(129) Pomerančová marmeláda

Na přání uvádím recept:

1 – 2 kg pomerančů s tlustou kůrou
1,5 kg želírovacího cukru

Pomeranče důkladně umyjeme v horké vodě  a tence oloupeme. Kůru nakrájíme na tenké proužky.,

Pomeranče rozpůlíme. Vymačkáme do mísy šťávu. Doplníme vodou do 2,5 litru.
Zbylou dužinu  ponoříme do mísy a necháme přes noc odstát.
Druhý den na prudším ohni asi 2 hodiny vaříme.
Přecedíme. Na každý čtvrt litr přidáme 225 g cukru. Obě složky promícháme, přidáme kůru nakrájenou na tenké proužky a necháme asi 30 minut vařit a během toho vícekrát zamícháme. Hotovou marmeládou naplníme sklenice a pevně je uzavřeme. Během toho, co marmeláda chladne, sklenice několikrát převrátíme, aby se proužky kůry rovnoměrně rozmístily po celé marmeládě.

Pozn: pokud jsou pomeranče hodně sladké, přidáme 1 – 2 oloupané citrony nebo 1
polévkovou lžíci kyseliny citronové.
Pokud chceme marmeládu s hodně velkým podílem ovocné složky, dáme méně vody a víc pomerančové štávy.

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: (129) Pomerančová marmeláda

  1. Katyp50 napsal:

    Asi tak nějak jsem jí zkusila, byla moc dobrá.
    Pak jsem ten recept někam založila a už nenašla, takže jsem ráda, že ho zase mám a rozhodně to zkusím.

  2. IvaC napsal:

    Jen malou radu-ta kůra nesmí mít tu bílou část,jinak je to hořké.Jde to docela dobře škrabkou na zeleninu.Pomerančová marmeláda je moc dobrá.

  3. Devětapadesátka napsal:

    Také ji dělám, ale vykrájím měsíčky tak, aby na nich nezůstala blána. Ještě pak vymačkám zbytky, dám do kastrolu, přidám cukr podle chuti, povařím a na 1 kg přidám 3-4 lžičky citronového pektinu. Horký džem naplním do skleniček, otočím víčkem dolů a nechám vychladnout.

  4. Jiřina napsal:

    Jednou jsem tu marmeládu koupila v obchodě, ale byla moc sladká. Tento recept zkusím.Pomeranče zatím jsou, jen aby měly dost šťávy

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..