(1392) Troubený patizon

patizon
asi 70 g strouhaného sýra (u nás Gouda)
3 hrsti strouhanky
pepř
trochu grilovacího koření nebo bylinky dle chuti
hladká mouka
vajíčko rozšlehané s trochou mléka a kapkou oleje

Patizon nakrájíme na plátky cca 1 cm, oloupeme, odstraníme jadřinec (u nevyzrálých kusů netřeba), z obou stran posolíme a necháme vypotit.

Mezitím nastrouháme sýr, smícháme se strouhankou a kořením, rozšleháme vajíčko se špetkou soli, trochou mléka a kapkou oleje. Na plech připravíme  pečící papír, který lehce pomastíme (já mám pečící folii).

Patizon osušíme, obalíme v mouce, vajíčku a ochucené strouhance, naskládáme na plech. Postříkáme olejem,  dáme do trouby a pečeme do zčervenání.

Recept poslala Květoslava: „Pekla jsem v horkovzduchu na 180° 30 minut. Volné místo na plechu bylo doplněno bramborovými dukátky. „

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

25 komentářů: (1392) Troubený patizon

  1. Vera M. napsal:

    Nojoooo, to si určitě udělám ?. A včera jsem si taky zakoupila v Lidlu pečici fólii za 60 a silikonovou zdobicku umyvatelnou v mycce rovněž za 60

  2. sharka.68 napsal:

    přidám sem jeden receptík…patizon à la pečenáče.
    Plátky patizonu usmažíme v trojobalu a připravíme nálev na pečenáče (nebo na jaký jsme zvyklí k okurkám) z cukru, soli, octa a vody a vyčkáme, až zchladne. Mezitím do sklenice naskládáme „řízky“ proložené na kolečka pokrájenou cibulí. Přidáme nové koření, vavřín a celý barevný pepř a zalijeme připraveným vychladlým nálevem obsah sklenice, který necháme dva až tři dny zaležet v lednici.

  3. lakysa22 napsal:

    Zatím jsem jen smažila, tady to vypadá na hodně velkou úsporu tuku, a nebudu muset dávat nastojato do cedníku, aby okapal. (Na ubrousky nedávám).
    Květuli, vypadá to moc dobře, já si k tomu dám trochu zakysanky, zamíchám do ní rozetřený česnek, a dám si do trupety!?

  4. BOYE napsal:

    Jooo, tak takhle já tykve a jiné bambule miluju. Někdy dělám jen strouhanka – sýr – petrtelka a pokápnu máslem… A na stůl plácneme gril a na něj si každý dává a bere dle libosti… a tak jako Lakyska k tomu přichystáme několik „mazání“ a dáváme si do TRUPETY. Dá se u toho dlouze sedět, dlouze kecat i dlouze popíjet a přesto se člověk nenudí a neožere. A když se to troubí, je pohodová rodinná večeře.

  5. a.rena napsal:

    Protože dnes pracuju z domu, musela jsem vymyslet i nějaké vaření. A ejhle! Dnešní recept přišel jak na zavolanou. ALE. Protože patizon nemám a chuť byla převeliká, tvořila jsem z máslové dýně. Tu jsem ale nenechala potit, páč nemá tolik vody jako patizon. Z vajíčka, mouky a trochy mléka jsem udělala těstíčko a dál podle recepisu. A bylo to moc dobré taky. Jen si myslím, že ten patizon je o třídu výš. Tak příště a tímto ti, Květko, děkuji.

  6. kvetula.v napsal:

    Nedávno jsem místo patizonu takto troubila filé z aljašské tresky (plátky, ne kostky) a taky to nebylo špatné 😎

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Marně tady přemýšlím na „troubeným“, ale už OK, jsem si přesedla a už vím, páč je z trouby ???
    Jako takto, do trouby vrazím kde co, i rezeně i smažák, ale patizon mne nenapadl, na pánvi mu stačí chvilička …. A s tím sýrem je to výborný nápad, děvčico ?

    • Jiřina napsal:

      Teda Úsměvko, teď jsi mi připomněla moje první setkání se slovem „troubení“. Když jsem to prvně četla, taky jsem nevěděla o co jde. Prolétlo mi hlavou, že jsou tady skvělé kuchařky to už vím, ale že při vaření troubí na trubku, to mi hlava nebrala. Jak míchají vařékou v hrnci a při tom hrají na trubku. Říkala jsem si, kdyby troubily třeba po obědě, ale u vaření. Četla jsem další příspěvky a nikdo nereagoval. Jasně, i já jsem to pak pochopila. Jsme tady z různých krajů a každý má svůj „hantec“, to je skvělý. Proto moc děkuji, i když někdy nevím co chtěl autor říct – je to chyba při psaní, nebo bez háčků a čárek, no nic je to super, že jste tady. 🙂

      • jarybarka napsal:

        Já bych se docela vsadila,že to je výraz od Boye.Ona použivá kouzelnou češtinu.Žejo???

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Jiřinko, tak to je výborný jsem si představila Hadérku, jak při vaření svíčkový troubí na trumpetu a ještě stíhá bubínek na břiše ????
        A ten „hantec“ (Brno – tam nebydlím) – pamatuji si, když jsem prvně napsala název „okozí“ ještě na PŽ, to se strhla taková smršť příspěvků … a při tom je to naprosto normální název, pořád lepší, než napsat „kozy“, že? ?‍♀️
        Takový „kepuč“ u nás zdomácněl již od dob dětství mých dětí. Petrtelka byl jen překlep, ale je tu také „domácí“, stejně tak „tloutky“ a díky Lakysce tu zdomácnělo spoustu a spoustu výrazů ?
        A jsem tomu moc ráda, vždyť by ten život byl moc jednotvárný. Navíc smích prodlužuje život a to potřebujeme, no ni? ?

  8. Jiřina napsal:

    Výborné papáníčko, v troubě jsem taky nikdy nedělala, ale určitě vyzkouším. Chtěla bych si taky koupit pečící folii, včera jsem byla v Lidlu, je tam spousta hader, tak jsem ji asi přehlédla. Děkuji, ještě že vás děvčata tady máme, kdo by nám připomínal co potřebujeme. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..