(1649) Konzervovaná cibule

Zkoušela jste některá konzervovat cibuli? Na podzim koupená začíná měknout a od prostředka se kazit.

Květoslava k tomu napsala:  Přebrala jsem ji, tu měkčí pokrájela a na sádle osmahla do sklovita . Dala do šroubovací sklenice a mám v lednici. Podle potřeby odebírám pod maso a pod…

První pokus byly dvě větší skleničky od majolky (jednu červenou, jednu bílou), včera jsem dělala další várku – vešla se akorát do klasické velké šroubovací sklenice. Plnila jsem zahorka a zašroubovala. Myslím, že víčko chytilo, i když jsem nepřeklápěla. Alespoň ty menší držely. Nemám ale odvahu to dát do sklepa. V lednici zatím dobrý, i když to poprvé bylo před třemi týdny.

Květa B. s měknoucí cibulí nakládá podobně: Já jsem vloni měla podobný problém a vyřešila jsem to osmaženim na oleji  a pak jsem šupla v malých dávkách v sáčcích do mrazáku. Rozmrazeno je to na to tata a do všech jídel to bylo OK.

Internet radí:
1 kg     cibule
150 g   soli
sklenice na zavařování

Cibuli oloupáme a nakrájíme nadrobno.  Promícháme ji se solí a napěchujeme ji do zavařovacích skleniček.  Povrch pokryjeme vrstvou soli a uzavřeme.

Pokud máte některá jiný návod, jak zbytečně nevyhazovat cibuli, sem s ním!

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (1649) Konzervovaná cibule

  1. jarybarka napsal:

    Zajímavé.Ten postup od Květy se mi líbí víc než ta syrová v soli.Možnà by šlo i na sádle a v sádle uchovat tak jako se dělají houby.Je to pouze nápad nemám ozkoušeno!

  2. bozena.fialova napsal:

    Já už několik let zjara, když cibule začne buď hodně klíčit, nebo naopak
    srdíčka odumírají, ji nakrájenou zasmažím v sádle, nacpu do skleniček a steriluju
    varem aspoň půl hodiny. Hlavně se nesmí skleničky naplnit až k okraji, aby při
    varu se tuk nedostal pod víčko. Mám je uložené normálně ve špajzu, nic se jim
    neděje. Dělám skleničky různých velikostí od třetinek po malé od dětských
    přesnídávek. Když ale celou nespotřebuju naráz, uschovám ji v ledničce, dojde
    však na ni brzy, takže s trvanlivostí již otevřené nemám zkušenost. Zato ty zavařené mám ještě nějaké od loňska a jsou pořád perfektní.

  3. sharka.68 napsal:

    cibuli prosmažuju, nechám okapat, osuším a následně usuším v sušičce…dá se i koupit, v Ikee, dávám do polévek,mletýho masa,do gulášů, do omáček…
    jinak do skla dávám verzi- 5 kg špeku a 15 kg cibule..vysmaží se to (napřed špek a pak s ejen přidává cibule a mícháí a míchá a po 6 hodinách, je hotovo a zredukuje na 15 skleniček o obsahu 0,75l..zatáhnu,dám do chladu a postupně spotřebovávám…tohle se dělá v době, kdy je „levná cibule“ nebo ,když začne měknout….

  4. Jana Macůrková napsal:

    Já se spíš snažím kupovat cibuli tak, jak potřebuji, nezavářím. Jen jednou (když jsme ještě cibuli pěstovali, což už je dost dávno, mně se to tady nevyplatí), tak jsem ji nakrájela a zamrazila. Bez předsmažení nebo předvaření. Nic se jí nestalo, chuťově byla dobrá, ale byla to jen jedna zkušenost.

  5. Vera M. napsal:

    Je to dobrý recept a dobrý nápad . Já třeba mám dlouhodobě problém s cibuli -smrdí mi syrová doma na prkynku atd . Hned to drhnu a umyvam. Když je alespoň trosku na tuku udělaná , je to ta nejkrásnější vůně , která se line z kuchyně a čeká se , co to dobrého bude . Takže tohle je pro mě !!! Nasmazim si do sklenic ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..