(1336) Pepřáky z cuket

Sháněl se tu recept na cuketové pepřáky. Našla jsem Věrce tohle a ona se do toho pustila 🙂

2,5 kg pevných cuket, které nemají uvnitř ještě velká semena (pokud ano, vydlabejte je)
500 g cibule
2 červené kapie (nebo použijte sklenku vykapaných sterilovaných proužků)
250 ml octa
100 ml rostlinného, chutí neutrálního oleje (ne olivového, chuť by byla odlišná)
2,5 PL soli, 4 PL cukru
1,5 PL pepře (vrchovaté, nešetřete)

Cukety omyjte, odkrojte konce a nakrájejte je na kolečka cca 3 mm silná. Raději cukety nestrouhejte, salát by byl ve finále příliš měkký. Vždy několik koleček srovnejte na sebe a nakrájejte z nich nudličky cca 3×3 mm. Jde to docela rychle, cukety se krájí snadno, takže se tato práce určitě vyplatí a nebudete mít ze salátu kaši.

Cibule rozkrojte na poloviny a nakrájejte na tenké plátky, stejně tak papriky. Vše vložte do nádoby, ve které budete vše míchat.

Zasypte zeleninu, solí, cukrem, pepřem a přilijte ocet s olejem. Vše dobře promíchejte a nechte odstát alespoň 4 hodiny nebo nechte přes noc. Cukety pustí dostatek tekutiny, takže žádná voda se do nálevu už nepřidává.

Před plněním do sklenek ještě jednou důkladně promíchejte, aby se pepř, usazený na dně nádoby,  dostal všude. Naplňte skleničky, obsah lehce zmáčkněte a případně dolijte tekutinu nad zeleninu. Zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 80 °C.

Věrka M. recept trochu modifikovala a píše: „Udělala jsem pepřáky dle tvého nalezeného receptu, ale musela jsem přidat ještě cukr a není to úplně ono, ale je to přesto výborné!! Ta cibulka a pepř, opravdu stojí za to. Polovinu jsme snědli s návštěvou a ještě zbylo na 3 skleničky zavařit.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (1336) Pepřáky z cuket

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Tak – to máte na úterý, já budu ráno SPÁT!

  2. Vera M. napsal:

    Ahoj, kapie jsem tam nedavala, ale v receptu jsou …

  3. Veverka napsal:

    Mohu potvrdit, pepřák byl výborný, dostala jsem také skleničku domu, chutnal i manželovi. Protože máme hodně rajčátek ze zahrady, tak jsem ho ještě osvěžila několika kousky, a také výborný. Věruš díky. ?

  4. Veverka napsal:

    No jo, jaksi se mi nechtělo psát ?, ale sleduji Bramboračku pravidelně ?. Polepším se.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..