(1383) Kachní prsa pečená

Kachní prsa
kmín
2 lžíce sádla
sůl

3 kuřecí stehna nebo čtvrtky

příloha:
zelí
bramborový knedlík
Kachní prsa osolím, okmínuji a položím do trochy vody do pekáčku, do kterého jsem přidala kachní sádlo. Přiklopím a pomalu peče asi  2,5 hodiny. Poté odklopím a ještě asi 40 minut dopeču, aby byla pěkná červená kůžička.
Vzhledem k tomu, že kachnu dělám v podstatě pouze pro sebe, zvykla jsem si koupit pouze kachní prsa. K nim přidávám 2 – 3 stehna nebo čtvrtky z kuřete – kuře do sebe natáhne krásně vůni kačenky a to si dá i Vlastik, který jinak kachnu nemusí.

V Uhlířských Janovicích jsem v jednom obchůdku objevila skleničky s kachním sádlem.
Takže kačenka potřená kachním sádlem se pekla pěkně do červena.

Dneska pekla: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: (1383) Kachní prsa pečená

  1. 60anda napsal:

    Tak zrovna toto jsem měla v plánu tuto neděli, ale nesehnala jsem kachní prsa, tak byla jen krkovice. Já mám také nejraději pomalu pečená kachní prsa, je na nich hodně masa a když se dělají pomalu, tak maso je jako dort, vůbec není suché. Kuřecí přihazuji, pokud se nahlásí na oběd dcery.

  2. sharka.68 napsal:

    kuře ala kachna, kuře se vytře kachním sádlem, pokud možno i pod kůží, osolí ,okmínuje drceným kmínem a peče…vůně kachní,maso kuřecí,šťavnaté, k zelí a špalíčkům úžasné…to dělávala máti,protožýe kachna byla dutá a chvíli po obědě otec hledal ve špajzu,co by snědl neb měl hlad! Po kuřeti se to nestávalo.

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak dlouho to může být v troubě pouze v případku, že je to na malou teplotu, tj. max. do 120.
    Já před dopečením odleju tuk bokem, abych měla křupavou kůrčičku. A ještě okozí nejdřív předsmahnu na pánvičce nasucho (pokud má kůžičku, a to musí mít, tak pustí tuku dost, nemusíte se bát) a až potom je dávám do trouby s trochou tuku z pánve.
    Ale každý má jiný styl vaření ….. kachna sama o sobě je dost drahá, natož okozí, tak si s ním trochu hraju. ?

  4. Vera M. napsal:

    Decka, u nás na Severní Moravě se kachna pece v hodně domácnostech se spoustou majoranky, nikoli s kminem. Mamka kachnu popichala nožem v tučných místech, bohate osolila, potom spoustu majoranky , malinko podlit a sup do trouby chvíli i s prikrytim. Tak ji dělám i já a je to nejjednodušší pochoutka ( kuře ala kachna dělám tedy taky na majorance )

    • Jiřina napsal:

      Věruško, máš pravdu, moje dcera bydlí v Bruntále a tam se opravdu na kačenu i do ní dává majoránka. Dokonce se kačena vůbec nepodlévá a pomalu se peče na 130 stupňů tak 5-6 hod, nebo jeden den se předpeče a druhý den dopeče. Jedla jsem ji takhle udělanou a opravdu se jen rozsýpala a byla krásně šťavnatá a syrová se popíchala nožem aby pustila tuk. U nás doma se dávala jen sůl a kmín, nic jiného a podlévala se. Celou dobu pečení byla přikrytá, až chvíli před koncem se odkrývala, aby kůžička byla krásně propečená a křupavá. Ježkovy voči, jak to píšu, tak se mi sbíhají sliny – úplně vidím tu dobrotu. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..