Těsto:
400 g hladké mouky,
7 g sušeného droždí,
trochu cukru,
1 a půl lžičky soli,
2 lžíce oleje
275 ml vlažné vody.
Těsto jsem rozdělila na půl ( z jedné poloviny byly „Zelníky s kedlubnou“) a z té druhé poloviny jsem udělala „opičí chléb“ s česnekem a tymiánem. Těsto jsem rozdělila na 14 malých kuliček, do každé jsem zabalila kostičku tvrdého sýra a každou kuličku jsem pak obalila v oleji s tymiánem a prolisovanými 2 stroužky česneku. Nakonec jsem kuličky vyskládala do malé teflonové formy na bábovku a upekla v troubě.
Recept poslala: Květa Batková
Foto ilustrační.
Teeeda, to je hodně zajímavý recept ?. Mám moc rada tymián. Pro mě určitě méně česneku ( můj problém ). Neumím si to úplně představit, opici chleba neznám, ale už vím, čím překvapim. Super
Věrko, ty jsi koukám taky dobrá sůva, já to dala s tím, že už nikdo na Bramborku nejde a že to máte na ráno.
Prosím té, z vážných důvodu jsem vypila dvě malé plechovky energy nápoje. Jeden dopoledne cestou na Slovensko a druhou odpoledne cestou zpátky. Protože to nikdy nedělám a ani prášky na bolest moc neužívám, raději se trapim jako blbec, všechno na mě účinkuje dvakrát ?. Tak teď nedobrovolně bdim. A co nevidím? Super recepice
Tak tyhle blbosti raději nedělám, vzhledem k tomu, že já reaguji na léky také hodně nepřiměřeně, navíc nepiju ani kafe, tak mě by energeťák asi zabil. Já si dala po obědě chvilku klídek, než mně zase poslouchaly nohy (dělám na zahradě jak barevná) a tak teď sedím na počítači, poslouchám Greenhorny a píšu recepty.
Dobre TY ?
Jani, nechci rejpat, ale když makáš jako barevná, znamená to, že neděláš nic??
?? ….nedalo mi to..
Pro Lakysu – jsou i výjimky, děvče….. Když jsem pracovala na DDM v Mostě, tak nám na veřejně prospěšné práce přidělili taového malinkatýho cikána. A ten byl tou výjimkou, jednak to odpracovat vůbc nemusel, protože jeho družky ten dluh, kvůli kterýmu to měl, zaplatila, ale byl momentálně bez práce a tak dělat něco chtěl. A já šla ráno do práce, projdu vratama, a vidím ho jak se tam statečně ohání v náletových dřevinách mačetou. Tak jsem prohlásila, „tak mám dojem, že tu makáte jak barevnej“…a okamžitě jsem si uvědomila, co jsem prohlásila, a asi to na mně bylo vidět…jak ten se ale rozchechtal, to bylo dílko, málem z té střechy spadnul…
Já to nemyslela zle – v práci jsme měli tři, a pracovali pořádně – i když dva z nich vždycky vymýšleli, jak si ještě přivydělat. Ale problémy s nimi nebyly..
A když kuličky z tohoto těsta obalíte v másle s cukrem a skořicí, máte rázem sladkou variantu opičího chleba, což je vlastně prapůvodní recept na opičí chléb. Samozřejmě také vyskládat do formy a upéct a pak si každý odlamuje jednotlivé kuličky.
Heleď, tohle se mi líbí! Připomíná mi to moje vaření. A když do toho můžeš dát sýr, tak co do sladký varianty kuličku tvarohu? Nebo kousek jablka? Nebo balit v cukru a třeba kokosu a vrznout něco ještě opičejšího (teď jsou v módě banány 🙂 )? Nebo mák a dovnitř švestku?
Jen mě tak napadá: Když nasladko, tak asi trochu míň soli, že?
A ten název, ten se u nás určitě chytí. Jednoznačně odpovídá všem našim jazykovým nárokům – chuťovým i lingvistickým (a jsem ráda, že už nemám ani jednoho pubertálního chlapečka, páč jeden jak druhý by si s gustem přidali ještě předponu 🙂 ).
No té soli tam samo do sladké varianty dávám jenom špetku, to mi uniklo. No a v podstatě se dá vyzkoušet vše, co má kdo rád. Já tu sladkou variantu pro sebe moc nedělám, nesmím to jíst, ale pro děti je to fajn a třeba i s kostičkou čokolády.
Škoda žes to nenafotila.
Všeobecně nemusím světlé pečivo, ale …. toto zní tak skvěle, že to snad vyzkouším.
Jen do toho lupnu nějaká semena, abych jako měla pocit, že nebaštím bílou mouku. ?
A Květuš, pořád jsem přemýšlela, proč do bábovkové formy a už to vím ….. je to jako věneček a odlamuje se, co?
Žádný s….. mladá paní, již jsou hotové a na čekačce před troubou. ??
Jsi šikovná, takhle je to taky príma, ale pravý opičí se naskládá do celé formy, tím myslím i do výšky, prostě kuličky vedle sebe i na sebe, až je plná forma.
Květuško já vím, jen jsem to zkoušela z malé dávky a navíc nemám malou bábovkou formu, tak jsem to hodila v jedné vrstvě. A dobré to bylo, klobáska do toho pustila šťávičku, semínka chroupala ….. fakt dobrý.
Promiň, nechtěla jsem tě poučovat (vím, že to tak nebereš), jenom jsem to chtěla pro ostatní upřesnit. Hlavně, že chutnalo a o to tady jde.
Neomlouvej se, já to opravdu pochopila. A je dobře, že vysvětlíš tu „opičí dráhu“, já po tomto Tvém receptu a svém pokusu už zvažovala, že vyzkouším malé masové kuličky z mletého obalit v oleji a nějakých bylinkách a naskládám to takto do bábovkové formy ….. na pohoštění to bude výborný. ?
Myslíš, že se maso nespeče a půjde oddělovat? ?
Šak píšu, že vyzkouším, ale bude obalené v oleji a nebude moc řídké, když dám do rozpálené trouby, tak by nemuselo. Ale uvidím. Nějak mě to zaujalo, to „miminko“ nějak nemusí mletinu, a když bych to takto vyšperkovala, tak by jí to mohlo chutnat, co?
Až to zkusím a vyjde to, tak nafotím a pošlu s tím, že další zkouška „opičí dráhy“ ???
Deda děvčata, na co vy ještě nepřijdete, určitě to bude dobré jak na slano, tak na sladko.
Máš pravdu, fakt je to dobré na oba způsoby.