(1302) Mozečková polévka

vepřový mozeček
kosti na polévku
60 g máslo
60 g hladká mouka
sůl
vepřový vývar
100 ml smetana
1 ks žloutek
1 hrst zelená nať (petrželková)

Uvaříme z kostí (řídkých) a kořen. zeleniny polévku. Měkkou zeleninu drobounce usekáme do procezené polévky, zahustíme ji světlou jištičkou. Mezitím odžilkujeme mozeček, vepřový nebo telecí, udusíme jej na másle a cibulce a zavaříme potom do polévky. Necháme ještě čtvrt hodiny povařit. Pak polévku podáme s osmaženou houskou.

Pozn: já jsem polévku rozmixovala a zjemnila trochou smetany.

zdroj historického receptu:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.

Vyzkoušela: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (1302) Mozečková polévka

  1. Vera M. napsal:

    Já teda sním úplně všechno, miluju mořské živočichy, plicka, býci žlázy .. ale mám obavu, ze tohle je asi moc, mozeček na chlebu jako vajecina s cibulkou a kminem = ok, ale jako polivku….to fakt nedám

  2. jarybarka napsal:

    Já mozeček rada a s krutony bych si ji urcitě dala.

  3. Vera M. napsal:

    Mimochodem, kde tak koupit mozeček? Jen neříkej vašeho soukromnika .. já jsem pátrala a teda bezúspěšně . Kdysi byly v Ov vyhlášené “Martinovske” prodejny, tam bylo úplně všechno, dokonce tehdy neznáma Lička. Pak už zmizel z pultuuuu..

  4. IvaC napsal:

    Myslela jsem, ze se mozecek uz neprodava…..

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..