½ kg pevných hub
pórek,
olej
sojová omáčka
2 žloutky
½ lžičky cukru
lžička mletého zázvoru
solamyl, sůl
Houby nakrájíme na velké kusy a povaříme ve slané vodě asi 5 – 8 minut.
Ocedíme a propláchneme studenou vodou.
V misce smícháme sojovou omáčku, cukr, sůl, žloutky, zázvor a solamyl a do směsi naložíme houby. Necháme přes noc v ledničce.
Na hlubší pánvi rozehřejeme olej, do něj přendáme směs z misky a pomalu dusíme. Pozor na připalování, je třeba důkladně míchat. Přilijeme asi 1 dcl vařící vody.
Po 5 minutách přidáme na tenká kolečky nakrájený pórek (rozpadne se na nudličky) a ještě asi 5 minut dusíme.
Podáváme s rýží.
Pozn: v původním receptu nebyl zázvor, a čína byla chuti nevýrazné. Tudíž jsem se podívala na své recepty číny a přidala trochu zázvoru. A bylo to hned o něčem jiném.
Experimentovala: Jana Macůrková
Mas tam 2x sojovou omacku 🙂
A to ji nemůžeš vymazat, osobo?
Nemůže, je to Tvůj recept, tak Ti tam přece nikdo nepoleze.
My se s Haderach nůžeme zastoupit, to že to jde z telefonu, byť chytrého blbě, mne nenapadlo.
Z telefonu blbe…. 😉
Vypadá to zajímavě.Jen bych tam asi chtěla mít víc zeleniny a té ne moc udušené.
Ten pórek je tak akorát, taky jsem si myslela, že to bude „chudé“, ale po vyzkoušení jsem opravdu pouze přidala ten zázvor. Navíc se ten pórek dusí jen někoik málo minut (tak do 3 – 5 minut, takže zůstane křupavý a není rozblemcaný. Já ani do klasické číny víc zeleniny nedávám.
Pár hub dorazilo, dnes vepřové na houbách.
Tohle bych taky mohla vyzkoušet, ale jsem moc zezleninová, tak tam určitě nějakou propašuju. Holt budu babicovat….
U nás v širším okolí pořád lesy houboprosté – lidi bloumají s košíkama a nadávají…
Recept vypadá zajímavě – může se zařadit do kuchařky – Houby 100x jinak ? a uložit na lepší časy.
Jen bych měla dotaz : stojí tam lžička mletého zázvoru
solamyl, sůl
1/2 lžičky zázvoru
ten druhý zázvor je míněn „živý“?
To nic, jednu blbinu jsem šla vymazat a druhou jsem vyrobila. Já jsem teď nějaká unavená, včera jsem málem omlátila našemu mladýmu o hlavu pánvičku na palačinky, když na studený olej nalil těsto a to se samzřejmě dokonale připálilo, předevčírem jsem se dohadovala s Vlastikem, jakže bude ty dlaždice venku lepit (připadal mi logický jiný způsob – dneska to stejně tak dopadlo a předělává to)….tak nevím, když tu budu vyrábět nějaký koniny, tak mně prosím pište na mail a ne sem, že jsem bubá….
Talířek vypadá nádherně a jistě tak bude chutnat. U nás jsou houby jen sušené, nebo mražené. Ale čerstvé jsou čerstvé, snad někdy. 🙂
Jiřinko! Baštit se má ta čína, né talířek…nebo je to jinak? Jestě se kouknu..
Jasně, talířek je taky krásný, ale to co je v něm vypadá jako květinka, to mně napadlo prvně jak jsem fotku uviděla. Na to musí dostat chuť každý.