4 cibule
2 velká jablka
4 plátky telecích jater (asi po 125 g)
2 lžíce hladké mouky
5 lžic oleje
40 g másla
sůl
pepř
Jablka a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme na slabá kolečka. Jablíčka zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky přibližně 1 cm.
Telecí játra omyjeme, osušíme a obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme 4 lžíce oleje a kolečka cibule na něm opečeme. V další pánvi si rozpustíme 30 g másla a kolečka jablek v něm trochu podusíme.
Cibuli vyjmeme z oleje, přebytečný tuk necháme vsáknout do papírového ubrousku a cibuli udržujeme teplou. Na zbylém tuku a zbytku másla, který zahřejeme, opečeme nakrájená játra z každé strany zhruba 3 minuty. Osolíme, opepříme a podáváme s plátky jablek ozdobených cibulkou. Játra osolte a opepřete až po opékání, jinak ztvrdnou.
Pozn: pokud máte hodně měkká jablka, tak se může stát to, co mně, že se vám rozpadnou na kousky. Takže to opečení jablek proveďte pokud možno rychle.
Velice zajímavý a dobrý recept vyzkoušela: Jana Macůrková
Loví se Vavřinecký rybník, jedu si pro nějakou dobrou rybku, takže dávám s předstihem.
Odpoledne jsme byly s dcerou a vnučkou v lese, a ačkoliv jsme ani moc nehledali, tak si vezla košík hub. Mně nechala 3 nádherné velké křemenáče a hříbky, mám jí je usušit. Jdu krájet.
Jo, s jablky můžem 🙂
Jani, já se těšila na tu kachnu – ne teda na jídlo, ale že bych udělala mladým. Naposled byla vycapaná jablkama, tak zas něco jinjýho.
Upeč ji klasicky, já ji večer očistím, pak rozříznu napůl, nasolím, nakmínuju z obou stran, dám do pekáčku kůží nahoru, protože ji pak nemusím obracet a kůže se nepřipeče, a nechám do rána v lednici odpočinout. A druhý den ji podleju vodou a pomalu peču asi tři hodinky.
Syn je kuchař, tak čeká zas něco jinéhoi, než klasiku. Teď tu má kojota, má ho udělat na víně – já se odmítla na to jen podívat, stačí, že musím občas upicnout kuře…
Pes jako pes…
Kohouta!!!!? A upéčnout!
A jsem nevyc hovanec, zaproměla jsem Ti poděkovat!
Tak děkjuju, a rada Tě vidím!
No, já si říkala, že ten kojot asi nebude mít 4 nohy, ale tady na Bramboračce už bylo leccos, tak jsem si říkala…..
Kojot mě odrovnal 🙂
Pro Haderach – nejsi v tom sama, já nejdřív čučela jak puk, potom mi došlo, a šla jsem to odkomentovat…
Teda Sasenko, zbastila jsem ti to i s navijakem.
„Syn je kuchar“ mne presvedcilo, ze je mozne
vsechno a jeste jsi se na to nemohla ani podi-
vat, to se ti povedlo???
Něco běželo kolem, tak jsem to picla…občas je to kuře, někdy kojot…. Lakysko, to zase nemá chybu, promiň, ale musela jsem ???
Já ji dělala klasicky, jak výše píše Olinka. Posolit, pokmínovat, podlejt a pekla jsem ji od 5 odpoledne do 11 večer, čili skoro 6 hodin. Ale aby ti to nebylo líto, udělala jsem k ní zase jeden z Lázničkových knedlíků a ty dám před sv.Martinem.