vepřový mozeček
kosti na polévku
60 g máslo
60 g hladká mouka
sůl
vepřový vývar
100 ml smetana
1 ks žloutek
1 hrst zelená nať (petrželková)
Uvaříme z kostí (řídkých) a kořen. zeleniny polévku. Měkkou zeleninu drobounce usekáme do procezené polévky, zahustíme ji světlou jištičkou. Mezitím odžilkujeme mozeček, vepřový nebo telecí, udusíme jej na másle a cibulce a zavaříme potom do polévky. Necháme ještě čtvrt hodiny povařit. Pak polévku podáme s osmaženou houskou.
Pozn: já jsem polévku rozmixovala a zjemnila trochou smetany.
zdroj historického receptu:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Vyzkoušela: Jana Macůrková
Já teda sním úplně všechno, miluju mořské živočichy, plicka, býci žlázy .. ale mám obavu, ze tohle je asi moc, mozeček na chlebu jako vajecina s cibulkou a kminem = ok, ale jako polivku….to fakt nedám
P.S. : Mas naaadherneee “topinky”, přesně takové dělám taky a max takhle jemne opecene, ty hnědé “vylomzuby” nemusím
To byla opečená veka, proto byly tak světlounké. Jinak já na ten recept koukala taky ze začátku nedůvěřivě, ale když jsem mozeček koupila, bylo ho pár korun tolik, že jsem si říkala, proč to nevyzkoušet. A hodně mě to překvapilo, v dobrém. S těmi opečenými kousky veky luxus polévka, velice sytá, k věčeři bez druhého jídla jako dělaná.
Já mozeček rada a s krutony bych si ji urcitě dala.
Mimochodem, kde tak koupit mozeček? Jen neříkej vašeho soukromnika .. já jsem pátrala a teda bezúspěšně . Kdysi byly v Ov vyhlášené “Martinovske” prodejny, tam bylo úplně všechno, dokonce tehdy neznáma Lička. Pak už zmizel z pultuuuu..
Myslela jsem, ze se mozecek uz neprodava…..
Nesmí se prodávat hovězí, prý prot, že se v něm přenáší tzv. nemoc šílených krav.
Věpřový mají u nás celkem běžně (Maso Třebovle), v Kutné Hoře potom je na začátku Kauflandu nějaká masna a ta ho má taky. Myslím, že se sehnat dá a je velice levný, já ho kupuji okolo 25 Kč za kg.
Mám ho fakt rada, hned bych si dala, ale proč nikde není !!