patizon
asi 70 g strouhaného sýra (u nás Gouda)
3 hrsti strouhanky
pepř
trochu grilovacího koření nebo bylinky dle chuti
hladká mouka
vajíčko rozšlehané s trochou mléka a kapkou oleje
Patizon nakrájíme na plátky cca 1 cm, oloupeme, odstraníme jadřinec (u nevyzrálých kusů netřeba), z obou stran posolíme a necháme vypotit.
Mezitím nastrouháme sýr, smícháme se strouhankou a kořením, rozšleháme vajíčko se špetkou soli, trochou mléka a kapkou oleje. Na plech připravíme pečící papír, který lehce pomastíme (já mám pečící folii).
Patizon osušíme, obalíme v mouce, vajíčku a ochucené strouhance, naskládáme na plech. Postříkáme olejem, dáme do trouby a pečeme do zčervenání.
Recept poslala Květoslava: „Pekla jsem v horkovzduchu na 180° 30 minut. Volné místo na plechu bylo doplněno bramborovými dukátky. „
Nojoooo, to si určitě udělám ?. A včera jsem si taky zakoupila v Lidlu pečici fólii za 60 a silikonovou zdobicku umyvatelnou v mycce rovněž za 60
Pečící folii mám už skoro 10 let. Hned jak jsem ji v Lidlu objevila. Mám ji ráda. Je tvrdší než pečící papír, takže když peču cukroví, lépe se na plech přenáší, když si udělám víc dávek najednou. Když je potřeba, jen ubrouskem setřu. 😎
Tu pečfolii si v Lidlu kupuju huústy už hodně dlouho, vlastně od té doby, co jsi mi to říkala a pořád nic. Jsem hrozná, snad mi to fté palici zůstane a jednou jí zakoupím.
přidám sem jeden receptík…patizon à la pečenáče.
Plátky patizonu usmažíme v trojobalu a připravíme nálev na pečenáče (nebo na jaký jsme zvyklí k okurkám) z cukru, soli, octa a vody a vyčkáme, až zchladne. Mezitím do sklenice naskládáme „řízky“ proložené na kolečka pokrájenou cibulí. Přidáme nové koření, vavřín a celý barevný pepř a zalijeme připraveným vychladlým nálevem obsah sklenice, který necháme dva až tři dny zaležet v lednici.
A přesně tak dělám houbové. Taky dobrota.
Uklidila jsem do VZK. Kdybys dělala, pošli fotku, jinak dám svoji ilustrační.
Zatím jsem jen smažila, tady to vypadá na hodně velkou úsporu tuku, a nebudu muset dávat nastojato do cedníku, aby okapal. (Na ubrousky nedávám).
Květuli, vypadá to moc dobře, já si k tomu dám trochu zakysanky, zamíchám do ní rozetřený česnek, a dám si do trupety!?
Jooo, tak takhle já tykve a jiné bambule miluju. Někdy dělám jen strouhanka – sýr – petrtelka a pokápnu máslem… A na stůl plácneme gril a na něj si každý dává a bere dle libosti… a tak jako Lakyska k tomu přichystáme několik „mazání“ a dáváme si do TRUPETY. Dá se u toho dlouze sedět, dlouze kecat i dlouze popíjet a přesto se člověk nenudí a neožere. A když se to troubí, je pohodová rodinná večeře.
I Ty, Brute? Jako by nestačila ta škidolibá ťukálistka, co tu nevinně kouká, a myslí si – jen si piš, babo, já si to stejně upravím…
Protože dnes pracuju z domu, musela jsem vymyslet i nějaké vaření. A ejhle! Dnešní recept přišel jak na zavolanou. ALE. Protože patizon nemám a chuť byla převeliká, tvořila jsem z máslové dýně. Tu jsem ale nenechala potit, páč nemá tolik vody jako patizon. Z vajíčka, mouky a trochy mléka jsem udělala těstíčko a dál podle recepisu. A bylo to moc dobré taky. Jen si myslím, že ten patizon je o třídu výš. Tak příště a tímto ti, Květko, děkuji.
Nedávno jsem místo patizonu takto troubila filé z aljašské tresky (plátky, ne kostky) a taky to nebylo špatné 😎
Marně tady přemýšlím na „troubeným“, ale už OK, jsem si přesedla a už vím, páč je z trouby ???
Jako takto, do trouby vrazím kde co, i rezeně i smažák, ale patizon mne nenapadl, na pánvi mu stačí chvilička …. A s tím sýrem je to výborný nápad, děvčico ?
