tak špinavé, že po okrájení zbyde jen malý kousek. Přesto kdykoliv jej najdeme, tak se snažím trochu té polévky udělat. Jinak běžně jej nahrazuji hlívou ústřičnou, která je na polévku také moc dobrá.
I z václavek. A z těch vařívám i guláš.
U nás doma máme moc rádi dršťkovou polévku. Já ji taky někdy připravuju z hlívy ústřičné, někdy ji vařím z drůbežích žaludků. Skvělá polévka, s čerstvým rohlíkem výborný oběd.
Klasickou dršťkovou polévku miluju. Hlavně to masíčko, když není nasekané na pidikousíčky, ale dršťky jsou pěkně dlouhé a hlavně měkké…. Moje spolužačka milovala tu vodu, já dršťky, které ona nejedla. Takže když jsme spolu šly na sváču, tak já vyjedla své maso, ona vysosala tu vodu a pak jsme si talíře měnily.
Jak já ti rozumím! Mám ji radši než gulášovku…