(1326) Katlama ořechová

Na těsto
50 g másla
1 lžička cukru krupice
1 špetka soli
1 vejce
100 ml mléka
300 g hladké mouky

Na náplň
220 g ořechů
120 g cukru moučka
120 g másla

moučkový cukr na posypání

Podle originálního receptu patří do koláče náplň z opraženého nemletého máku. Má zvláštní a příjemnou oříškovou chuť a v ústech legračně křupe. Pro někoho ale může být až příliš „divoká“, můžete ji proto nahradit hustší náplní z mletého máku nebo dokonce ořechů. Tady je ořechová varianta tohoto koláče:

Rozpusťte máslo a nechte ho krátce zchladnout. Přidejte cukr, sůl, mléko a vejce a dobře prošlehejte. K směsi prosejte větší část mouky a postupně zpracujte na těsto. Je možné, že nevyužijete všechnu mouku, nebo bude třeba lžíci přidat – výsledné těsto má být měkké, poddajné a nesmí lepit. Opřete se do něj rukama a chvíli ho hněťte na pracovní desce – dobře zadělané se nebude trhat. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte v chladu odležet alespoň půl hodiny, klidně i do druhého dne.

Ořechy nastrouhejte nebo umelte na jemno. Nasypte je do vařícího mléka s kouskem másla a cukrem a svařte na hustou kaši.

Pracovní plochu velmi lehce posypte moukou a odleželé těsto vyválejte na co největší a nejtenčí obdélník. S těstem se pracuje dobře, příliš se nelepí a netrhá, nemusíte mít obavy. Výsledný plát těsta by neměl být silnější než 3 mm a má být velký asi 50 × 45 cm.

Těsto po celé ploše bohatě potřete rozpuštěným máslem. Pomyslně si těsto svisle rozdělte na čtvrtiny: levá zůstane bez náplně, prostřední dvě rovnoměrně potřete asi polovinou připravené náplně a pravá také zůstane bez posypu. Dvě krajní čtvrtiny složte směrem k středu a zakryjte tak jimi náplň. Znovu celou plochu bohatě potřete máslem. Potřete náplní jednu svislou polovinu a druhou přeložte přes ni. Vrch potřete máslem, náplní teď potřete příčnou polovinu a znovu přeložte.

Poskládaný koláč přeneste na plech a znovu řádně potřete máslem. Pečte asi 20 až 25 minut, až povrch jemně zezlátne. Upečený koláč nechte zcela vychladnout, zlehka poprašte moučkovým cukrem a krájejte na menší kousky.

Původní recept má pocházet z Uzbekistánu, ale ořechová náplň je typická pro Turecko. Našla jsem obě varianty. A je jen na Vás, na které si víc pochutnáte.

Pekla: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (1326) Katlama ořechová

  1. Jana Macůrková napsal:

    Děvčata, omlouvám se za opožděný dnešní recept, ale od 2 hodin v noci nešlo na Bramboračku připojení, web měl nějaký problém. Takže mě nekamenijte, já za to nemohla.

  2. Vera M. napsal:

    Jani, my jsme stejne všechny varily až se z nás kouřílo. Já svíčkovou , mňam , ta byla výborná ( knedlík z globusu mi budiž odpuštěn) . No a těch 20 kg okurek včera , prominte, holky, spala jsem jako zabita , jinak v noci strasim

  3. lakysa22 napsal:

    Tak ta ořechová tlama vypadá dóbře? přijede dětičko malé i velké, mohla bych zkusit, i když mě láká i ten mák.

  4. a.rena napsal:

    Ořechová katlama je SKVĚLÁ! Když vyšla v recepisech maková, maku nemajíc jsem udělala ořechovou. Tož tak. A prý, kdy budu opakovat?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..