(1381) Marmeláda z rakytníku

1 l rakytníkových plodů
1 kg cukru (nemusí být nutně želírovací)
1 pomůcka na zavařování
(kyselina sorbová nebo něco podobného)
nebo je možné sterilovat

Na 1 1 plodů budete potřebovat jedno balení želírovacího cukru. Očištěné a omyté plody dejte do nerezového hrnce, podlijte trochou vody a krátce poduste. Přeceďte přes husté síto (obsahují malá černá semínka). Smíchejte s želírovacím cukrem. Přidejte asi 1/2 pomucky na zavařování. Po zhoustnutí nalijte ještě horké do vyvařených skleniček, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru až do vychladnutí.

Rakytník mám třetím rokem, z toho druhý rok i plodí. Loni měl ale jen asi 50  bobulí, tak jsem je nechala ptáčkům. Letos jsou obě samičí rostliny (rakytník je rostlina dvoudomá, je tedy potřeba mít alespoň 1 samčí a několik samičích rostlin) hodně obalené, ale trhat ty minibobulky,  i když mám odrůdu téměř beztrnnou, je horor. Sklízíme od poloviny srpna až do listopadu.

Použití – 1 lžička do čaje stačí doplnit v zimě polovinu denní dávky vitamínu C, pro nás starší je ale důležitý obsah rutinu a vitamínu K, které mají vliv na cévy.

Experimentovala: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (1381) Marmeláda z rakytníku

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Nemusí být dva. Odrůda “ Friesdorfer Orange “ vytváří jak samičí, tak samčí typy květů, takže je samosprašný a není tedy třeba vysazovat dva keře. A plodí 🙂

    • Jana Macůrková napsal:

      A kde ho mají? Já hledala, ale u všech odrůd píšou, že je dvoudomý, takže samec a samice.

    • Imelda napsal:

      Tak to jsme nevěděli, že tento druh rakytníku existuje. Rakytník pěstujeme, máme hodně keřů, samozřejmě samičky a samce. Manžel má velkou trpělivost při trhání a dokonce z něj sám dělá šťávu. Ale jinak, je velká škoda to vařit. Na strojku Tuti-fruty vymačká šťávu, tu přecedí přes hustý cedník, nebo přes plátýnko (protože jsou tam jemné šupičky, které pak škrábou v krku). Šťávu pak dobře rozmíchá s krystalovým cukrem kilo na kilo a naleje do skleněných láhví a nic se nezkazí po celý rok i dýl. Dělá to tak celá léta a nikdy se nic nezkazilo. Žádná chemie, žádné vaření, jen šikovnej chlap, to zas ho musím pochválit.

  2. francizska1 napsal:

    Tak to mohu potvrdit, že opravdu stačí jeden. Vlastní zkušenosti.

  3. a.rena napsal:

    Taky potvrzuji jednodomý. Na jaře jsme ho kupovali. Máme ale i dvoudomý. Jinak, pokud si chceš ušetřit práci, nastříhané větvičky s bobulemi dej do mražáku a pak jde to obírání podstatně líp. Je to ovšem za cenu zkracování výhonů.

  4. Veverka napsal:

    Také potvrzuji, že opravdu stačí jeden. Pichlavé keře jsme vyměnili. Děláme marmeládu i šťávu. Šťáva je výborná, nekazí se, ještě máme z loňska a ani náznak, že by byl problém.

  5. Ivana P. napsal:

    Nějak Vás poslední dobou nestíhám. Blbne mi tablet tak, že ho mám chuť vyhodit, a v práci stihnu nanejvýš rychle mrknout 🙁

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..