(1425) Koláčky s ovocem

100 ml mléka
2 dkg droždí
lžička cukru

Zaděláme kvásek a přidáváme:
50 dkg polmouky
špetka soli
1 vanilkový cukr
kůra z citronu
2 žloutky
150 ml mléka
10 dkg másla

Drobenka:
kousek másla
cukr
trochu skořice
mleté ořechy (ne moc, jsou mastné)
trochu mouky, strouhaného perníku nebo strouhanky, jak je kdo zvyklý

Necháme vykynout, poté lžicí odkrajujeme malé bochánky, které pokládáme na vymaštěný plech (nebo na plech s pečícím papírem) a opět necháme cca 15 minut kynout.
Poté uděláme do koláčků důlky a plníme. Na závěr posypeme drobenkou, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme.
Teplota cca 150 -180 a pečeme do krásné zlaté barvy.

Koláčky pekla Úsměvka: „Náplň může být maková, tvarohová, ovocná …. já dala tmavé blumy a oříškovou drobenku.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

18 komentářů: (1425) Koláčky s ovocem

  1. jarybarka napsal:

    A s tou modrou blumou jsou krásné

  2. kvetula.v napsal:

    Tak tohle je pro mne jako na objednávku….
    Poslala jsem do Španělska menší zásilku. Vnouček (v srpnu měl 2r) si prohlíží kalendář na příští rok (posílám každoročně český a s receptama, ať synek nezapomene a má co vařit) . Nad obrázkem koláčů s tvarohem a povidlama se zarazil a povídá mamince „To chci“ …. Maminka to přehrála na tatínka a ten bídák mu vysvětlil, že to pečou babičky… Když mi to synek vyprávěl, tak jsem ztuhla, syn se chechtal… Nikdy jsem nepekla koláče do ruky – vždycky na plech a nakrájet a synáček to dobře ví… No odkývala jsem mu to s podmínkou : musí si u mne doma přijít a česky! požádat.. No já na to mám nejmíň rok . Letos s ním ještě takovou cestu podniknout nechtěli. Co ale udělá španělská babička když by požádal ji? ? Já si uložím tenhle recept – vypadá jednoduše, láká k zakousnutí. Do drobenky jsem nikdy ořechy ani perník nedávala, ale věřím, že to bude dobré. Asi jich pár kousků zkusím cvičně s předstihem ?

  3. Vera M. napsal:

    Ty teda podstrojujes! Když si je představím tvarohove a ty blumy nahoře ??

  4. Jiřina napsal:

    To bude dobrota, konečně zase něco pro mne. Díky. 🙂

  5. Jana Macůrková napsal:

    Koláče „do ruky“ dělám, se švěstkama, s mákem, s tvarohem a ovocem, a vždycky mají obrovskou schopnost zmizet dřív, než je stčím ochutnat. Hlavně, když jsou čerstvé a teplé. A hrnek mléka k nim nebo bílý kafe.

  6. bozena.fialova napsal:

    Vida, jak se tmavé blumy hodily! :-)) Tyhle malé koláče jsem pékávala dvakrát do roka, na pouť a na posvícení. Náplně tvaroh, rozdušená jablíčka, mák a povidla.
    Ale jak členové rodiny postupně odcházeli, přestalo mít pečení cenu, zadělávat tak z 20 dkg mouky by mi mohlo… Byla bych tedy schopná sešrotovat koláče z kila, ale
    to už bych se asi opravdu neunesla. Alespoň jsem nad snímkem ukápla slzu, slinu,
    pohladila si břicho a procítěně pravila jak Bystrouška: „Ach, to by se to žralo.“ :-))

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..