Na 3 porce
12 ks větších žampionů
50 g šunky
3 vajíčka
olej
sůl
hladká mouka
strouhanka
Žampiony zbavíme nožiček, ty nakrájíme na hodně malé kousky,
podusíme na oleji, přidáme nadrobno nakrájenou šunku a vajíčka.
Směs necháme vystydnout.
Hlavičky žampionů naplníme touto směsí, obalíme v trojobalu a pomalu smažíme do červena.
Příloha: nové brambory, zeleninový salát.
Autorka receptu: Jana Macůrková
tak to jste mě inspirovala, vyrážím někam koupit žampiony. Já ještě ráda dávám do plněných žampionů nivu 🙂 díky
Taky dávám do žampionů nastrouhanou nivu a nakrájenou šunku.
Právě jsem je koupila v Lidlu v akci že se jako budou hodit a vida to jsem se trefila.Budou plněné a přidám i ten sýr a ještě petrtelkovou nať a nové brambory.Juj to bude bašta!
Tak já dosud plnila žampiony směsí jemně strouhaného tvrdého sýra a sardelové pasty s trochou másla , když byla, tak i petrtelka nebo pažitka.. Bude další obměna 🙂
Já plním náplní z cibulky, nožiček (těch žampionových, samozřejmě), bylinek a taveňáku. Jako že ho normálně nejím, tak v té náplni je dobrý. Jinak dál je to stejné.
Ahoj, tak konečně se mi podařilo dostat se k diskuzi. Žampiony jsou dobré s jakoukoliv náplní, i já je nejraději kupuji v Lídlu. U nás v Albertu jsou málokdy pěkné.
U nás málokdy seženu větší žampiony, většinou jsou malé, tak je naplnim směsí šunky a nivy, spojím párátkem vždy dva žampiony a obalím v trojobalu.
No, tak znovu!
Žampiony velké když koupím, tak odříznu nožky, nasekám je na drobno. Pak si připravím iberijský špek, pár plátků, nakrájím na jemné kostičky a během škvaření si pokrájím šalotku nebo cibulku, tu přidám spolu se sekanými nožkami do z poloviny vyškvařeného špíčku. Když je téměř hotovo, dám na proužky pokrájenou šunku. Směs odstavím, vmíchám bylinky dle chuti, přisolím, opepřím….. a naplním s ní žampiony – hlavičky. Vměstnám je do pekáčku, podliju půl na půl bílým vínem a vývarem a dám do trouby. Když se to rozvoní, sypnu sýrem – gouda nebo jakýkoliv tučnější, pro pikantnější chuť niva. A zapnu gril.
Smažené dělám podobně, jako jsou uváděné recepty. I ty párátkem propojené malé hlavičky.
A dělala jsem i plněné mletým masem, dobře okořeněným např. tureckým nebo řeckým kořením……. a pak sypnuté sýrem, také moc dobré.
Nesmí se dávat moc toho vína s vývarem, lepší je kontrolovat a případně dolít. Žampiony i náplň pouští dost šťávy.
Sežralo mi to první komentář, potfora jedna počítačová.