(1395) Třesenec

1 kg brambor (nejlépe varný typ C)
20 dkg nasekaných škvarků
20 dkg hrubé mouky
kousek slaniny

Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Pak je  oloupejte a  nastrouhejte na pomoučeném vále na hrubé nudličky

Rozprostřete do tenké vrstvy a nechte oschnout. Pak je posypte moukou a občas s válem zatřeste, aby se nudličky brambor promíchaly s moukou – můžete i lehce načechrat vidličkou. Pekáč  vymastěte (ideálně sádlem), nasypte polovinu bramborové drobenky, osolte, opepřete. Na  brambory dejte vrstvu nasekaných škvarků a navrch druhou půlku brambor. Pokapejte sádlem nebo posypte nakrájenou slaninou a pečte ve vyhřáté troubě, až na povrchu vznikne zlatavá  kůrčička.

Podáváme s kysaným zelím – buď klasicky upraveným nebo jako salát (tj. pokrájet, přidat na drobno nakrájenou cibuli, osladit).

Můj pozapomenutý recept z diskuzí na PŽ uchovala Imelda

PS: Vyznavače sladkého bramborového těsta upozorňuji, že lze i na sladko, s jablky (a skořicí) na místě škvarků – v tom případě na vymazání a pokapání vršku použijte máslo.

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (1395) Třesenec

  1. jarybarka napsal:

    To je přesně co jsme já a moje mamka milovaly.Jednoduchá jídla a když z brambor tak to jsme si mlaskay.Hmm a s tím zelím-slintám.Přijde mi že nasladko by šly i povidla né?

  2. lakysa22 napsal:

    Děkuju moc za piřmitování, babička taky tohle dělávala, i sladké, a chutná oboje!!

  3. adela.adale napsal:

    To vypadá moooc dobře … v jednoduchosti je síla.

    Připomíná mi to něco podobného – já jsem to kdysi jako dítě nazvala „hovínka“ a název se ujal:
    Oloupané brambory nakrájené na kolečka uvařit v osolené vodě, část vody slít. Přidat polohrubou mouku, zamíchat, nechat dojít. Poměry – „přiměřeně“. Přes haluškové síto se hmota protlačuje na plech s na sádle opraženou krupicí, lehce se protřásá. Mně to chutná jen tak, masožravci si kousek masa chytnou.

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Adél, to kdysi dávno dělávala moje mamina a bylo to vynikající. Musím se jí zeptat, zda si to ještě pamatuje. Určo vyzkouším.
      Pro zasmání … nedávno mi volala dcérenka, že jestli pamatuju, jak jsem dělávala plátky brambor v troubě, a když byly upečené a nafouklé, tak jsem je sypala do mísy, kde byl česnek s něčím.
      Říkám: „Pamatuju“
      „A můžeš mi říct recept?“
      Jsem se začala smát a říkám, že si recept řekla sama – nakrájet brambory se slupkou na kolečka, vyskládat na plech a vrazit do trouby. Utřít česnek se solí, zalít rozpuštěným sádlem a čekat. K tomu mléko nebo kefír …….. Toho se děti mohly užpapat, pravda, už jsem to dlouho nedělala ?

  4. kvetula.v napsal:

    Tak tahle úprava brambor se u nás chytí na 100% . Jsme bramborožraví. S kysaným zelím to bude skvělá večeře ?
    Škoda že jsem to na PŽ nečetla. Mohli jsme si mlaskat dávno. 😎

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak to ano, do tehodu ???
    Sím, mám dotaz … je to na velký nebo malý plech? Z fotky to nepoznám a ani není vidět, jak velká vrstva to je. Ale myslela bych, že z kilča brambor to bude na ten menší.
    Musím napsat, že mi to částečně připomíná guglu, ale jen částečně. Ty škvarky ftom, to musí být mňamka. Mno, doma nejsou, ale zítra zajdu do soumasny a zakoupím, doufám, že ještě budou mít. Navíc potřebuji i vyškvařené sádlo (tam mají vynikající), tak se to i hodí.
    A květáková poblivka a smažené květákové placičky počkají do neděle, nedá se nic dělat, dietka volá, tak budou škvarečky.???

  6. bozena.fialova napsal:

    Vinou návodu jak naložit zelí jsem tenhle recept málem přehlédla! Škvarků mám
    v mrazáku 3/4 l sklenici, slanina se u mě vždycky taky najde, bednička brambor trůní
    ve špajzu, takže jdu do toho a s velkou chutí. Zítra bude ještě zbytkový den, ale tohle jídlo klidně udělám v neděli. Imeldo a Helo, díky.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..