Tohle je originální recept z Bosny a Hercegoviny:
400 g vepřová kýta
600 g hovězí zadní maso
může být i jehněčí
perlivá voda
nebo slaná minerálka
sůl
Maso umeleme najemno (raději několikrát). Smícháme se solí rozpuštěnou v perlivé vodě
(v originálu je slaná minerálka), hmotu necháme uležet v ledničce cca 4 hodiny.
Tvarujeme placky a pečeme na grilu.
Příloha – zelenina v množství více než malém, bílý chléb, velmi často je přidávám tzv. ajvar – viz další recept č. 157.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Tak tohle je moc dobrý recept. Maso, nic moc „dopatlané“ nějakými přísadami…….. mňááááááám. Na to, že jsem dneska vyjela v 9.00, cca ve 13.00 jsem pozřela dílek pizzy za 30,- káčé, vypila cca 1,7 l minerálky a 0,5 l vína a nejedla už nic jiného tu slintám jak ten pověstný pes a jdu raději spát. Doma nic a asi to taky už lepší nebude do doby, než se odstěhuju, odpadnu mezi důchodce a budu si konečně taky vařit.
Ano ano potvrzuji, měl jsem možnost již poněkolikáté Plieskavicu u Jany ochutnat a tentokrát se mimořádně povedla, uděláno na grilu přesně tak akorát 🙂 Jenom věčně nevím, jestli se tomu konkrétnímu stylu propečení říká „Middle“ nebo jak :-/
Já vím, že pokud je to na uhel, tak to je styl Total, ale tohle asi Medium i když tohle Medium nebyla ani náhodou.
Já také preferuji nic překořeněného, když vidím v Hypersuper to předpřipravené maso na gril, které je tak opatlané hlavně paprikou, že není vidět co je pod ní, tak mám pocit, že to maso je více než podezřelé, čili zelené….
Jinak tohle je originál recept z Bosny a Hercegoviny – manžel tam jezdil jako goelog služebně.
Dovolila jsem si vymazat část příspěvku – manžel byl skutečně jako geolog na ložisku Gacko přímo v Bosně a je to asi 40 km od městečka Trebinje (Jana).
Jo, to předkořeněný a překořeněný maso mi domů nesmí, ale plieskavica je skvělá… Jdu o číslo dál na ajvar.
Tohle zkusím. Proč se tam vlastně dává minerálka?
Tak to nevím ale mohu se domnívat, že je to kvůli tomu, aby se sůl rozložila rovnoměrně po celém množství masa. A vzhledem k tomu, že obsahuje CO2, tak je to maso křehčí.