2,5 kg oloupané cukety bez měkkého středu se semínky
500 g cibule
500 g červené, tenkostěnné papriky
150 ml octa, 100 ml oleje
30 g soli, 8 g pepře
1/2 kl chilli papriček drcených
170 g krystalového cukru
– vyjde na 10 skleniček o objemu 350 ml
Z velkých cuket oškrábeme slupku, překrojíme a lžící odstraníme měkké středy. Cuketu nastrouháme na hrubo.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné nudličky. Papriku omyjeme, přepůlíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na jemné proužky, přibližně 2 mm x 20 mm (stejně krájejte i cibuli).
Nastrouhanou a nakrájenou zeleninu dáme do mísy a promícháme. Přisypeme cukr, pepř a sůl. Jako poslední přidáme ocet, olej a chilli papričky.
Vše promícháme a ochutnáme. Už v této fázi je to fantasticky chutný salát, který po odležení – cuketa i paprika pustí vodu – můžeme podávat, třeba k pečenému kuřátku nebo ke grilovanému masu.
Část cuketového pepřáku můžete použít jako čerstvý salát a zbytek zavařit.
Mísu se zeleninovým salátem pokryjeme potravinářskou folií nebo alobalem a necháme do druhého dne na ch)ladnějším místě odležet.
Druhý den salát promícháme a naplníme jím připravené, čistě umyté sklenice. Okraje sklenic otřeme papírovou utěrkou a víčka uzavřeme. Sterilujeme 15 minut při teplotě 80-90 °C.
Recept mi poslal Petr Zeman a protože se přeci jen trochu liší od původního, tak jsem to nechala v původním znění.
Protože zítra ráno jedu brzy do Jeseníků, tak dávám recept už teď. V neděli se pokusím zadat přímo v Jeseníkách, pokud to nepůjde, tak budete mít recept až pozdě odpoledne až se vrátím. A nezlobte tady!!!
Pche…kocour nebude doma, myši budou mít pré!?
To musím vyzkoušet, udělám z jedné cukety a sním nacerstvo. Zda se mi to na takové množství malinko soli , ale uvidi se
Taky to vyzkouším, vypadá to dobře a dobře bude i chutnat.
Dostala jsem od sousedky (83 let) cuketu s receptem jak si ji naložit.
Cuketu jsem oloupala , podélně rozkrojila na osminky – byla dost tlustá- vykrojila jadřinec a nastrouhala na slabé plátky.
Na 1 kg cukety přidala 200g cibule na plátky (rozpadá se na proužky) , asi 200g kapie taky na proužky, několik chilli papriček (při prvním pokusu to byly 2 pálivé papriky co prodávají balené v Lidlu – tady záleží, jaký stupeň pálivosti kdo rád) hodně na jemno pokrájených a 1 polévkovou lžíci soli. Promíchala a nechala 3 hodiny odležet.
Pak jsem přidala 1,5 polévkové lžíce cukru, 1 kávovou lžičku pepře, 1oo ml octa a 50 ml oleje.
Při promíchávání mi chodil vrchní ochutnávač ochutnávat, takže nevím, kolik by z toho bylo skleniček. Něco se snědlo hned, – je to opravdu moc dobré! – něco jsem zavařila. Pro nás mám ve sklepě jen jednu sklenici, zbytek jsem rozdala. Ale včera jsem dostala ještě 2 cukety, tak si snad i pro nás zavařím 😎
A neměla jsi to nafotit a poslat? Nechci Ti do toho kecat, ale víš jak
No ono je to všecko hodně podobné – oproti první variantě , co sem dala Hadérka, je to jen o trochu pikantnější těma feferonkama a barevnější kapií. Babinka mi to dala až když jsem jí říkala, že tu máme recept na ten pepřák – pak si vzpomněla, že má z dřívějška recept, že dokud děda žil, tak to dělala a bylo to moc dobrý. Tak jsem udělala a i jí dala… Ale kdybys viděla chlapa, jak kolem mne (té mísy se salátem ) se lžící kroužil ? 😎
Jak hejno vos či sršní, ale s tím, aby na něj něco zbylo, dovedu si to představit. Občas to u nás vypadá podobně. Vzpomínám si na mého tátu, který nesbíral jiné houby než hřibovité, a já jednou udělala guláš u bedel, to byl cvrkot, aby na nás něco zbylo…..
JE to dobry!!!
Já jsem si zatím tenhle recept stáhla do Kuchatky4, pokud budeš posílat s fotkou, prosím pod názvem „Nakládaná cuketa sousedská“, ať v tom nemám binc a nedám to jako VZK třeba za dva roky.