(1369) Domácí steakové koření

mrkev, pastinák
šípky, petržel, mrkev
————-
koriandr  – dost,
hořčičné semínko
pepř (čtyř barev),
římský kmín
sušený česnek, sušená cibule mletá
paprika hrubě mletá či drcená –  sladká i chilli nebo uzená
drcený či mletý kmín

Základ je mrkev,  pastinák a šípky zhruba ve stejném množství, petržel (té už míň). Mrkev by měla být z domácího zdroje, ta ze super – hyper je po usušení bez chuti , bez barvy a bez zápachu.

Vše se očistí, umyje, osuší, rozdrtí v sekáčku a pak se usuší (na slunci, v sušičce). Drtit  se musí  za čerstva, opačně (usušené) už to nejde. Šípky je dobré zpracovat v den trhání, změklé se špatně sekají.

K tomu přidávme sůl a koření dle možností a momentální nálady,  drcené  v hmoždíři nebo mleté na kafemlýnku,  můžeme přidat  i lahůdkové droždí nebo sušené pomleté houby (s těmi jen opatrně).

Použití:  nejen na maso, ale třeba i na francouzské brambory, do polívky jako vegeta…

Recept od adela.adale se mihnul v komentářích, které nám systém potom sežral – nestačila jsem ho vytáhnout, tak jsem o něj autorku poprosila. Všimněte si, že se tam píše „koření dle možností a momentální nálady“ – takže než začnete huhlat kvůli koriandru a římskému kmínu – klid, prostě ho tam nedávejte. Ovšem pokud někdo používá Deko – tak v tom je koriandr taky a není tam vůbec cítit. Takže – alou na šípky a žádný výmluvy, rostou i ve městech 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

38 komentářů: (1369) Domácí steakové koření

  1. Jana Macůrková napsal:

    Na šípky se chytám, ale na sušení na zimu na čaj. Tak to možná spojím v jedno. Těch pár šípků klidně obětuji, je jich tady všude v okolí tolik, že jestli to skutečně signalizuje tuhou zimu, tak se máme na co těšit.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Proč? Takhle mi to nepřijde přehledný… alespoň ty základní suroviny by měly zůstat ve sloupečku a ne takhle zdrcnutý.

  3. adela.adale napsal:

    Pokud se do toho někdo pustí, tak ještě k šípkům: pro tohle si vybírám jen ty největší, napřed očistím stopky a bubáky, šípky opatrně ostrým nožem přepůlím, a pak už v gumových rukavicích obrácenou lžičkou vyberu semínka. Dobře propláchnout, usušit v utěrce a posekat v sekáčku. Práce je to šílená, ale výsledek potom za to stojí…

  4. lakysa22 napsal:

    Šípky na šípkovou omáčku mi snad i letos natrhá snacha – tady kolem dokola nic..
    Jen tu domácí mrkev budu muset někde vyprosit…

  5. sharka.68 napsal:

    na steak patří jen čerstvě namletý pepř a sůl a tenoučká vrstvička oleje….

    PS: než mne ukamenujete, prošla jsem si kurzem na steaky na Mitrově – chovají tam black anguse a tam jsem pochopila, proč jen pepř a sůl…ten výbuch skvělý chuti v hústech, to se nedá popsat…
    dát si k hotovému steaku následně dip nebo omáčku s tímto kořením , to je jiná…

  6. IvaC napsal:

    Mitrov, okres Zdar nad Sazavou, kraj Vysocina…..

  7. Haderach Kwisatz napsal:

    Zitra recept pozdeji. A rovnou vam rikam … pripravte si atlas rostlin a nuzky 🙂 🙂 🙂

  8. Haderach Kwisatz napsal:

    Nikdy bych neuvěřila, že to tady může sklouznout k něčemu tak ubohýmu. Pusť si, Jano, Pyšnou princeznu…“Ševce, nad nikým se nepovyšuj a před nikým se neponižuj.“ Ty o mně NIC nevíš. Neznáš moje zájmy, záliby, nevíš, co dělám ve volném čase. Možná přepisuju Mattioliho herbář, možná studuju Voynichův rukopis, možná si přivydělávám jako nájemnej vrah…
    Končím! Dlouho si nechávám ledacos líbit, protože mi tu bylo dobře, ale všechno má své hranice. Až si najdeš mého nástupce (navrhuji BOYE), ať se mi ozve, pošlu mu recepty, co tu ještě mám. Sbohem.
    .. a děvčata, pokud byste mi ještě něco chtěly, tak mailem. Helena

  9. kvetula.v napsal:

    ???
    A já se těšila na rady babky kořenářky
    ????

  10. BOYE napsal:

    Jejdamane. Tady se to tedy veze. Člověk vás nechá chvíli bez dozoru a… A vůbec to nejni veselý. Skřípe to tu čím dál častěji, ale dneska asi došlo k něčemu zásadnímu. Myslí mi to pomalu, protože mám udatnou chcípavku, přístup na net omezený, monitor po smrti a tady kráčí dějiny dobrýho projektu, který nakonec uhyne jen proto, na světě roste hodně lupení, který někdo dokáže pojmenovat víc a někdo míň?
    A protože je mi fakt bubě, tak dám průchod myšlenkám bez autocenzůry. Tedy bez servítků: Pokud jde o Bramboračku, je mi úplně jedno, kdo má jaký titul, kdo co vystudoval, nevystudoval, nedostudoval. Všechny tituly jsou mi zcela u řiti. Mě zajímá, kdo a co a jak vaří. Takže pokud profesorka doktorka Zorka Horká bude mít pocit, že vaří líp, než pomocná dojička Mánička jen proto, že má titul, musí mi to dokázat… a ne mi ukazovat diplom.
    Je nás tady spousta, ale pokud dojde na diplomy, mává se tu pouze jediným. A že to začne zasahovat i do receptů, je pro mě opravdu šeredným zklamáním.
    Doufala jsem, že se zítra pobavím nad nějakou haderčí šíleností, asi to nedopadne a tudíž je mi úplně šumák, kolik kdo zná kytek. Já jich znám dost (včetně parkových kultivarů) na to, abych nevařila z jedovatejch. To mi stačí. Doufám, že i vy ostatní to máte stejně.
    Před pár dny jsem se málem udusila. Pod dojmem tohoto zážitku a toho, co tu pozoruju, mám pro Bramboračku vzkaz: Jsou jen dvě cesty, milá polífko. Buď se začni dobrovolně, ale hned, léčit/uzdravovat, nebo velmi rychle začneš být nepoživatelná a tudíž nejspíš umřeš. Druhá cesta je neléčit a neuzdravovat. Pak ti přeju, ať agonie netrvá dlouho, protože je to škoda času i práce…
    Jo, chce to odvahu. Resuscitace je nepříjemnější, než euthanasie. Ovšem tu druhou neuznávám. Pokud jde o mě, pomůžu ráda s resuscitací. Ale budou praskat žebra.

    • Jana Macůrková napsal:

      Jak jsem psala výše, nad nikoho se nepovyšuji, diplom jsem pokud možná neukazovala nikdy, titul nemám ani na občance. Bramboračku táhneme s Haderach 2,5 roku. Jsem asi trochu unavená, mám nějaké zdravotní problémy, i když ne nějaké zásadní, ale bolestivé, na což nejsem nějak zvyklá a tak občas zaskřípu. Mám v zásobě asi 400 receptů. a ta jsem počítala, že Bramboračka pojede ještě nějaký čas. Jestli je sem mám dát najednou, není problém, za 5 – 6 dní bude konec, ale chtěla bych jet dál a to POKUD MOŽNO S HADERACH!!!.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..