2 kg fazolových lusků
nálev na okurky
sůl
Fazolové lusky zbavíme podélného vlákna (některé nové odrůdy ho již nemají)
Nakrájíme na kousky cca 4 – 5 cm dlouhé.
Vaříme v osolené vodě až jsou lusky skoro měkké.
Scedíme, naskládáme do sklenic, zalijeme nálevem na okurky a sterilujeme 15 minut.
Co se týká barev – žluté a zelené lusky si svoji barvu při vaření zachovají, tmavě fialové změní barvu na tmavě zelenou.
Použití: příloha k masu, do zeleninových salátů, dušené s bramborem, na smetaně.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Já vím,že by člověk ten mrazák musel nafouknout,ale sterilované fazolky nemám ráda.Právě,že jsem je taky dělala,brrr…….
Já je mám raději než ta zamrazené. Udělám světlou jíšku, přidám smetanu, fazolky, dochutím a rychlá večeře je v pár minutách. Stačí od oběda když zbyde pár brambor. Nebo brambory, majolka, fazolky a je rychlý salát.
Moje babička je dělala jako ty Jani se smetanovou omáčkou ale dávala k nim roštěnku s báječnou šťávou.Máma zase při dávala do smetany kopr a taky dobrý.
Já je takhle dělávala také. A přesně jak píšeš – roštěnka k tomu a brambor. Roštěnku jsem naklepala, potřela hořčicí a nechala lehce nasáknout tak 2 hodiny. Pak obalila v hladké mouce, rychle osmahla a pokud byla roštěnka kvalitní, tak se podávala jako minutka s touto omáčkou, pokud kráva putovala od Stalingradu, což v době bývalé bylo hodně často, tak jsem jí podlila a dusila. A jinak dělám fazolky nakyselo, ale ne sterilované, ale mražené. Přidám cibuli, kuřecí maso, smetanu a trochu zahustím. Je to rychlé a výborné. Mražené fazolky dlouhé mám ráda také jako přílohu k masu – poskládat do „otepí“, převázat prorostlou slaninou, lehce přidat sádlo a vložit na pánvičku nebo pod gril. Ony se tak moc neudělají, ale krásně křupou.
Taky dělám fazolky nakyselo a podávám s vařeným hovězím masem a buď s brambory nebo s plackou z hrubé mouky. Jinak jako přílohu dělám fazolky vařené na páře nebo taky se slaninou na pánvi.
Jj jako přílohu mražené zprudka osmahnout jen do křupavá to je vynikající k rychlému masu.lepší než hranolky.
Taky brrr, ani na kyselo se smetanou – manžel je od vojny nepozře a mně nechutnaly nikdy. Fazolky rádi jen oblanšírované, pak zlehka prohozené na máslíčku se stroužkem česneku nebo se škvarečky z alpského špíčku ?. A musí k tomu být flák masa – to kvůli vyváženosti ?
Mně se osvědčilo předvařené lusky sterilovat v mírně slaném nálevu. Po očištění je ve slané vodě povařím nepřekrájené, nechám okapat a rovné skládám na výšku do sklenic celé, jen všelijak pokroucené překrájím. (Nejen mrazák, ale ani spíž nemám nafukovací a mám dojem, že v té jakoby otýpce se mi jich do sklenice vejde víc.) Ale s tím sladkokyselým nálevem je určitě zkusím. Díky.