0,5 l ocet,
1,75 l voda
přípravek na nakládání okurek Deko
(může být i jakýkoliv jiný, ale bez cukru!
Spolarin
okurky v množství více než malém
Uvaříme nálev z Deka podle návodu, necháme zcela vychladnout. Pokud chceme okurky sladší, přidáme Spolarin nebo jiný přípravek na doslazení, ne však cukr. Omyté okurky naskládáme do sklenic a zalijeme. Pevně zavíčkujeme a je hotovo. Necháme v chůadu asi 2 – 3 týdny ležet. Okurčičky jsou krásně křupavé a pevné.
Recept mi poslal: Petr Zeman
Okurky
Čistě je opereme a necháme osáknouti. Do kamenného hrnce dáme 2 díly silného vinného octa, 1 díl vody, 3 hrsti soli, hrst pepřových zrnek, 10 zrnek nového koření, půl hrsti kmínu, špetku papriky a asi 2 hřebíčky. Vše necháme dobře povařit, pak odstavíme a necháme vychladnout.
Do láhve narovnáme vrstvu osáklých okurek, vrstvu višňového listí, kousek kopru, vinné listí, opět okurky, a tak pokračujeme, až je láhev plná. Navrch dáme vrstvu zelené smíšeniny (vinné a višňové listí, kopr) a několik koleček křenu, aby se okurky nekazily.
Nyní nalijeme na ně vychladlý ocet, láhev pevně ovážeme měchýřem nebo pergamenovým papírem a postavíme do sklepa na chladné místo. Okurky nesmíme přenášet, ani jimi pohnout. Asi za 1 a půl měsíce jsou uleženy. Za tu dobu nejdříve se mohou jíst.
zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Ty lahve postavené v tzv. černé kuchyni u prababičky vidím ještě teď. Já osobně tento recept nikdy nezkoušela ale vím že je tak starší hospodyně nakládaly. V hospodě kam jsem chodila dědovi pro “ točené “ jsem dostávala okurku od cesty, ha,ha. Velká láhev stála na výčepu a u ní dřevěné kleště , mohla jsem si sama vybrat kterou chci. No to je daleká minulost a nostalgie. Dneska by nás hygienici hnali , co ?????
Vzhledem k tomu, že moje původní profese je geolog, tak se často chechtám – o každém geologovi se říká, že musí mít v sobě kus prasete, jinak by v přírodě nepřežil.
Přepošlu to synovi – ten bude nadšenej!!
Helenko já pamatuju láčenky ze sudu v maličkém „koloniálu“u nás „za rohem“ to bylo v polovině minulého století…vynikající.
Ne, močáky tahané dřevěnými kleštěmi rovnou z lahve se daji na kterémkoliv trhu koupit dodnes.
Do Deka nakládal okurky tatínek – na jedno Deko 16 kpeciček cukerínu. Do 3 l. lahví, nahoru „dřevíčka“ a celofán. Já to pak jako mladá hospodyňka dělala podle něj, jen už do sklenic a pod víčka. Nezapomenu, jak jsem jednou neměla nálev úplně vystydlý a okurky mi zkvasily (pak už jsem si na to dávala pozor). Tehdy jsem byla poučena, že když okurky trochu popíchám a zaliju teplým nálevem, mám za pár dní rychlokvašky.
Teď už hodně let zavařuju do Dianovy, okurky mají jemnější chuť než z Deka. Do Deka dávám červenou řepu .
Pokud dostanu nějaké okurky ze zahrádky, zkusím zavařit podle Úsměvky. Má je dobré a nálev mi je sympatický i tím, že se to sype a lije rovnou do sklenice, nic se předem nevaří a není problém kam se zbytkem nálevu. Kupovat letos nebudu, máme ještě zásobu. 😎
Já nebudu kupovat taky, jednak mi ještě něco zbylo, jednak mám svoje a jednak jsem viděla cenu v obchodech…
Když svoje nemám, musím koupit. Když jsem se stala bezzemkem a došly vlastní zásoby, koupila jsem si sklenici v obchodě. Jak jídlo nevyhazuju, ty okurky letěly. Byyla jsem poučena, že prý to jistě byla špatná značka. No spočítala jsem si, že i když na trhu nebo u silnice od pěstitelů hezké čerstvé koupím, vždycky to vyjde levněji než kupovat zavařené. A hlavně ta chuť!!!?
