(1724) Kyselka

1 l vody
sůl
1 KL drceného kmínu
1 šlehačka
hladká mouka
1 l kyselého mléka
1 PL  octa

Vodu s kmínem a solí povařit. Hladkou mouku zamíchat do vody a zavařit. Musí být hustější a tak vzorně mícháme.
Přilít šlehačku, povařit. A teď přijde to nejdůležitější. Začneme přidávat kyselé mléko, hodně opatrně mícháme, snažíme se ho moc nerozbít, protože ty kusy jsou na tom nejlepší. Opatrně přihříváme, ale nevaříme. Jde o to aby  kusy zpevnily a uvnitř zůstaly měkké. Pomůže nám v tom i trochu octa. Podle chuti ještě přisolíme.
K tomu brambory na loupačku, které si máčíme do soli. A ještě něco, na petrželku zapomeňte.

Recept poslala Bláhovka: „Já na ní vyrostla, jako na bílém kafi s nalámaným chlebem k snídani. Jen je problém sehnat mléko, které by zkyslo. Tentokrát mi ho od soukromníka přivezla kamarádka a já ho pečlivě sledovala až bude „jako drc“. „

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty, Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

22 komentářů: (1724) Kyselka

  1. a.rena napsal:

    Myslíš, že by to šlo i z kyšky koupené? Momentálně u nás čerství mléko nikde není. To jako já bych si ji dala z fleku, jsem polévková a toto je přesně moje gusto. ?

  2. Jana Macůrková napsal:

    Já sice mléčné polívky nejím, ale na tuhle mám recept pod názvem „kyselica“.

  3. jarybarka napsal:

    ?omlouvám se ale na to odvahu nemám.Kulajdu jo tu miluji a možná bych i tvojí kyselku s chutí snědla ale mám blok na mlíkovou tak bych se do vaření nepustila?

  4. BOYE napsal:

    Tak to já to vidim kladně. Miluju nakyslý polívky a protože o prázdninách pojedeme na Šumavu, nechám si některý den část nadojeného zkysnout.
    A určitě by to šlo z farmářskýho kanystru, to mi taky už zkyslo. Jenže za ty prachy už ho kupovat nebudu…

  5. kvetula.v napsal:

    Jééé… další jídlo z kuchyně našich předků ?
    Hani díky. Jen mám ten problém s mlékem , které hezky zkysne ? Takže jedině z koupené kyšky a kusy nebudou…. ?

    • vojtovahelena napsal:

      Valašská kyška to je moje vyzkoušená náhrada kysaného mléka. Koupit se dá téměř všude a je dóóóbrá , já mám intoleranci na sladké mléko a tak jsem vyzkoušela zakysaného hodně , tahle kyška vyhrála. Aby zajisto neudělala “ cucky “ tak to jistím trochou bramborového škrobu zamíchaného do studené kyšky a pak teprve zavařit do polévky.
      Jídlům našich předků fandím a moc ráda je vařím.

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Kyselé mléko nedávám, jen zakysané nápoje, to jsem schopná.
    Ale mlíkovou poblivku se strouháním, to je jiná.
    Bláhovko, omluvuju se, toto ani zkoušet nebudu, a to věřím, že je to výborné.

  7. Vera M. napsal:

    Holky, tenhle recept mi udělal velikou radost , když u Blahovky funguje …..A podle obrázku se na nej úplně tresu . Prosím , posílejte více takových receptů. Co doma chutnalo a chutná i dnes .
    A holky , které nemusíte vařené mléko, tak zavřete oči

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..