Na přání uvádím recept:
1 – 2 kg pomerančů s tlustou kůrou
1,5 kg želírovacího cukru
Pomeranče důkladně umyjeme v horké vodě a tence oloupeme. Kůru nakrájíme na tenké proužky.,
Pomeranče rozpůlíme. Vymačkáme do mísy šťávu. Doplníme vodou do 2,5 litru.
Zbylou dužinu ponoříme do mísy a necháme přes noc odstát.
Druhý den na prudším ohni asi 2 hodiny vaříme.
Přecedíme. Na každý čtvrt litr přidáme 225 g cukru. Obě složky promícháme, přidáme kůru nakrájenou na tenké proužky a necháme asi 30 minut vařit a během toho vícekrát zamícháme. Hotovou marmeládou naplníme sklenice a pevně je uzavřeme. Během toho, co marmeláda chladne, sklenice několikrát převrátíme, aby se proužky kůry rovnoměrně rozmístily po celé marmeládě.
Pozn: pokud jsou pomeranče hodně sladké, přidáme 1 – 2 oloupané citrony nebo 1
polévkovou lžíci kyseliny citronové.
Pokud chceme marmeládu s hodně velkým podílem ovocné složky, dáme méně vody a víc pomerančové štávy.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Asi tak nějak jsem jí zkusila, byla moc dobrá.
Pak jsem ten recept někam založila a už nenašla, takže jsem ráda, že ho zase mám a rozhodně to zkusím.
Jen malou radu-ta kůra nesmí mít tu bílou část,jinak je to hořké.Jde to docela dobře škrabkou na zeleninu.Pomerančová marmeláda je moc dobrá.
Také ji dělám, ale vykrájím měsíčky tak, aby na nich nezůstala blána. Ještě pak vymačkám zbytky, dám do kastrolu, přidám cukr podle chuti, povařím a na 1 kg přidám 3-4 lžičky citronového pektinu. Horký džem naplním do skleniček, otočím víčkem dolů a nechám vychladnout.
Jednou jsem tu marmeládu koupila v obchodě, ale byla moc sladká. Tento recept zkusím.Pomeranče zatím jsou, jen aby měly dost šťávy