Zkoušela jste některá konzervovat cibuli? Na podzim koupená začíná měknout a od prostředka se kazit.
Květoslava k tomu napsala: Přebrala jsem ji, tu měkčí pokrájela a na sádle osmahla do sklovita . Dala do šroubovací sklenice a mám v lednici. Podle potřeby odebírám pod maso a pod…
První pokus byly dvě větší skleničky od majolky (jednu červenou, jednu bílou), včera jsem dělala další várku – vešla se akorát do klasické velké šroubovací sklenice. Plnila jsem zahorka a zašroubovala. Myslím, že víčko chytilo, i když jsem nepřeklápěla. Alespoň ty menší držely. Nemám ale odvahu to dát do sklepa. V lednici zatím dobrý, i když to poprvé bylo před třemi týdny.
Květa B. s měknoucí cibulí nakládá podobně: Já jsem vloni měla podobný problém a vyřešila jsem to osmaženim na oleji a pak jsem šupla v malých dávkách v sáčcích do mrazáku. Rozmrazeno je to na to tata a do všech jídel to bylo OK.
Internet radí:
1 kg cibule
150 g soli
sklenice na zavařování
Cibuli oloupáme a nakrájíme nadrobno. Promícháme ji se solí a napěchujeme ji do zavařovacích skleniček. Povrch pokryjeme vrstvou soli a uzavřeme.
Pokud máte některá jiný návod, jak zbytečně nevyhazovat cibuli, sem s ním!
Zajímavé.Ten postup od Květy se mi líbí víc než ta syrová v soli.Možnà by šlo i na sádle a v sádle uchovat tak jako se dělají houby.Je to pouze nápad nemám ozkoušeno!
Já už několik let zjara, když cibule začne buď hodně klíčit, nebo naopak
srdíčka odumírají, ji nakrájenou zasmažím v sádle, nacpu do skleniček a steriluju
varem aspoň půl hodiny. Hlavně se nesmí skleničky naplnit až k okraji, aby při
varu se tuk nedostal pod víčko. Mám je uložené normálně ve špajzu, nic se jim
neděje. Dělám skleničky různých velikostí od třetinek po malé od dětských
přesnídávek. Když ale celou nespotřebuju naráz, uschovám ji v ledničce, dojde
však na ni brzy, takže s trvanlivostí již otevřené nemám zkušenost. Zato ty zavařené mám ještě nějaké od loňska a jsou pořád perfektní.
Díky Boženko, tohle udělám. Když to máš odzkoušené, bude to na jistotu. Malých skleniček je dostatek a místa ve sklepě taky. ?
cibuli prosmažuju, nechám okapat, osuším a následně usuším v sušičce…dá se i koupit, v Ikee, dávám do polévek,mletýho masa,do gulášů, do omáček…
jinak do skla dávám verzi- 5 kg špeku a 15 kg cibule..vysmaží se to (napřed špek a pak s ejen přidává cibule a mícháí a míchá a po 6 hodinách, je hotovo a zredukuje na 15 skleniček o obsahu 0,75l..zatáhnu,dám do chladu a postupně spotřebovávám…tohle se dělá v době, kdy je „levná cibule“ nebo ,když začne měknout….
Míchat tak dlouho se mi nechce – nešlo by to v toroubě, jako když škvařím sádlo?
lakysko netuším, neb jsem to v ní nikdy nedělala, dělám to na kamnech v obrovským hrnci, přikládám dříví a vedle toho vařím ještě další věci,takže mi to časově tak nepřijde, al ekdyž to budeš dělast ze dvou kil cibule,budeš mít ten čas kratší…ale kámoška to dělává v tom „pomalým hrnci“
Jejdanánku, kam já si postavím kamna na dříví s velkou plotnou ?
Koukám, Šárko, že jsi velkovýrobna ?. Díky za tip. ?
no jo, na něco jo…později mi to zkracuje a usnadňuje vaření…jestli chceš vidět ty nádherný kamna, pošli mi mail…na sharka.68@seznam.cz
Kamna na dřevo – jé, tak karásně se u nich sedělo…
Sharko,vy vaříte jen ve velkém?A 6 hodin,a velký kastrol,kde to vaříte?
Já se spíš snažím kupovat cibuli tak, jak potřebuji, nezavářím. Jen jednou (když jsme ještě cibuli pěstovali, což už je dost dávno, mně se to tady nevyplatí), tak jsem ji nakrájela a zamrazila. Bez předsmažení nebo předvaření. Nic se jí nestalo, chuťově byla dobrá, ale byla to jen jedna zkušenost.
Vzhledem k tomu, že jsme měli možnost koupit výhodně cibuli od malopěstitele, vzali jsme větší množství. Při cenách, co v zimě byla, jsme na tom vydělali. Už tam mám asi jen 2 kg a začíná měknout. Vyhazovat se mi jí nechce, proto zkouším co s tím.
Je to dobrý recept a dobrý nápad . Já třeba mám dlouhodobě problém s cibuli -smrdí mi syrová doma na prkynku atd . Hned to drhnu a umyvam. Když je alespoň trosku na tuku udělaná , je to ta nejkrásnější vůně , která se line z kuchyně a čeká se , co to dobrého bude . Takže tohle je pro mě !!! Nasmazim si do sklenic ?