Na těsto
50 g másla
1 lžička cukru krupice
1 špetka soli
1 vejce
100 ml mléka
300 g hladké mouky
Na náplň
220 g ořechů
120 g cukru moučka
120 g másla
moučkový cukr na posypání
Podle originálního receptu patří do koláče náplň z opraženého nemletého máku. Má zvláštní a příjemnou oříškovou chuť a v ústech legračně křupe. Pro někoho ale může být až příliš „divoká“, můžete ji proto nahradit hustší náplní z mletého máku nebo dokonce ořechů. Tady je ořechová varianta tohoto koláče:
Rozpusťte máslo a nechte ho krátce zchladnout. Přidejte cukr, sůl, mléko a vejce a dobře prošlehejte. K směsi prosejte větší část mouky a postupně zpracujte na těsto. Je možné, že nevyužijete všechnu mouku, nebo bude třeba lžíci přidat – výsledné těsto má být měkké, poddajné a nesmí lepit. Opřete se do něj rukama a chvíli ho hněťte na pracovní desce – dobře zadělané se nebude trhat. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte v chladu odležet alespoň půl hodiny, klidně i do druhého dne.
Ořechy nastrouhejte nebo umelte na jemno. Nasypte je do vařícího mléka s kouskem másla a cukrem a svařte na hustou kaši.
Pracovní plochu velmi lehce posypte moukou a odleželé těsto vyválejte na co největší a nejtenčí obdélník. S těstem se pracuje dobře, příliš se nelepí a netrhá, nemusíte mít obavy. Výsledný plát těsta by neměl být silnější než 3 mm a má být velký asi 50 × 45 cm.
Těsto po celé ploše bohatě potřete rozpuštěným máslem. Pomyslně si těsto svisle rozdělte na čtvrtiny: levá zůstane bez náplně, prostřední dvě rovnoměrně potřete asi polovinou připravené náplně a pravá také zůstane bez posypu. Dvě krajní čtvrtiny složte směrem k středu a zakryjte tak jimi náplň. Znovu celou plochu bohatě potřete máslem. Potřete náplní jednu svislou polovinu a druhou přeložte přes ni. Vrch potřete máslem, náplní teď potřete příčnou polovinu a znovu přeložte.
Poskládaný koláč přeneste na plech a znovu řádně potřete máslem. Pečte asi 20 až 25 minut, až povrch jemně zezlátne. Upečený koláč nechte zcela vychladnout, zlehka poprašte moučkovým cukrem a krájejte na menší kousky.
Původní recept má pocházet z Uzbekistánu, ale ořechová náplň je typická pro Turecko. Našla jsem obě varianty. A je jen na Vás, na které si víc pochutnáte.
Pekla: Jana Macůrková
Děvčata, omlouvám se za opožděný dnešní recept, ale od 2 hodin v noci nešlo na Bramboračku připojení, web měl nějaký problém. Takže mě nekamenijte, já za to nemohla.
Jani, my jsme stejne všechny varily až se z nás kouřílo. Já svíčkovou , mňam , ta byla výborná ( knedlík z globusu mi budiž odpuštěn) . No a těch 20 kg okurek včera , prominte, holky, spala jsem jako zabita , jinak v noci strasim
Tak ta ořechová tlama vypadá dóbře? přijede dětičko malé i velké, mohla bych zkusit, i když mě láká i ten mák.
Tak udělej obě, toho těsta je z jedné dávky hodně, jde to rozdělit a jednu udlat s ořechy a jednu s mákem. Jinak u nás se právě rozpoutalo peklo – silná bouřka, hlavně se světelnými efekty a docela silným dešrěm. A to je čtvrt na dvě v noci. Ale já při bouřce neusnu.
Už jsem si opsala tu katlamu makovou a chtěla bych ji udělat s ořechovou nádivkou. Než jsem se k tomu dostala, už je tady v celé své kráse. Když sleduji ten obrázek, tak stále nemůžu přijít na to a pochopit to poslední příčné přeložení. Holt, nějak mi to nedochází.
Já myslím, že Lakysa se tě pokoušela upozornit, že v receptu na ořechovou katlamu máš 220 g máku a ani jeden vořech 🙂
Vořech mi leží u nohou a čeká, jestli něco neopadne od stolu, co by schlemstnul. Ořechy už jsem opravila. To víš ten skřítek, co se jmenuje CTRL+C občas zapomene se uplatnit.
Ořechová katlama je SKVĚLÁ! Když vyšla v recepisech maková, maku nemajíc jsem udělala ořechovou. Tož tak. A prý, kdy budu opakovat?