3 velké broskve
3 vejce
2 hrnky mléka
1/2 hrnku oleje
1 1/3 hrnku cukru
3 1/2 hrnku ječné mouky
1 prášek do pečiva
1/2 lžičky soli
Tekuté ingredience prošleháme s cukrem a následně přisypeme mouku, sůl a prášek. Těsto musí být hustší, než na palačinky. Rovnoměrně ho rozetřeme na plech s pečícím papírem. Broskve rozpůlíme, vypeckujeme a nakrájíme na měsíčky, které potom rozložíme na rozetřené těsto. Pečeme na 160° 25-30 minut. Nakonec buchtu poprášíme cukrem a nastrouhanou čokoládou.
Recept poslala BOYE: „Koláč pro ty, kdo se zříkají pšenice, vymyslela, upekla a vyfotila Dorostenka. Jako pyšná matka dodávám, že je dobrý až výtečný. Jako matka protivná podotýkám že cukru i oleje klidně lze ubrat.“
A já dodávám, že ovoce lze asi klidně vyměnit, páč už je po broskvích. Haderach
Je krásný a určitě zkusím.?Pravděpodobně v dietnější verzi a poloviční množství.Dorostenka je šikovná.
Je fajn, když dítka zkoušejí vařit a péct, i když to občas může být i stylem pokus-omyl (to není ale tenhle případ), v dospělosti jko když najdou. Vím z vlastní zkušenosti. Mě učil vařit strejda Išek (František) už v 10 letech a když jsem se vdala, něbyl žádný problém.
A co se týká broskví, možná by šlo použít i kompotované.
Teda Luci, nic Ti neříká zneužívání dětské práce??
Buď ráda, že máš tak šikovnou dcerku, neztratí se a jako nevěsta bude hodně žádaná…
Mí hoši byli taky v kuchyni k dílu.Upéct bábovku udělat kovbojské fazole a podobná jídla jim šlo ještě na základce a bavilo je to.A dslo se to jíst???
Jeden syn je kuchař, takže v pohodě, ale opravit něco, to né.
Druhý je nesmírně šikovný, ale do kuchyně jen pro hotové, a to jsem mu říkala, aby se naučil aspoň něco. No, a protože maminka má vždycky pravdu, tak došlo i na něj, a už občas i něco musí uvařit, aby nebyl o suchém chlebu…tak někdy vaříme spolu přes telefon..
No ten můj nejmladší byl hrozný jedlík, ale vidět to na něm nebylo. Ještě v 18 letech mu nikdo nevěřil, že ještě nechodí na základku. 4xdenně teplé jídlo nebyla vyjímka, namazaný chleba za jídlo nepovažoval. V 23letech si pořídil vlastní bydlení a začal si sám vařit.Do té doby kuchyní nepolíbený se radil po telefonu tím způsobem, že jsem mu řekla zamíchat a on se zeptal „to jako jak zamícht“. Páč je huba mlsná naučil se během krátké doby vařit výborně.
Měli jsme na VŠ kolegu, kterého ve 4.ročníku nechtěli pustit na film mládeži do 15 let nepřístupný.
Kolegu v 25 s těhotnou manželkou nechtěli pustit na mládeži nepřístupný film…
Zkusím vajíčko nahradit rozmačkaným banánem, mléko dát nekravské a mouku bezlepkovou a mohlo by to klapnout a malá vnučka, která nesmí téměř nic,by si mohla pošmáknout. Je to hrozné vymýšlet co uvařit nebo upéct. Tuhle jsem svačila namazaný chleba a ji jsem chtěla ošálit její křupkou. Křupka letěla na zem rychlostí blesku a stála a damžila ten chleba. Mě se svírá u srdce, když ji nemám co dát a tak před ní raději nejím.
Hmmm to je smutné když děcka nemůžou baštit normální jídlo.Ani si to neumím představit.?
Mlíko bylo určitě mandlové, nebo sójové. Jak je to s lepkem a ječmenem nevím, u nás je třeba se vyhýbat jen standardní pšenici zcela a tu ostatní (špalda např.) užíváme s mírou. Banán místo vajec jde určitě a pak ještě třeba lněné semínko – máčené. Já taky často používám ořechové mouky (kokosová je nejlevnější) v kombinaci s kukuřičnou a rýžovou… Vždycky se to dá jíst 🙂
Koláč vypadá moc pěkně a jistě bude dobrý, holt „šikovná maminka – šikovná dcérenka“. 🙂
Rychlé chutné – přesně podle mého gusta.
Ale nemám ječnou mouku – šla by špaldová? Pokud ano, hned vím co upéct na neděli.
Dorostenka je šikulka – jen tak dál, i od mládeže se ráda přiučím 😎