Óóóóóó, děkuji Ti ?
Máš pravdu, je to ideální pro ty, kteří mají sazenice na zahrádce a zavařují průběžně podle toho, jak dorůstají. Nic se nemusí skladovat, nic uchovávat, prostě se to jen nahází do sklenic a zavaří – někdy 2 sklenice, někdy 3, je to jedno.
A fakt jsou křupavé a jedlé i za rok či dva, pokud vydrží ???
Manžel kdysi přivezl malinkaté okurčičky – byla jich plná vana. Než jsem to očistila a zavařila, padla na to tři odpoledne. Žádná láhev se nezkazila,? okurky byly pěkně křupavé a rychle mizely.. Deko, Nova a „zaručený“ znojemský recept. Dnes bych takové množství už nedělala.?
Mně letos zavařuje známý výměnou za okurky (přebytky) Já potřebuju tak 20 sklenic a mám okurek tak na 50, zbytek mu věnuji za práci. To je dělba práce, co?
Také jsem to zažila a již nikdy více. Dokonce jsem si jedenkrát urvala buben v pračce (automatce, vrchem plněné), páč mi tenkrát někdo poradil, že vyper je v pračce na 30 st. ….. Teď už dělám na 3x, vždy max. po 10 kilech.
Ale dnes jsem na to vzdechla, když jsem viděla foto Czákové, jak zavařovala xx kg během pár dní.
I já mnoho let zpátky zažila to samé. Půl vany, kartáček na ruce a už jsem jela (mamíííí , já se ci koupááát) . Práce šílená, ale rodina byla velká, tak se zkonzumovalo. Teď nám stačí tak 7-10 kg. A to ještě zbyde na další rok (ale co kdyby byla neúroda že? )?
Já udělala to samé plná vana kartáček sklenice hodiny práce.pak jsem se zařekla,že to už nikdy.Kupuji hotové.Vím že je to drahé ale moje spotřeba není velká.
Když mně jde o tu chuť. Pokud víš, které jsou dobré, proč ne?
DĚVČATA MÁME TU RECEPT S ČÍSLEM 1300!!!
No joooo… Jde se slavit!!! ?
Slavit jo, ale za mne dneska ne. Deko neberu … a nakládačky s umělým sladidlem jsou u nás brekeke 😉
Taky Deko nee, dělám si svůj vlastní nálev, ale umělé sladidlo dávám napůl s cukrem.
Delam to stejne….
Taky se sladidlem nehraju. Hnufný pachutě ze Spolany…
Tak dnes 40 kilo okurek se čtyřma harantama za krkem. Dcera a manžel statečně pomáhali, takže pohoda. Nálev vlastní, s cukrem.
Nejvíce jsem dělala 20 kg najednou, to jsi teda silena a všechno do sedmicek? Kolik jich teda bylo? Panenko skákavá nebo co se to říká, holky já nějak nezvladam to vaše tempo ????
Jj, všechno do sedmiček a je jich něco přes stovku. Toto je naše běžné množství. Z loňska zbylo sedm sklenek. ? A abych tě ještě trochu pošťouchla, největší množství bylo 70 kilo, fakt, nekecám.? Tenkrát byla nadúroda a nikdo je nechtěl. Ráno jsme s dcerou začaly a večer bylo hotovo. Jo, ale to jsem byla o patnáct let mladší.?
Tak jeden rok se nám taky urodilo, sklenic bylo přes stovku taky, ale postupně. Najednou si to nedokážu představit.
Jó, když jsme byly o patnáct let mladší, zvládly jsme toho víc. Dnes už to není co bývalo, a nebo má den míň hodin :-).
Já dnes byla na borůvkách, tedy tak mrňavý jsem snad nikdy nesbírala. S hřebenem to šlo dost bídně. Nicméně, mise splněna. Zítra budou borůvkový knedlíky a koláč. Zbytek půjde do mrazáku, aby se měla zima na co ptát ;-). Bylo tam ale spousta brusinek, ty já ráda, moc ráda, takže pokud mě přestanou bolet záda, asi zítra vyrazím. A ty jsou kupodivu velké.
Hele, pošli borůvky. Mně bude zima nadávat, my nejsme borůvkový kraj… Legrace. Já ale když něco dělám, tak najednou. Postupně mě to nebaví. A souhlas. Dřív bývaly dny rozhodně delší. ?
A byla k nim ještě noc ;-).
?