(1720) Polévka z červené čočky III.

125 – 150 g červené čočky
2 větší brambory
1 větší mrkev/1 kapie (vybrat si, ale může být i oboje)
1/2 – 1 KL červené papriky
pepř
sůl
kmín
1 l vývaru
máslo
2 stroužky česneku
může být cibule
zakysanka nebo petržel
citronová šťáva

Čočku propláchnout a nechat okapat. Cibuli, mrkev, brambory, česnek nakrájet na malé kousíčky.
Na kousku másla zpěníme cibuli, přidáme česnek, mrkev, brambory a restujeme.
Až zelenina zezlátne, tak přidáme čočku, okořeníme, osolíme, opepříme a dál smažíme.
Zalijeme vývarem a vaříme cca 15 – 20 minut. Rozmickujeme, dochutíme a podáváme.
Zdobíme zakysankou, petrželkou, můžeme dochutit i citronovou šťávou – záleží na chuti.

Recept poslala Úsměvka

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (1720) Polévka z červené čočky III.

  1. a.rena napsal:

    Tak u nás je dnes klasická varianta (proč jsem s ní nepočkala aspoň do zítřka, vlezla jsem sem pozdě), ale hned příště bude Úsměvčina. ?

  2. kvetula.v napsal:

    U nás moc nefrčí vývary, ale dýňová poblivka odstartovala oblibu svačinových polévek krémových . Červená čočka nám chutná, nic nebrání zařazení do repertoáru. Píšu si poznámku a Úsměvce 1*?

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Se omluvuju, zazdila jsem napsat, že když nebudete mít vývar (což se může stát), tak stačí voda, ale je potřeba přidat bobkáč, nové koření a celý pepř.

  4. jarybarka napsal:

    Já poslední dobou nějak zapomínám na luštěniny
    Musím se napravit.
    A dík za to upřesnění s vývarem??

  5. Vera M. napsal:

    Jakoukoliv čockovou dej sem ! Já byla dnes tak unavená , ze jsem snedla nejprve celou oriskovou čokoládu a pak zeleninovy salát . Teprve teď jsem zaregistrovala tuto zvláštní čockovou . Zítra jsem doma !! Hned po ránu si ji uvarim a petrzelky nemaje , bude tam zakysana . To zas bude váha , až sním cely kastrooool ??. Nojo

  6. BOYE napsal:

    Červená čočkovka je naše milá. Někdy víc a někdy jinak kořeněná… Ale ještě mě nenapadlo do ní vrazit kapii. A to je můj oblíbený rostlinový požer. Tak to taky vyzkoušíme.
    Jo, a vlastně vždycky ji vaříme z vody. Tudíž potvrzuju, že nemáte-li vejvar, voda je plnohodnotná…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..