1 kg hložinek
1/2 kg cukru (kdo chce žít echt zdravě, nahradí medem)
1/2 l vody
Dejte to všechno do hrnce a na mírném ohni vařte do změknutí. Pak to prolisujte přes síto (na hložinky je staré síto z friťku krátké, ty pecky jsou mrňavý), ochutnejte, eventuálně podle chuti doslaďte a dál vařte na mírném ohni, dokud to nezrosolovatí.
Naplňte do sklenic, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Pokud nepočítáte s rychlou spotřebou můžete ještě zavařit cca 15 minut při 90°.
Ochutnala jsem to a je to vynikající. Vzhledem k piplačce s pecičkama to dělat nebudu.
Haderach
To máte na zítra, přijely kobylky. Omlouvám se za vegetariálnský týden plný darů přírody, ale je to sezónní záležitost a tak se to nabízelo. Pokud přežiju nástup do práce po čtyřtýdenní dovolené, dostanete v úterý nějakou fakt ňamku. (Jo, a ty zatracený hložinky se dají přidat i do pečeného čaje, ovšem obdarovaného pak musíte varovat stran peciček 🙂 )
Spíše stran možnosti získání umělého chrupu…..?, ty pecičky jsou zatraceně tvrdé.
Tak to naložení hložinek do alkoholu bude pro muže rychlejší.
Vypadá to úžasně, určitě to tak i chutná, ale kde to vzít? Nechám si zajít chuť…
Helenko, já jsem za ten vegetýden vděčnááá!!! Co teď musím vařit každý den maso …ne, že bych ho nejedla, ale klidně se obejdu, takže děkuju móc!!???
Nojo, tady rostou hlohy vsude okolo, mohla bych toho narvat tunu…hele, nechces poslat? Zitra bych to jeste stihla nadrbat…
A navíc bys zabavila všechny ty přicestovavší kobylky, co?
vyčůraný 🙂
Já bych se ráda zeptala – není trochu lepší nechat ty hložinky přejít prvním mrazíkem? Docela mne to láká, kdysi jsem vařívala jeřabinovou marmeládu a rosol a trochu mi to chybí. Tohle by mohlo být osvěžující… I když letos u nás bylo tolik meruněk, že jsem zavařila dvě dávky a už jsem se do ní pustila, i když máme doma loňskou
Mám obavu, ža když je necháš až do prvních mrazíků, že při žravosti špačků a kvíčal už moc marmelády neuvaříš…
Mrazem prejit mohou a nemusi. Je pravda, ze pak trochu zesladnou, ale ja jsem u nich ted…v Praze uz se k nim nedostanu 🙂
Teď když jsme se vraceli z Jihlavy, tak nahoře na Vítkovicích nad Ratajema jsem koukala, že u náš hloh ještě zdaleka není zralý. Na mnoha místech je ještě úplně zelený, jinde jen lehce nažloutlý.
Můžu potvrdit, že v Hadérčině okolí je už krásně rudý 😎
A já mám na noc o zábavu postaráno … no zase bude dobrá meducína ??
Tak já až tak za 14 dní, možná dýl. Ale to nevadí, teď tu mám kapie, zítra natrhám ještě mirabelky a potom v září teprve dojde (možná) na trochu hlohu.
Tady uz mirabelky opadaly. Zvlastni..jsem severneji, ne?
A dokonce i vejš 🙂