(140) Povidlí jablečné nebo hruškové

Jablka nebo hrušky (může být i směs) umyjeme, nakrájíme na menší kousky i se slupkou, a umeleme na masovém mlýnku.

Hmotu přendáme na síto, do kterého jsme položili čistou látku a necháme vykapat přebytečnou šťávu.

Další část šťávy ještě vymačkáme. Získáme tak kvalitní mošt.
Já používám lis na ovoce – povidla tudíž nemusím dlouho odpářet na kamnech.

Zbylou hmotu přendáme do kastrolu, přidáme rozemletý badyán (hvězdičky) a za občasného zamíchání vaříme až odpaříme ještě tolik vody, aby povidla byla k použití do koláčů, buchet apod.

U sladkých jablek a hrušek není nutné přidat cukr.

Uvařená povidla přendáme do sklenic, zavíčkujeme a 20 minut sterilujeme. Tudíž je to absolutně bez chemie.

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (140) Povidlí jablečné nebo hruškové

  1. IvaC napsal:

    „Povidlí“ je strašně krásné české slovo………..,nemluvě o těch povidlech.

  2. Ivana P. napsal:

    my děláme povidla v troubě na hlubokém plechu a až teprve těsně před koncem doděláváme v hrnci nebo v pekárně na chleba (program marmeláda…teda myslím)

  3. Jiřina napsal:

    U nás na Moravě se říká, že vaříme „trnky“ z „kadlátek“ – ze švestek. Mám je moc ráda, ale pálí mi z nich žáha, tak to jistí rennie.

  4. raduna.ha napsal:

    Hrušková povidla. Už se těším, ale budou až na podzim. Trnková letos nebudou.

  5. Katyp50 napsal:

    Já jsem rozvařila hrušky v trošce vody, rozmixovala dohladka, přidala tlučený hřebíček, špetku skořice, třtinový cukr, rum a nechala povařit, aby směs zhoustla. Pak sterilovala ve skleničkách. Bylo to také vynikající.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..