Světlý piškot:
5 vajec + 2 žloutky
5 lžic cukru
hrnek hladké mouky
1 lžíce bramborového škrobu
Tmavý piškot:
totéž co světlý +
2 vrchovaté lžíce kvalitního kakaa
Krém: hustý vanilkový nebo karamelový pudink ušleháme s máslem do pěny, střídáme s rybízovou marmeládou.
Vejce a cukr ušleháme do pěny, vmícháme mouku, do které jsme vmíchali škrob nebo kakao. Nalijeme na pečící papír na plochý plech, stěrkou dobře uhladíme povrch a dáme péci asi na 8 – 10 minut do předem vyhřáté trouby.
Oba piškoty necháme vychladnout.
Skládání:
Základní plocha – pruh 10 cm (je možné ale užší, 8, event. jenom 6 cm.) Natřeme krémem a necháme položené.
Poté skládáme na sebe střídavě světlý a tmavý piškot, natíráme krémem nebo marmeládou.
Skládáme do výšky 5 cm (polovina základny).
Odkrojíme 5 cm, otočíme tak, abychom viděly jednotlivé pruhy (pruhovaný obdélník) a překrojíme po úhlopříčce.
Vzniknou nám tak dva trojúhelníky, z nichž jeden otočíme tak, aby při přiložení k sobě tvořily právě tu střechu. Natřeme a slepíme k sobě. Položíme na základnu, zadní plochu natřeme krémem a postupně tak skládáme až na konec základny.
Šikmé boky natřeme krémem a překryjeme piškotem. Můžeme ozdobit čokoládovou polevou, kokosem apod. Necháme v ledničce ztuhnout.
Pozn: teoreticky lze takhle poskládat střechu metr i víc dlouhou.
S geometrií v kuchyni si hrála: Jana Macůrková
Tohle máte na zítra, nechce se mi ráno vstávat. Ještě budete mít jeden od Helenky, tenhle týden potřebujeme trochu srovnat naše číslování a tak jste na tom vydělaly 3 recepty navíc. Tu střechu jsem dělala poprvé, tak mi promiňte její nedokonalost. Ale byla výborná a zmizela jak pára nad hrncem.
Kdyż to bylo dobrý, tak na umělecký dojem nekoukám..??