(1335) Pražské koláčky

0,5 kg hladké mouky,
špetka soli ,
10 dkg cukru písku,
2 žloutky,
0,25 lt mléka vlažného,
5 dkg kvasnic,
1,5 dcl rozpuštěného másla nebo oleje
Zaděláme vláčné těsto, po vykynutí uděláme bochánky  (měla jsem jich 40 ks), dáme na plech a asi 15 minut necháme ještě kynout. Potřeme vejcem a posypeme drobenkou  — skořicovou nebo ořechovou .
Pečeme při 180 st. do zlatova.
Po vychladnutí rozkrojíme a plníme pudinkovým krémem.

Krém:
1 lt mléka,
4 sáčky vanilkového pudinku,
trochu vanilkového cukru,
6 – 8 lžic cukru,
Svaříme a do vlažného zašleháme 1 máslo nebo Zlatou Hanou.  Plníme koláčky, dala jsem do poloviny na střed zavařeninu, ale nemusí být.

Recept poslala: Helenka Vojtová

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

23 komentářů: (1335) Pražské koláčky

  1. Jana Macůrková napsal:

    Já mám tenhle recept zanesený jako Pražské pudinkáče.

    • sharka.68 napsal:

      za totáče jsem je vozila z Prahy našim, jako svátost,stávala se na ně Pod mosteckou věží fronta a jmenovaly se Straropražské koláče, jeden byl tehdá za 13 kaček, ale měl 20 cm v průměru. a excelentní náplň..tvaroh šlehaný s pudinkem a smetanou, na vrchu byla skořicová drobenka…

      • kveta.batkova napsal:

        U nás na Žižkově v Praze se tyto koláče prodávali v obyčejné pekárně, které jsme říkali „U Jiřinky“ dle jména paní prodavačky. Jmenovaly se „Pražský koláč“ a ten krém byla dle mého soudu (už je to nějakých 50 let zpátky) smetana nebo šlehačka rozmíchaná s pudinkem, nebo máslovo pudinkový krém. Tvaroh tam myslím nebyl, ale ruku do ohně bych za to nedala. Ano měl v průměru asi 20 – 25 cm a stál asi těch 13 korun. Byla to mňamka veliká. Jo a nahoře byla drobenka se skořicí.

        • vojtovahelena napsal:

          Tvaroh do toho krému nepatří, opravdu je to máslovopudinkový krém. Z dobrého vanilkového pudinku a ještě přidat vanilkový cukr / dělám si ho sama z lusku /, nemá chybu. Koláče se dělají o větším průměru , a krájí na výseče. Ty menší jsou jako dezert lepší k podávání.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Tuhle jsem si ho koupila – a už to nebylo ono. Možná to teda zkusím doma 🙂

  3. Vera M. napsal:

    Tohle fakt neznám, jako první se mi líbí na obrázku, že se ti nevytvořily tzv. Honzíkovy buchty, ale zůstaly ti pěkně kulaté… Lakys asi potvrdí, že tato dobrota k nám do černé Ostravy asi nedorazila …

  4. jarybarka napsal:

    Ty se úplně smějou.nádhera.a s tim krémem to musí být úplná mana.??

  5. Jiřina napsal:

    Koláčky vypadají nádherně, u nás je taky neznáme. Jak píše Věruška, koblihy plněné krémem ano, ale takové kynuté koláče, po upečení rozříznout a plnit krémem, to taky neznám. Moc mě to láká upéct a vyzkoušet, nebude to suchá buchta, ale ten krém těsto krásně zvlhčí a skořicová drobenka, za mne 1 s hvězdičkou. 🙂

  6. henriet13 napsal:

    Opravdu 50 g kvasnic? Není to na půlkilo mouky nějak moc? Ale dala bych si, já kynuté moc ráda 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..