Brambory,
krupička,
hrubá mouka
cuketa,
vejce,
sůl.
Oškrábané uvařené brambory necháme dobře vychladnout. Nastrouháme na jemno, přidáme krupičku, vejce, na jemno nastrouhanou cuketu, sůl. Dobře promícháme a zpracujeme těsto. Vytvarujeme šišky o průměru cca 6 cm a neprodleně vaříme v páře (20 až 25 minut) nebo v osolené vodě cca 20 minut.
Po uvaření ihned podáváme. Výborně se hodí k vepřové pečeni, zelí bylo kedlubnové.
Pozn: Brambory a cuketu jsem dala cca 1 : 1. Brambory jsem neškrabala, ale uvařila ve slupce a oloupala. Knedlík jsem vařila v potravinářské folii asi 25 minut. Podávala jsem jako přílohu k vepřovému, co i Láznička, z jehož kuchařky recept byl, doporučuje.
Pro dnešek vařila: Jana Macůrková
Podnešním courání po lese se mi nebude určitě chtít ráno k počítači. Takže tohle je na zítra.
Uaaaa. Zase bez poměrú? Spousta lidí to podlevočně prostě nedá, tak do toho radši vůbec nepůjdou 🙁
Ano, zase bez poměrů, ale jak vidíš, knedlík je krásný, výborně chutnal (už není), a že to Láznička má v kuchařce bez poměrů neznamená, že to alespoň některé kuchařky nedokáží odhadnout. Mimochodem, ten nejdůležitější poměr – brambora-cuketa tam máš, a ostatní podle toho, jak je mokrá cuketa, tak přisypáváš mouku s krupicí. Kapišto italiano?
Vypada to pěkně jen bych měla obavu,že knedle budou moc „buchtové“.Cuketa je samá voda.Ani jsi jí Jano nenechala vykapat na sítu?to pak muselo byt hodně krupičky.
On je docela rozdíl, jestli dáváš mladou cuketku, která je opravdu hodně vodnatá, já měla cuketu zaleželou, vyzrálou a byla spíš „polosuchá“. Těsto bylo hodně vláčné, takže jsem volila to zabalení do potravinářské folie, která nedovolila, aby se tvar knedlíků změnil, z čehož jsem měla největší obavu.
Také bych nechala cuketu vypotit a vodu vylila, jak píše Jarní Bárka.
Ale pravda je, že když jí přidávám do bramboráků, tak jde rovnou a buchtoidní nejsou. U těch knedlů nevím, ty se vaří. A zase, řídne i samotné těsto z brambor, musí se s ním rychle, tak asi to nevadí. Pro jistotu bych přihodila lžíci škrobu a bylo by vyřešeno.
Ty poměry jsou horší, ale určo bych si s tím poradila, brknedle jsou totiž jediné z knedlů, které odvažuji.?
ti to podrží ta strečka, pak při vaření to „ztuhne“
Šharko, „strečka“ je ten obal? Pokud ano, tak OK.
Nejsem zvyklá to v něm vařit, nevím proč, ale u nás musí být knedle tak trochu oslizlé z vody. ?
Úsměvko, ano – potravinářská folie, u nás se tomu říka strečka a neboj trocha vody se ti tam dostane, tak oslizlé budou nebo je vybalíš a na chvilku do vody ještě hodíš 😀
Já zkoušela udělat tu roládu už tenkrát, jak jsi o ní tady kdysi psala – asi jsem dobrá balička, voda se mi tam nedostala (nebo jen minimum a já na to zapomněla?) . Roláda byla super, ale nějak jsem na ni zas zapomněla – díky za připomenutí. Teď už bude čas víc si s jídlem pohrát, tak udělám ?
Taky mě napadlo, že se cuketa bude muset nechat řádně okapat, ale bojím se, že se mi to rozvaří. Jestli zkusím, tak malé množství, aby mě nezmrzlo, že se nepovede.. no jo, jsem ten typ, co to „podlevočně“ nedá, ale to je moje chyba. Vždycky jsem obdivovala babičku – nasypala mouku, přidala vejce, mléko…všechno jen tak, a výsledek byl nadýchaný….vážila jen ty „inkredence“ na vánočku a cukroví…
Jak jsem psala výše, zabal ty válečky do potravináské folie a vař je v ní. Problém rozváření vyřešen. Já z toho měla obavu taky a tak jsem ji použila
Já jsem se tedy dívala na recepty knedlíky Làznička a tam poměry jsou. Faktem je , že znám vyjímečné jedince, kteří uvaří bramborový knedlík od oka, ale ostatní si to váží.
Tak já se přiznám, že suroviny na knedlík jsem snad nikdy nevážila. Cukety nemajíc, vyzkoušet nemohu, ale asi bych ji jen rukou kapku vymačkala a knedlík vařila ve folii nebo tlačenkovém rukávu – už i v naší vísce mají rukávy různých průměrů. Knedlíky jsem volně ve vodě nevařila už leta.
Já teda knedle moc nedělám, jsme dva, tak si vždy koupím hotovou – u nás mají tak dobré, že bych je snad lepší neudělala. Ale bramborové dělám zásadně od oka, stejně tak šulánky a jsou dobré. Když si někdy v restauraci poručím bramborové, tak se mi lepí na patro ještě doma, tak nevím, asi to vždy nějak trefím. A to jsou tady kuchařky mnohem lepší než já. Teď jsem si vzpomněla na moji babičku, ta říkala, že její sestra neuměla vůbec vařit, ale cviboch měla vždy perfektní, že ho nikdy neměla tak dobrý a nadýchaný. Tak jsem asi něco podědila. 🙂
Já brknedlíky vždy podlevoční a jsou dobré ale ta cuketa mě kapku zmátla.?
a už jste zkusily plnit br.knedliky červenou,karamelizovanou cibulkou a dělat takové pěkné rolády? Na řezu je to super a chutná to skvěle…. (taky je vařím ve strečce…)