10 kapií (1 kg),
2 malé lilky,
6 stroužků česneku,
1 chilli papričku nebo trochu pálivé papriky – pokud nemáme rádi ostré, klidně vynecháme,
sůl, pepř, lžička octa
150 ml olivového nebo slunečnicového oleje,
150 ml vody – množství korigujeme podle hustoty rozmixované hmoty,
Papriky a lilek dáme do trouby na pečící papír upéci (asi ½ hodiny). Potom je na chvíli zabalíme do mikrotenového sáčku, poté jdou velmi snadno oloupat.
Získanou dužinu umeleme (spíš rozmixujeme) najemno, přidáme ostatní ingredience, a necháme ještě chvíli povařit. Naplníme do skleniček a 20 minut sterilujeme.
Podáváme k pečenému nebo grilovanému masu.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Já si Ajvar kupuju ve speciálních prodejnách balkánských potravin. Je vynikající. Až se přestěhuju, nejsem si jistá, že tam nějaký tento obchod bude – tak si ho budu dělat sama, díky za recept. Mám Ajvar moc ráda.
Já ho kupuji v Makru, nebo pokud někdo dobrý známý jede do Chorvatska, tak ho prosím, ať mi ho doveze. Ajvaru je několik typů – Pikant, Svieži, Normal.
Teď jsem dokonce četla v jednom šíleným receptu na netu, že ho někdo nastavuje cuketou – tak to neeeeee…
Já taky kupuju v Makru a mám ho tu stále zásobu. Ale domácí jsem párkrát dělala a uznávám, že je mnohem lepší. Jenže, když jeden nemá vlastní zdroje, tak se to finančně opravdu nevyplatí.
Když máš kliku a je v Kauflandu akce na kapie, tak se to bohatě vyplatí. 600 g Ajvaru stojí cca 90.- Kč a to jsou 3 kg kapií. Holt se musí udělat tehdy, když jsou za slušnou cenu.
Jak neee? Přidáš ještě cibuli, vegetu, gothaj a kečup a manža si bude čvachtat…
A co mimískové? 🙁
… Malým se do ruky vrazí tuba s tím hnusným mišmašem (ovocíčko). Ty větší dostanou žužlat párek – ale výhradně drůbeží. Je přece známo, že drůbež je dietně prospěšnější, než jiné maso… No, jako správná bydlenka se starám, aby jedli manžové i mimísci zdravě, levně a aby jim šmakovalo.
A sem patří ta řada tleskajících smajlíků, vykvétajících růží, vztyčených palců a prskajících srdíček…
Brrrrrr! To je asi nejhnusnější porno, které na mě kdy vybaflo…
Jak jsem puritám a porno se mi hnusí, tak tohle bych asi nevydejchala a první, kdo by to nevydejchal a zabil by mne, by byl manžel.
Na tom gastropornu je nejhorší, že jsou k němu beztrestně používané děti. Jak někdo může dát ročnímu dítěti gothaj s kečupem na knedlíku, osmažený v trojobalu a ještě za to sklidit potlesk. …bych ty bydlenky s manžama a mimískama nechala někam zavřít na převýchovu. Do dneška se vypráví, jak jsem před třiceti lety řvala na hřišti na matku čtyřměsíčního dítěte, když se chlubila, že snědlo dva knedlíky a rajskou. Ale kam se hrabe na mimibazar!
Já ajvar používám dost často a není to tak dávno, kdy jsem ho vůbec neznala. Až v jednom časopise jsem o něm četla. U nás v Albertu jedna mladá prodavačka ani nevěděla co to je. Dávám ho pod maso jako omáčku, má úžasnou barvu a chuť. Je fakt, že sklenička stojí asi 45 Kč a v akci kolem 30 Kč. Tak jsem ráda, že mám recept, pohlídám slevy kapií. Už odmítám zavařovat, nemá to kdo jíst /zase mi to nedalo dnes jsem dělala džem ze srstek a třešní, co mám dělat, když se to urodí nechat to shnít? A máme krásný červený rybíz, tak asi zase džem/. Ajvar ale určitě udělám. Díky za recept
jéé skvělé, děkuji za tip. Ajvar miluju a letos bych na něj snad zapomněla,nebýt Vašeho příspěvku. Musím si pohlídat akce 🙂