125 – 150 g červené čočky
2 větší brambory
1 větší mrkev/1 kapie (vybrat si, ale může být i oboje)
1/2 – 1 KL červené papriky
pepř
sůl
kmín
1 l vývaru
máslo
2 stroužky česneku
může být cibule
zakysanka nebo petržel
citronová šťáva
Čočku propláchnout a nechat okapat. Cibuli, mrkev, brambory, česnek nakrájet na malé kousíčky.
Na kousku másla zpěníme cibuli, přidáme česnek, mrkev, brambory a restujeme.
Až zelenina zezlátne, tak přidáme čočku, okořeníme, osolíme, opepříme a dál smažíme.
Zalijeme vývarem a vaříme cca 15 – 20 minut. Rozmickujeme, dochutíme a podáváme.
Zdobíme zakysankou, petrželkou, můžeme dochutit i citronovou šťávou – záleží na chuti.
Recept poslala Úsměvka
Tak u nás je dnes klasická varianta (proč jsem s ní nepočkala aspoň do zítřka, vlezla jsem sem pozdě), ale hned příště bude Úsměvčina. ?
Polévka super, u nás se polévkuje hodně. Já jí někdy ani nemixuji , podle toho kdo je strávník . Já ráda krémovou a “ páni kluci “ ne, tak jim to nechám vcelku. Sní se vždy.
Já klasiku ne, ale tuto dávám. Ono je těch recepísků hodně, třeba u vás letí víc kořeněná …. já moc ne, já raději normální.
U nás moc nefrčí vývary, ale dýňová poblivka odstartovala oblibu svačinových polévek krémových . Červená čočka nám chutná, nic nebrání zařazení do repertoáru. Píšu si poznámku a Úsměvce 1*?
Jééééééé, za tu známku díky, to je snad poprvé, co jsem dostala hvězdičku ???
Se omluvuju, zazdila jsem napsat, že když nebudete mít vývar (což se může stát), tak stačí voda, ale je potřeba přidat bobkáč, nové koření a celý pepř.
Nebůj… vývar běžně v zásobě nemívám, ale okořenit vodu, aby to chutné bylo, zvládnu?.. Já vím, začínající kuchařka by to mohla vidět jako neřešitelný problém, takže díky za upřesnění ?
Šiš, já vím, ale je potřeba to napsat správně. ?
Já poslední dobou nějak zapomínám na luštěniny
Musím se napravit.
A dík za to upřesnění s vývarem??
Jakoukoliv čockovou dej sem ! Já byla dnes tak unavená , ze jsem snedla nejprve celou oriskovou čokoládu a pak zeleninovy salát . Teprve teď jsem zaregistrovala tuto zvláštní čockovou . Zítra jsem doma !! Hned po ránu si ji uvarim a petrzelky nemaje , bude tam zakysana . To zas bude váha , až sním cely kastrooool ??. Nojo
Červená čočkovka je naše milá. Někdy víc a někdy jinak kořeněná… Ale ještě mě nenapadlo do ní vrazit kapii. A to je můj oblíbený rostlinový požer. Tak to taky vyzkoušíme.
Jo, a vlastně vždycky ji vaříme z vody. Tudíž potvrzuju, že nemáte-li vejvar, voda je plnohodnotná…