Hladká mouka
mléko
půl lžičky cukru do kvásku
kostka droždí
2 žloutky
1 vejce na potření
špetka soli
tvrdý sýr (30% Eidam)
šunka
Mléko ohřejeme na cca 40st., přidáme cukr a droždí a necháme vyběhnout.
Přidáme žloutky, sůl a mouku a vypracujeme vláčné hladké těsto, které necháme cca 1/2 hodiny kynout.
Mezitím si nastrouháme sýr a nakrájíme šunku na drobno. Trochu sýra si oddělíme na posypání a zbytek smícháme se šunkou.
Vykynuté těsto rozdělíme na stejně velké kousky (vyválíme na sílu asi 2 cm a rozkrájíme na čtverce). Jednotlivé kousky těsta plníme šunkou se sýrem a tvarujeme jako vdolečky.
Potřeme vajíčkem a lehce posypeme zbytkem sýra. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut.
Inspiraci mi poslala Saša Urb.
Tak holky i s nacpanýma břichama z grilovačky prohlašujou, že tohle by klidně posnídaly. Neposnídaji. Nejsem magor, ale Benjamina si je objednala pro své narozeninové gardenpartyzánky. A to asi vyjde. Jen část jich bude z žita, aby i Dorostenka měla gastrovyžití…
🙂
Místo žita zkus použít ovesnou mouku, pokud ze žitné, nesyp je sýrem, ale potři jen vodou a posyp hrubou solí a kmínem, jako dalamánky.
To ale bude pect neco uplne jinyho, nez co si holky objednaly, zejo…