Teda Úsměvko, teď jsi mi připomněla moje první setkání se slovem „troubení“. Když jsem to prvně četla, taky jsem nevěděla o co jde. Prolétlo mi hlavou, že jsou tady skvělé kuchařky to už vím, ale že při vaření troubí na trubku, to mi hlava nebrala. Jak míchají vařékou v hrnci a při tom hrají na trubku. Říkala jsem si, kdyby troubily třeba po obědě, ale u vaření. Četla jsem další příspěvky a nikdo nereagoval. Jasně, i já jsem to pak pochopila. Jsme tady z různých krajů a každý má svůj „hantec“, to je skvělý. Proto moc děkuji, i když někdy nevím co chtěl autor říct – je to chyba při psaní, nebo bez háčků a čárek, no nic je to super, že jste tady. 🙂
Já bych se docela vsadila,že to je výraz od Boye.Ona použivá kouzelnou češtinu.Žejo???
Vyhralas. Je to tak 🙂
Jiřinko, tak to je výborný jsem si představila Hadérku, jak při vaření svíčkový troubí na trumpetu a ještě stíhá bubínek na břiše ????
A ten „hantec“ (Brno – tam nebydlím) – pamatuji si, když jsem prvně napsala název „okozí“ ještě na PŽ, to se strhla taková smršť příspěvků … a při tom je to naprosto normální název, pořád lepší, než napsat „kozy“, že? ?♀️
Takový „kepuč“ u nás zdomácněl již od dob dětství mých dětí. Petrtelka byl jen překlep, ale je tu také „domácí“, stejně tak „tloutky“ a díky Lakysce tu zdomácnělo spoustu a spoustu výrazů ?
A jsem tomu moc ráda, vždyť by ten život byl moc jednotvárný. Navíc smích prodlužuje život a to potřebujeme, no ni? ?
Výborné papáníčko, v troubě jsem taky nikdy nedělala, ale určitě vyzkouším. Chtěla bych si taky koupit pečící folii, včera jsem byla v Lidlu, je tam spousta hader, tak jsem ji asi přehlédla. Děkuji, ještě že vás děvčata tady máme, kdo by nám připomínal co potřebujeme. 🙂
Tak jsem koukla do letáku. Jiřinko, budeš muset počkat. Teď mají v Lidlu silikonovou podložku na pečení. Ta folie bývá v krabičce, povětšinou černá, ale už jsem viděla i stříbrnou. Je to tenký , jakýsi plast, nepřilnavý, co odolává bez problémů vysokým teplotám. Nechá se přistříhnout na velikost plechu. Cenu si nepamatuji – poslední jsem koupila před delší dobou a moje paměť…… 😎
Květulko děkuji, pohlídám si to, na toto pečení jako je recept bude folie výborná. Na pečení třeba cukroví, používám pečící papír, protože si nachystám několik plechů a pak jen peču, zdá se mi to rychlejší. 🙂
Mám 3 plechy a na každý 2 folie- vytáhnu z trouby, vyměním folii upečeného za syrové a šupnu zpět do trouby. Shánění plechu na míru trouby už jsem vzdala. Ty ceny jsou nekřesťanské a vestavné trouby mají různé rozměry ? Dříve měly klasické sporáky rozměry stejné, plechů jsem měla hodně. Inu časy se mění……
A ta silikonova nic moc ? Je tam psan0 do 250 stupňů….tu tenkou černou jsem viděla a nekoupila tehdy
S tou silikonovou zkušenosti nemám, ale mám silikonovou bábovku a formu na koláče a spokojenost. Myslím ale , že ta silikonová je trošku dražší než ta obyčejná. Obě ale mají výhodu, že se na nich nechá vyválet, radýlkem pokrájet a rovnou do trouby dát. Já tak dělám sýrové tyčinky. Odpadne práce s překládáním na plech. Tyčinky se po krájení a pak při pečení trochu smrsknou a vyskočí do výšky, čímž se oddělí. No a když se některá odmítne sousedky pustit, tak ji prostě odlomím ? 😎
neměli by to na e-shopu lidlu,aby nemusela čekat?
Nemají … jsou věci, co mají jen vzácně na krámě a na e-shopu ne? Ale nechat si poslat jen ty podložky, zbytečně se to prodraží. Počítám, že by je zase do měsíce mohli mít – bývají před Vánocemi a Velikonocemi skoro pravidelně
Jj, hlavně, že jsi mi to nedávno psala – KUP JÍ, JE V AKCI ….. jsem to zazdila a nemám jí.
Na eshopu jí nemají, koukala jsem