(1246) „Opičí chléb“

Těsto:
400 g hladké mouky,
7 g sušeného droždí,
trochu cukru,
1 a půl lžičky soli,
2 lžíce oleje
275 ml vlažné vody.

Těsto jsem rozdělila na půl ( z jedné poloviny byly „Zelníky s kedlubnou“) a z té druhé poloviny jsem udělala  „opičí chléb“ s česnekem a tymiánem. Těsto jsem rozdělila na 14 malých kuliček, do každé jsem zabalila kostičku tvrdého sýra a každou kuličku jsem pak obalila v oleji s tymiánem a prolisovanými 2 stroužky česneku. Nakonec jsem kuličky vyskládala do malé teflonové formy na bábovku a upekla v troubě.

Recept poslala: Květa Batková
Foto ilustrační.

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

22 komentářů: (1246) „Opičí chléb“

  1. Vera M. napsal:

    Teeeda, to je hodně zajímavý recept ?. Mám moc rada tymián. Pro mě určitě méně česneku ( můj problém ). Neumím si to úplně představit, opici chleba neznám, ale už vím, čím překvapim. Super

  2. Jana Macůrková napsal:

    Pro Lakysu – jsou i výjimky, děvče….. Když jsem pracovala na DDM v Mostě, tak nám na veřejně prospěšné práce přidělili taového malinkatýho cikána. A ten byl tou výjimkou, jednak to odpracovat vůbc nemusel, protože jeho družky ten dluh, kvůli kterýmu to měl, zaplatila, ale byl momentálně bez práce a tak dělat něco chtěl. A já šla ráno do práce, projdu vratama, a vidím ho jak se tam statečně ohání v náletových dřevinách mačetou. Tak jsem prohlásila, „tak mám dojem, že tu makáte jak barevnej“…a okamžitě jsem si uvědomila, co jsem prohlásila, a asi to na mně bylo vidět…jak ten se ale rozchechtal, to bylo dílko, málem z té střechy spadnul…

  3. kveta.batkova napsal:

    A když kuličky z tohoto těsta obalíte v másle s cukrem a skořicí, máte rázem sladkou variantu opičího chleba, což je vlastně prapůvodní recept na opičí chléb. Samozřejmě také vyskládat do formy a upéct a pak si každý odlamuje jednotlivé kuličky.

    • BOYE napsal:

      Heleď, tohle se mi líbí! Připomíná mi to moje vaření. A když do toho můžeš dát sýr, tak co do sladký varianty kuličku tvarohu? Nebo kousek jablka? Nebo balit v cukru a třeba kokosu a vrznout něco ještě opičejšího (teď jsou v módě banány 🙂 )? Nebo mák a dovnitř švestku?
      Jen mě tak napadá: Když nasladko, tak asi trochu míň soli, že?
      A ten název, ten se u nás určitě chytí. Jednoznačně odpovídá všem našim jazykovým nárokům – chuťovým i lingvistickým (a jsem ráda, že už nemám ani jednoho pubertálního chlapečka, páč jeden jak druhý by si s gustem přidali ještě předponu 🙂 ).

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Všeobecně nemusím světlé pečivo, ale …. toto zní tak skvěle, že to snad vyzkouším.
    Jen do toho lupnu nějaká semena, abych jako měla pocit, že nebaštím bílou mouku. ?
    A Květuš, pořád jsem přemýšlela, proč do bábovkové formy a už to vím ….. je to jako věneček a odlamuje se, co?

  5. kveta.batkova napsal:

    Jsi šikovná, takhle je to taky príma, ale pravý opičí se naskládá do celé formy, tím myslím i do výšky, prostě kuličky vedle sebe i na sebe, až je plná forma.

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Květuško já vím, jen jsem to zkoušela z malé dávky a navíc nemám malou bábovkou formu, tak jsem to hodila v jedné vrstvě. A dobré to bylo, klobáska do toho pustila šťávičku, semínka chroupala ….. fakt dobrý.

      • kveta.batkova napsal:

        Promiň, nechtěla jsem tě poučovat (vím, že to tak nebereš), jenom jsem to chtěla pro ostatní upřesnit. Hlavně, že chutnalo a o to tady jde.

        • Usmev.na.moji.tvari napsal:

          Neomlouvej se, já to opravdu pochopila. A je dobře, že vysvětlíš tu „opičí dráhu“, já po tomto Tvém receptu a svém pokusu už zvažovala, že vyzkouším malé masové kuličky z mletého obalit v oleji a nějakých bylinkách a naskládám to takto do bábovkové formy ….. na pohoštění to bude výborný. ?

          • kvetula.v napsal:

            Myslíš, že se maso nespeče a půjde oddělovat? ?

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Šak píšu, že vyzkouším, ale bude obalené v oleji a nebude moc řídké, když dám do rozpálené trouby, tak by nemuselo. Ale uvidím. Nějak mě to zaujalo, to „miminko“ nějak nemusí mletinu, a když bych to takto vyšperkovala, tak by jí to mohlo chutnat, co?
            Až to zkusím a vyjde to, tak nafotím a pošlu s tím, že další zkouška „opičí dráhy“ ???

  6. Jiřina napsal:

    Deda děvčata, na co vy ještě nepřijdete, určitě to bude dobré jak na slano, tak na sladko.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..